Следвайте ни

Доктор Кирил Еленски: Създаде се  напрежение сред лекарите, някои отказват да ваксинират

viber icon

Създаде се напражение сред лекарите след като влезе в сила  заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за възобновяване на детските консултации и имунизациите. Това заяви известният общопрактикуващ лекар от Пловдив д-р Кирил Еленски. Той добави,че причината за това са неясноти по самата заповед. 

Стана ясно, че председателят на Националния оперативен щаб и главният санитарен инспектор нямат понятие как функционира първичната медицинска помощ. Стана ясно, че няма да се заплащат на общопрактикуващите лекари извършените от тях профилактини прегледи, а само поставянето на ваксина. Не може да имунизираш дете, без да му извършиш профилактиен преглед. 

Затова някои лекари обявиха, че нямат да поставят ваксини, преди да се решат всички проблеми. Аз съм против тази теза на колегите и в близките дни ще започна имунизациите", уточни още д-р Кирил Еленски. Той добави, че в лекаркото съсловие се е стигнало до разногласие по тези проблеми и не вижда как може да бъде преодоляно, ако не се започне веднага диалог и не се стигне до взаимноприемливо решение.

"След като в  резултат спрените имунизации през последните четири месеца заради епидемиите от грип и коронавирус, има опасност от избухване на епедимии от полиемелит и морбили сред децата,  които са доста по-опасни и тежки от коронавируса. Проблемът сега е , че в борбата с COVID-19 се смесват политически и медицински аргументи.Трябва да сме наясно, няма голям авторитет в този тежък момент и за това се стига до толкова взаимноизключващи се мнения и нападки, които не водят до нищо добро",каза още д-р Кирил Еленски.
 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?