49

Доц. д-р Иван Мануков: Апаратът Artis Q обследва широк спектър заболявания и щади пациента

Доцент д-р Иван Мануков е лекар изцяло отдаден на ежедневната си работа. Завършва медицина в  МУ-Пловдив. Възпитаник е на емблематичната Клиника по кардиология и хематология. С придобити специалности по вътрешни болести и кардиология в практиката си е лекувал множество пациенти с разностранни и тежки заболявания. Стремежът му за развитие и надграждане на професионалните качества го превръщат в медик с умения от най-ново поколение. Признат е за един от доайените в инвазивната кардиология. А правоспособността му по ехокардиография и електрокардиостимулация допълнително допринасят за широкия обхват на лекуваните от него заболявания на пациентите му.

Поводът за нашия разговор е Artis Q - широкоспектърен медицински апарат  от най-ново поколение на гиганта в медицинската апаратура - „Siеmens”. Внедряването му в МБАЛ „Света Каридад“ беше важна стъпка в правилната посока поради зачестилите сърдечни и не само заболявания, съпътстващи съвременния човек и отговарящи на профила на дейност на лечебното заведение.

- Доц. Мануков, разкажете ни малко повече за иновативния апарат Artis Q?

- Работя с Artis Q от декември 2021 г. Практиката ми с него доказа, че говорим за апарат от изключително висок клас на „Siеmens”. Това е устройство, съчетаващо качествата на  ангиограф с най-иновативни и голям обем възможности плюс потенциал за еквивалент на скенер възстановка и триизмерна реконструкция на изображенията. Това позволява обследване на широк спектър подозирани заболявания при пациентите. В сферата на диагностиката поставя изключително точна диагноза и обхваща пълно уточняване състоянието на сърдечносъдовата система, започвайки от  централната нервна система или мозъка, сърцето - аорта, разклоненията на аортата и нейните артерии, венозните съдове и стигнем до долните крайници и тяхното съдово захранване в детайли. Освен това Artis Q 

позволява и извършването на тъканна диагностика

за уточняване засягане на черен дроб, бъбреци и други вътрешни органи.  Разполага с така наречената специализирана работна станция за 2D и 3D реконструкции, със специализирани приложения за онкологични, кардио, периферни и невро интервенции (високо качество на снимките в реално време), или ако трябва да обобщим - говорим за апарат с практически неограничени възможности, покриващ огромен спектър от съвременните проблеми, свързани с човешкото здраве.

В сферата на диагностиката като първа стъпка от нашата дейност тази ангиографска система е огромен плюс и предимство да работиш с нея.

- Какви други процедури могат да се извършват с този апарат?

- Апаратът Artis Q всъщност е цяла система. Вече споменах диагностиката  като първа и изключително важна стъпка, но възможностите й не се изчерпват дотук. С помощта на QVA - софтуер за съдов анализ, още по време на самата процедура могат да се анализират и разпознават автоматично контурите на съдовете с количествен анализ на наличните стеснения, измервания на тежест на засягане, разстояния и ъгли при болести на артериите и вените.

Тази система позволява 

да се лекуват различни органи и процеси от рода на тумори на черен дроб и бъбреци. 

Дава забележителни резултати при лечение на инфаркти на сърцето, инсулти на мозъка, както и запушвания в артериите на долните крайници.

Характеризира се с възможността за изключително детайлното и навременно диагностициране и лечение на болните, постъпващи за лечение не само в кардиологично отделение на болницата, а и в отделения като съдова хирургия, обща хирургия - с възможности за лечение на мезертиални тромбози и други процеси, в отделението по гастроентерология вече успешно се лекуват кървящи язви и други процеси в гастроинтестиналния тракт.

- Този апарат наистина изглежда иновативен. Смятате ли, че той е по-щадящ пациента в сравнение с другите наложени в тази сфера системи?

- Да! Третият голям плюс на Artis Q е, че позволява всички тези процедури (диагностични и лечебни) да се извършват със силно намалено и редуцирано лъчево натоварване за персонала и за пациентите поради наличните защити в нея и щадящите режими на работа с пациентите, вградени в системата.

- И като за финал можете ли да дадете няколко съвета за здраво сърце?

- Добрата грижа за здравето - не само на сърцето, а комплексна такава, е ежедневна. Всички ние се раждаме с определена наследственост от своите родители. Господ ни е дал определени блага, но наша е отговорността да се грижим за психичното и физичното си здраве и благополучие. Така че не бива да се злоупотребява с природните дадености, които сме получили по рождение. Грижата, посветена на нас самите, не е най-лесният процес, но не е и труден. По отношение на физическа активност трябва да спазваме елементарни принципи - активност три-четири пъти в седмицата е идеалният вариант за добро сърце. Едно физическо натоварване, което да учести пулса до 115-120 - например бързо ходене 30-40 минути. 

Голям проблем на българската кухня е прекомерната употреба на сол 

Малко са храните, които не съдържат сол. Тя е елемент, който изключително много вреди на сърдечносъдовата система. И самият стремеж за намаляването на количеството сол в приетата храна води до много големи ползи за човека, ползи, които се постигат сравнително лесно при едно просто ограничаване в консумацията й. Другият съвет, който мога да дам, е да се внимава при злоупотребата с алкохол! Разбира се, не говорим за пълно изключване на този продукт, защото в допустими дози, както е документирано от различни здравни организации (около 14-28 мл. чист алкохол/дневно за мъже и 14 мл за жени) дори носи своите сърдечносъдови ползи. Добро сравнение мога да направя с това дали човек приема по една таблетка аспирин на ден или по една опаковка на ден. Тоест от една таблетка ще има полза, но какво ще стане, ако приема по една опаковка аспирин на ден? Не на последно място е проблемът с тютюнопушенето. Практически няма ползи от системната употреба на цигари, а вредата и последствията са ужасяващи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?