Следвайте ни

До 2 седмици изследваме коронавирус в Пловдив

viber icon

Ще се предприемат бързи и спешни мерки за разкриването на лаборатория  за изследване на коронавирус  в Пловдив. За да се случи това трябва да се спазят изискванията на Министерството  на здравеопазването. Необходима и заповед на здравния министър“. Това съобщи  областният управител Дани Каназирева след проведената среща с изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги“- Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурждева и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

До срещата днес се стигна след  проведените в продължение на няколко дни разговори на областния управител Дани Каназирева с председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 Тя ще бъде ситуирана на  УМБАЛ „Свети Георги“, на територията на инфекциозна клиника, обясни проф. Джамбазов:

„Необходимостта  от такава лаборатория е задължителна. Необходими  са няколко неща: къде точно да бъде ситуирана, какво ще бъде необходимо като оборудване, персонал, възможности за доставка на предпазни средства и всичко  друго, поясни професорът.

Той допълни, че има две възможности за разкриване на лабораторията, но най-вероятно тя ще бъде на територията на Инфекциозна клиника към болницата, тъй като там много по-лесно ще бъде организиран целия процес, предвид, че там в момента се приемат и ще се лекуват болни с коронавирус. Днес ще бъде извършен оглед и до утре ще има решение за мястото, където ще бъде разположена лабораторията.

Директорът на университетската болница обясни, че ще  бъде поискано от Министерството на здравеопазването да се разкрият  допълнителни легла в болницата, както и да има възможност за по-бързо снабдяване със защитни средства и апаратура, без да се преминава по Закона за обществените поръчки . По думите му ще е нужна апаратура за лечението на пациенти с тежки дихателни проблеми – специален бокс, вентилационна система и всичко, което е необходимо, за да може служителите на тази лаборатория да се чувстват защитени.

Считаме, че до две седмици при оптимални мерки и обучение на персонала, лабораторията ще може да заработи, допълни проф. Джамбазов

По думите на професор Марияна Мурджева, ректор на  МУ, висшето учебно заведение и специализираните лаборатории към университетската болница имат възможност да помогнат за изграждането на тази лаборатория с компетентно мнение и с доброволци-лекари ,които вече  са изявили желание да работят там.

Методиката ,ще бъде високо специализирана, базирана на ПСР-технология, каквато е в София Варна и Стара Загора. Няма да предпочетем бързите тестове, защото те не са достатъчно надеждни.

Областният управител Дани Каназирева  отправи апел във връзка с информацията, че много от болниците вече  се снабдяват с такива тестове и ще започнат да извършва проби.

„Искам да апелирам, да не се всява  излишно напрежение и да предупредя, да не се съобщават резултати каквито  и да било, преди да има потвърждение от референтната лаборатория в София. Даването на каквато и да е информация е в правомощията само  на  Националния оперативен щаб. Нека да не се създават новини без  да има обявени по официален ред данни от Националния щаб, призова Каназирева

Здравко Димитров от своя страна също  призова  за спокойствие и каза, че на този етап се вземат всички мерки от всички институции..

„Искам да благодаря  на  Медицинския университет, на УМБАЛ„ Свети Георги“, на Кризисния щаб съм Областна администрация за адекватни  действия и намиране на възможно най-бързо решение за разкриване на подобна лаборатория.  Това е важно за пловдивчани за да има спокойствие и да няма излишна паника. Благодаря и на нашите депутати от различните политически партии.  В такива случаи си проличава кой носи отговорност  и как я носи, каза кметът Димитров.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Hélène B

18.03.2020 | 15:23

Скъпи пловдичани,уважаеми градски,областни,хоспитални и университетски инстанции . Откликваме по повод уведомението за отваряне на лаборатория за изследване на Covid-19. Колкото по бързо сложите в действие тази лаборатория толкова по добре за жителите на гр.Пловдив. Не правете грешката която правим в Франция...тестове няма,предпазни средства( маски,ръкавици и гелове) няма. Добре е да има леглова база но ако тя не е координирана и екипирана за тази пандемична обстановка ,адекватно медицинско лечение не може да се предложи и приложи ! Без да забравяме за натиска който ще се получи върху медици, мед. сестри и персонал. Отварянето на санитарни коридори в самите обслужващи болнични заведения , ще позволят на пациентите и на лекуващите по голяма флуидност и протекция. Съгласна съм че обстановката се третира като епидемиологична тъй като всяка страна отговаря на определени държавни и административни механизми. Пловдив има една най големите леглови бази,но....каква е способноста да се префункционира при тази остра здравна обстановка !! Пожелавам на всички пловдичани координирано и хармонично преминаване на пика. Пазете се и пазете вашите близки.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?