46

Доц. Николай Белев: Лапароскопските чернодробни операции намаляват постоперативните усложнения

В началото на месец декември доц. Николай Белев от болница "Еврохоспитал" бе поканен на IV – тия Международен симпозиум на Световната асоциация по чернодробни заболявания, който се състоя в Бусан – Южна Корея. За впечатленията и темите, които бяха разгледани, разговаряме с доц. Николай Белев. 

-Доц. Белев, какви са Вашите впечатления от Международния симпозиум по чернодробни заболявания, на който бяхте поканен? 

- Най – вече невероятната разлика която демонстрира източния свят по отношение на правилата, които се спазват към епидемиологичната  обстановка свързана с COVID – 19. Тук имам предвид както личното, така и груповото отношение. Изключително стриктни регулации, изискванията не могат да бъдат прескочени, важат за всички граждани, независимо от коя точка на света пристига в Южна Корея. Перфектна организация на председателя, секретаря и целия организационен комитет.  IV – тия Международен симпозиум беше предвиден да се проведе миналата година, но заради рестрикции се състоя тази година. Имаше участници от 54 държави, над 600 човека реално присъстващи. Част от колегите – председатели, модератории, лектори не успяха да пристигнат,  затова за тях бе организиран хибриден модел на провеждане на симпозиума.

 

-Какво беше Вашето участие в симпозиума?

- Моето участие беше във връзка с това, че бях поканен гост на  IV – тия Международен симпозиум  и cairman/председател на симпозиум, на който професор Ким изнесе високо научно представена лекция за стойността на лапароскоската чернодробна хирургия, в която представи материал от над от 1200 лапароскопски  чернодробни резекции за период от около 10 години. Имаше група от 270 лапароскопски имплантации на десен чернодробен дял при възрастни пациенти. Това, което направи впечатление е ниският процент на усложнение – 0,9 %  в рамките на постоперативен период от 0,2 %  - 90 дневна смъртност, което е един невероятен резултат.

-Какви теми бяха презентирани?

-Самия симпозиум засяга теми, свързани с чернодробни заболявания, основно в първичния тракт на черния дроб, което беше тема на отделни сесии с различни критерии за трансплантации и разширението на тези критерии в контекста на съвременната философия за лечението за заболяването. Както и приложението на съвременните молекули за консервативно лечение. 

-Как ще коментирате развитието на миниинвазивната хирургия и лечението на панкреаса? 

-Това са методики, които са основополагащи и са доказали своето предимство в ежедневната практика, демонстрират се резултати и базирани доказателства, които не подлежат на съмнение и коментар. 

-Какво е Вашето лично мнение по отношение на роботизираната хирургия? 

-Роботизираната хирургия влиза все по – умело в хирургичната практика. Първият ден при откриването на симпозиума имаше демонстрация на живо за роботизирана имплантация на десен чернодробен дял при възрастни болни. Това показа предимствата на роботизираната чернодробна хирургия. Тя е заложена като една комерсиална дисциплина и направление в съвременната хирургия, надявам се скоро да бъде все по – достъпна. Определено има своите предимства в някои типове хирургически интервенции, сравнявайки я с лапароскопската техника. С удоволствие бих развил такова направление.

-Какъв опит бихте могли да пренесете в УМБАЛ „Еврохоспитал“? 

-Ние вече го имаме този опит, той касае лапароскпската чернодробна хирургия и лапароскопска панкреасна хирургия. Лапароскопската чернодробна хирургия в нашата медицинска действителност е свързана предимно с вторични злокачествени образувания на черния дроб и по – рядко първични, поради по – ниската честота на първичния чернодробен рак в нашата популация. По отношение на рака на панкреаса, тенденциите в последните години включват предоперативно лечение с химиотерапия, последваща оценка и хирургическо лечение. Лапароскопската миниинвазивна процедура  има своите предимства, като генерира по -малко  оперативна травма, по – бързо възстановяване  и конкурира отворена такава, която към момента все още е златен стандарт.

-Друга полза от  IV – тия Международен симпозиум?

-Успяхме да се видим с колеги от целия свят, с които комуникираме в рамките на този симпозиум и други специализирани такива. Това са водещи специалисти от Швейцария, Испания, Италия, САЩ, Корея, Япония. Източният свят е  родоначалник на идеи и стандарти, особено  в чернодробната хирургия, така, че целия свят се съобразява с постиженията и новатоврстово в тази насока. Аз имам щастието да бъда специализирал в тези звена няколко пъти  и да акумулирам знанията, които представят колегите в ежедневната си практика. 

-Доц. Белев, в началото на  месец  ноември пък се завърнахте от Германия, заедно с  колегата си д-р Михаил Славчев, където бяхте на тридневен интензивен курс на обучение, какви са Вашите впечатления от там? 

-Във връзка с това, че  УМБАЛ „Еврохоспитал“ е център за лечение на перитониална карциноматоза  и през последните години освен HIPEC процедурата, която ние въведохме в България, има и друг тип модели на лечение, които визират прилагането на медикамента по различни пътища. В случая става дума за аерозолно дистрибутиране на медикамента в свободната коремна кухина. В Тюбинген се намира един от световните изследователски центрове за Европа и въобще в света. Останахме впечатлени от модела, който показаха колегите от Германия, имайки предвид, че се касае за експериментална част при въвеждането на методиката, последвана от животински модели и реално приложение в клиничната практика, спазване на стриктните рестрикции на германския здравен модел  при използването на този тип лечение на  перитониална карциноматоза. Има постигнати чудесни резултати, чакаме методологията да бъде въведена с точни, базирани на медицински доказателства в следващите години.

-Как стои въпросът в УМБАЛ „ Еврохоспитал“, по отношение на всичко за което разказахте? 

- Ежедневно в  УМБАЛ „Еврохоспитал“ се изпълняват нестандартни и уникални оперативни интервенции, на пациенти на които им е било отказано да бъдат оперирани в други клиники в страната. През последната седмица само имаме  поне пет такива случаи, включително вчера, с метастатична болест на рак на яйчника, водеща до тромбоза на празната вена със радикално оперативна интервенция с отстраняване на сегмент от празната вена без нейното възстановяване, в зоната под бъбречните вени. Миналата седмица отстранихме един огромен вътрекоремен тумор с маса от 12 кг и 300 гр. Ежедневно  извършваме и хирургия от висок обем, която е много ресурсна и натоварваща. Въпреки COVID ограниченията, успяваме да се справим с подобен вид заболявания.  

Визитка:

- Д-р Николай Белев завършва медицина в МУ- гр. Плевен през 1999 г.


- Специализира хирургия от 01.05.2002 г – 30.04.2004 г. в   I-ва ХК на МБАЛСМ "Пирогов" – гр.София. През м. 05.2007 г. придобива специалност Хирургия.


- От 01.01.2008 г. до 31.05.2008 г. Началник отделение към КСХ при ВМА – гр.София.


- От 01.06.2008 г до 2012 г. е Началник на Хирургична клиника към ВМА ББАЛ – гр.Пловдив /Военна болница/.


- От средата на 2012 г. е завеждащ Хирургично отделение към УМБАЛ "ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив"


Членува в:


-European Digestive Surgery /Европейска асоциация по дигестивна хирургия/


-International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists /Международна асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози/


-Bulgarian Surgical Society /Българско хирургическо дружество/

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ася терзиева

Ася терзиева

19.03.2022 | 06:50

Много съм доволна от него той ме оперира Благодаря

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?