Следвайте ни

Доктор превърна градинка пред блок в оазис

Злосторниците от квартала отнесли помпата, с която поливал дръвчетата

viber icon

Пловдивски медик показа на цял квартал, как, ако искаш да е чисто и зелено пред блока, няма нужда да чакаш кметство или общинската фирма. Всичко е в твоите ръце.

Д-р Костадин Сотиров, който работи като джипи в Белащица, използва всяка свободна минута, за да се грижи за градинките пред трите входа на ул. „Даме Груев”. Сам сади дървета, прекопава зелените площи, даже направил малък сондаж.

Д-р Костадин Сотиров отдавна знае, че на света няма ненаказано добро. Убедил се в силата на тази максима за пореден път в опитите да опази красивата градинка, която с двете си ръце е създал пред блока, в който живее.

Не знае кое му струва повече усилия - да сади и по​лива фиданките или да ги пази от вандалите, които явно обичат да живеят в кочина.  

Пред входа, в който докторът живее, ни посрещат две млади фиданки. Това е вторият му опит да облагороди мястото. Първият се провалил - фиданките били прекършени за броени дни.

„Злосторници всякакви! Докторът си мята труда, а калпазаните не спят”, казва съседът му Димитър Проданов. Сега фиданките са оградени с мрежички от пластмаса. С големи букви д-р Сотиров е лепнал на тях надписа: „Моля, уважавайте труда ми! Не чупете и не унищожавайте дръвчетата! Нека направим Пловдив по-зелен и по-красив град”.

Според комшията Проданов перипетиите на д-р Костадин Сотиров не спрели дотук. Преди години пуснал помпа пред входа си. От нея с маркучи поливал всички дръвчета, за да пести питейната вода. И един ден блокът на „Даме Груев” осъмнал без помпа.

Злосторниците не пощадили дори тръбата, която била забита на 12 метра в почвата.

Съседите от блока разказват, че след отмъкването на помпата д-р Сотиров пълни кофи с вода в апартамента си и оттам ги мъкне, за да полива десетките дръвчета.

Само пред входа му има няколко красиви млади кипариса. Този път докторът ги е защитил с телове, забити с дюбели в земята. В съседната градинка е посадил орех и вишни. Под дърветата по няколко квадратни метра от почвата са разкопани от него. 

„Когато бях по-млад и аз се грижех за градинката. Помагаха и дамите от блока. Сега остаряхме и само можем да кажем: Докторе, няма втори като теб”, казва Димитър Проданов.

Инж. Георги Георгиев за бъдещето: "Зелените наченки" ще са градска тенденция

Известният в миналото учител инж. Георги Георгиев нарича инициативата да се садят храсти и дръвчета пред блока „чудни зелени наченки”. Той и друг бивш преподавател - Румен Стоянов, разкрасяват градинка до бившия магазин „Молдавия” в район „Южен”.

Стоянов е засадил на няколко места пред блока си декоративни храсти - жасмин и люляк. Между тях е пуснал по земята свеж бръшлян. „Това растение много помага за пречистването на въздуха”, убеден е 82-годишният инж. Георгиев.

Самият той пък е засадил миналия ноември малко орехово дръвче. „Един ден мен няма да ме има, но това дръвче ще остане”, казва инженерът.

Той е бил зам.-директор на Техникума по механотехника и директор на училището по машиностроене „Антон Иванов” и техникума по автотранспорт „Гоце Делчев”. Бившият кмет Славчо Атанасов бил един от любимите му ученици.  

Това да хванеш лопатата и да пипнеш нещо пред блока си, е въпрос на култура, смята Георгиев. Инженерът е оптимист, че това ще стане общоградска тенденция.  

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дони

Дони

24.08.2019 | 11:55

Браво на този човек! Жалко, че има вандали. И пред нашия вход съсед направи градинка ..Беше хубаво ,но минаха вандали... Защо има хора, които не желаят да им е красиво? Защо?

Отговори
2 0
ТАНЯ ХРИСТОВА

ТАНЯ ХРИСТОВА

23.08.2019 | 18:49

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДОКТОРА И ВДИЧКИ КОИТО СЕ ГРИЖАТ ДА БЪДЕ КРАСИВО И ЗЕЛЕНО

Отговори
4 0
Владимирова

Владимирова

23.08.2019 | 14:11

Прекрасно! Когато обаче това поколение си отиде - какво става? Погром.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?