Следвайте ни

ДКЦ "Пълмед" отчете огромен интерес към безплатните прегледи за боледували от COVID

viber icon

Над 115 пациенти след прекарана коронавирусна инфекция са се възползвали от безплатните консултативни прегледи на специалистите от ДКЦ "Пълмед" в Пловдив. Кампанията стартира преди 2 месеца, а в рамките й всеки, който желаеше, можеше да се посъветва със специалисти в областта на кардиологията, пулмологията, неврологията, физиотерапията, ендокринологията, клиничната психология. Дни след началото й регистраторите от лечебното заведение отчетоха стотици резервирани часове.

"Най-често оплакванията, с които пациентите идват, варират от загуба на сън до стягане в областта на гърдите и задух, болки в мускулите, които продължават дълго след ковид инфекцията. Около 50% от преминалите през кабинетите са се консултирали с кардиолог и невролог, останалите от ендокринолог, физиотерапевт и психиатър. При голяма част от пациентите се е наложила и последваща консултация от специалист, но при сравнително малко от тях прием за болнично лечение, свързано с постковид усложненията", коментира управителят на ДКЦ "Пълмед" и кардиолог д-р Екатерина Петкова.

Неврологът от ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед" д-р Радослав Мавров обяснява, че голяма част от пациентите, потърсили неврологична консултация след прекарана ковид инфекция, са с тревожни състояния. "Често оплакванията във връзка с тревожност при тези пациенти не изисква последваща консултация от психиатър или психолог, но прави впечатление, че честотата на такива пациенти се увеличава. Другата група от тях са с преобладаващи болки в мускулите и оплаквания от страна на периферната нервна система, продължили дълго след преболедуването на ковид инфекцията, но при малка част от тях се налага болнично лечение. За съжаление, в практиката ни и в ДКЦ, и в неврологично отделение на болница "Пълмед" забелязваме повишаване на честотата на развитие на автоимунни заболявания на нервната система след ковид, както и отключване на синдрома на Гилен-Баре", коментира д-р Мавров.Той съветва пациентите с оплаквания от страна на нервната система след прекарана коронавирусна инфекция да не отлагат прегледа си при специалист и задължително да се ваксинират. В ДКЦ "Пълмед" функционира единственият 24-часов ваксинационен кабинет в Пловдив и областта.

Кампанията с безплатни прегледи в лечебното заведение няма фиксиран краен срок и продължава. Всеки, който иска да заяви безплатен преглед след преболедувана ковид инфекция, може да го направи на тел. 032 607 300 в работни дни от 8:00 до 16:00 ч.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?