Следвайте ни

Доставят безплатните ваксини срещу грип

viber icon

Безплатните ваксини срещу грип ще бъдат доставени в Пловдив до края на настоящата седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Те ще бъдат разпределени сред личите лекари, които по своя преценка ще имунизират пациентите си. Предимство ще имат хората с хронични болести и тези над 65 години.   

Грипът се проявява във всички възрастови групи, от по-леки до тежки състояния и смърт. Най-висока е смъртността при хората над 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания. Много от случаите на грип и свързаните с него тежки усложнения и смърт могат да бъдат предотвратени посредством ваксинопрофилактика. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи​ - с 80%.  

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). С приемане на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни, навършили 65 г., да се снижи заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?