Следвайте ни

Добрата новина: Бойко Борисов спасява общинските болници

Не приемам сестри и лекари, които всеки ден ни лекуват, да се чувстват изоставени и забравени, отсече премиерът

Пловдивската МБАЛ "Свети Мина" и карловската "Д-р Киро Попов" имат шанс да заработят на пълни обороти.

Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат.  

Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници. На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и ниските възнаграждения за труда на медицинските специалисти.  

Болници в мое управление няма да закрия. Парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени, категоричен бе Борисов.

Той поръча здравният министър Кирил Ананиев да изготви и представи предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, разпореди премиерът.

Точно година след като работещите в двадесетина лечебни заведения излязоха на протести с искане за целенасочена политика за тяхното спасяване, нищо не се е променило, припомниха от Сдружението на общинските болници. 


Медицинските сестри там продължават да работят на заплати, близки до минималните, заради което подават колективни оставки.

Финансовите лимити на общинските болници са орязани 

Според сдружението тези болници са дискриминирани и получаваните от тях средства не отговарят на ангажимента им да обслужват здравно близо 2 млн. българи.

Общинските болници в страната са стотина и към средата на 2018 г. са с дългове за малко над 100 млн. лева, 43 млн. лева от които - просрочени.

Обещанията на Борисов, че болници няма да се закриват и държавата ще ги дотира, са в пълен противовес както със законите, така и с ангажиментите за необходимост от регулации срещу постоянно разрастващия се брой болници. Именно с тази цел беше приета Национална здравна карта, въз основа на която се позволява НЗОК да не финансира всички болници накуп, а само онези, от които има потребност.

Отново поради страх от недоволство обаче тази мярка не се прилага.  

Ангажиментът да се дотират болници пък е в противоречие с принципите, по които функционира здравната система, тъй като държавните, частните и общинските болници са равнопоставени пред закона търговски дружества. Те се издържат от приходите си от НЗОК, а собственикът (държавата, общината и частният собственик) може да инвестира за купуването на апаратура и ремонти в тях. Общинските болници получават и около 30 млн. лева годишно от МЗ за спешна, психиатрична помощ, хемодиализа и по методиката за работа в отдалечени и труднодостъпни райони. Но директно подпомагане на дейността им би се третирало като непозволена държавна помощ, заради което България може да бъде санкционирана от ЕК.  

Затова и досега Министерството на здравеопазването предлагаше само косвени мерки за преструктуриране или налагане на определени финансови правила, по които да функционират общинските болници, защото то не е техен собственик. Много от общините пък не могат да инвестират и развиват болниците си поради недостиг на средства. След заръката на Борисов обаче от Министерството на здравеопазването обявиха, че разработват пакет от мерки в подкрепа на общинските болници.

Ще бъде направен финансов анализ на всяка от тях.  

Лечебното заведение има общ размер на разходи, определен на месечна база, в който да извършва своята дейност. Няма такова нещо с отказани раждания заради липса на осигурен ресурс. Същото се отнася и за хемодиализата, отсече министър Ананиев по повод на оплакване от общинската болница в Карлово, че финансовите лимити за хемодиализа и раждания са орязани.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?