Следвайте ни

Доц. Георги Йорданов: МБАЛ "Св. Мина" не става за ковид болница

viber icon

Щом Каназирева настоя за преструктуриране на болницата, трябваше да се договори с Касата за лимитите 

Държавата може законно да вдигне парите за Ковид болницата, но е необходим професионален разговор по темата 

- Доц. Йорданов, Здравната каса в Пловдив отказа да вдигне лимита на МБАЛ "Свети Мина", която като ковид болница ще трябва да обгрижва много повече пациенти. Защо според вас се стигна дотук?

- Това решение не беше очаквано от мен. Смятах, че няма да има проблем, след като Областният щаб и лично областният управител на Пловдив Дани Каназирева се ангажираха с тази идея. От различни трибуни Каназирева няколко пъти настоя, че има подкрепата на здравния министър и лично на премиера за превръщането на МБАЛ "Св. Мина" в специализирана ковид болница. Сега обаче се разбира, че правителството няма да отпусне поисканата от общината целева помощ за набавяне на апаратура и оборудване. Видно е и това, че

-Общината няма резерв в бюджета си, за да направи сама подобни инвестиции.

Така инициативата на практика се оказва само едно добро пожелание без никакъв ефект за намаляване на натиска върху здравнтата система в града в ситуация на ескалираща пандемия. 

Аз лично смятам, че преди да се правят подобни предложения за преструктуриране на болница, свързано със съответните разрешителни режими в здравното министерство и договора с Касата, е трябвало да бъде направен задълбочен анализ, за да се вида какви ресурси са необходими, за да функционира МБАЛ "Свети Мина" като COVID-болница. Мислех, че колегите са направили точен разчет. Безспорно е, че ако сегашният лимит от  Здравната каса не се повиши, болницата няма как да се справи. Необходимо е обаче да има съгласуване между държавните органи. След това да се проведат преговори между Областния кризисен щаб, Регионалната здравна инспекция и Здравната каса и областния управител, за да се стигне до взаимноприемливо решение.

- Дали обаче РЗОК може хем да спази закона, хем да удовлетвори искането на МБАЛ "Свети Мина" за промяна на лимита?

- Здравната каса може да удовлетвори  молбата на МБАЛ "Свети Мина" за вдигането на лимитите законно. За това обаче е необходимо областният управител Дани Каназирева да разговаря с управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев и с д-р Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Пред тях трябва да бъдат изложени аргументите на МБАЛ "Свети Мина" за искане на повишаване на лимитите, които са напълно основателни.

- Според вас правилно ли беше решението МБАЛ "Свети Мина" да стане болница само за лечение на болни от коронавирус? Вие бяхте неин управител и имате представа за общинското здравно заведение?

-  Категоричен съм, че "Свети Мина" не става за болница за лечение на пациенти с коронавирус. В нея няма Инфекциозна клиника. Единствено Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Свети Георги" е в състояние да лекува само пациенти с COVID-19. Това би могло да се организира и в Белодробна болница, която обаче в момента не функционира. Искам да подчертая нещо много важно.

Белодробна болница не е закрита

Тя просто беше свързана с МБАЛ "Свети Пантелеймон". Най-добре е да бъде открита отново и да заработи. Вместо да се разгръщат легла за болни от коронавирус в зала "Колодрума", пациентите могат да бъдат настанявани в Белодробна болница.

- Откъде обаче могат да се осигурят нужните средства за възстановяването на Белодробна болница?

- Средствата ги има и те са в общината. Аз мога да предложа нещо рационално. В общината са отпуснатите 37 милиона лева от държавата за изграждането на стадионите на Ботев и Локомотив. С част от тях може да започне оборудването на Белодробна болница, за да бъде пусната в действие, както и привличането на кадри за нея.

- Вестник "Марица" вече лансира подобна идея, но тя силно разгневи футболните фенове, които отдавна чакат модерни стадиони?

- Феновете могат да бъдат спокойни. Няма да има забавяне в изграждането на стадионите. Местната управа в Пловдив може да се споразумее с правителството да получи от него чрез бюджета за следващата година парите, които ще изразходва за пускането на Белодробна болница. Трябва обаче да има ясни и пълни гаранции от управляващите, за да стане това.

- Докъде стигна здравната реформа у нас в разгара на пандемията?

- Абсолютно е спряна. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов е категоричен, че

в тази пандемия не може да се мисли за провеждането на реформа.

-  Вашето мнение за новите ограничителни мерки, които ще бъдат въведени от петък?

- Мерките имат два аспекта. От чисто медицинска гледна точка подкрепям локдауна. Трябва да се действа в тази тежка ситуация и да се спасяват здравето и животът на хората. В икономическо отношение ситуацията е по-сложна. Трябва да се мисли за работата и доходите на хората. Държавата трябва да разполага с необходимия ресурс, за да може да овладее тежката социална ситуация. Убеден съм, че голяма част от българските граждани нямат средства. Ето хранителните магазини остават да работят, което е абсолютно необходимо. Те са свързани с хранителната индустрия и реализират продукцията <210>. Самата хранителна индустрия пък е свързана с други отрасли, които не бива да бъдат спирани, тъй като може да се създадат огромни проблеми за цели браншове.

Визитка

Доц. Георги Йорданов е депутат от БСП в 44-то Народно събрание. Заместник-председател на парламентарната здравна комисия. Наясно е със ситуацията в МБАЛ "Св. Мина", защото е бил управител на болницата. Бил е също изпълнителен директор на УМБАЛ - Пловдив, както и директор на РЦЗ - Пловдив. Има опит и като два мандата общински съветник, по време на които е оглавявал комисията по здравеопазване при местния парламент под тепетата. 

Завършва дентална медицина във факултета по стоматология в Медицински университет - Пловдив. Има още 3 придобити специалности - по социална медицина и здравен мениджмънт, орална образна диагностика и обща стоматология. Специализирал е мениджмънт на здравното осигуряване в Германия и мениджмънт на болнични заведения в САЩ. Има магистратура по здравен мениджмънт; защитена научна степен "доктор" и хабилитация за ст.н.с. ІІ ст./доцент.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гражданин

Гражданин

26.11.2020 | 11:16

Данчеее ,това не ти е пилона ма,с.мотло! Като не разбираш и не си намерила предварително финанси и медици къде си тръгнала? Явно има друга далавера покрай болницата.

Отговори
4 0
ха-ха

ха-ха

26.11.2020 | 10:24

Става само за касичка, Жорко знае :-)

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?