Следвайте ни

Докладваме за комари през смартфона

viber icon

Мобилното приложение Mosquito Alert  проследява разпространението на комари в Европа. Чрез него гражданите от Стария континент, включително и България, имат възможността да съобщават за пет вида насекоми, които пренасят болести. Това става чрез изпращане на  снимка или запис. Освен това те могат да събощават и за ухапване, или развъдно място. Изпратените сигнали се предават на над 50 международни експерти ентомолози. В общоевроепейските усилия за мониторинг на насекомите участие взема и българска група експерти от НЦЗПБ.

Приложението вече е достъпно в 18 европейски държави на техните езици. При инсталиране на приложението хората първо се запознават с обща информация за комарите. Така те могат да се научат да ги идентифицират, когато ги видят. 

Приложението е създадено от европейската COST акция „Инвазивни комари Aedes" (AIM-COST) и Универсалната обсерватория за възникващи инфекциозни заболявания (VEO). По този начин се цели създаването на достъпна и мощна паневропейска система за систематично и непрекъснато наблюдение на комарите, пренасящи заболявания. Очакваните резултати са така по-лесно да се предвижда и управлява разпространението и заселването на тези вектори, както и рискът от предаване на вируси.

От приложението става ясно, че видовете комари разширяват географския си ареал, създавайки риск от предаване на екзотични заболявания, като денга, чикунгуня, западнонилска треска, жълта треска и японски енцефалит в много европейски страни. Очаква се изменението на климата допълнително да разшири ареала им и заплахите за общественото здраве.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?