71

Джипитата в Пловдивско: Ковид вълната е само на нашия гръб

Забавянето с безплатните тестове рязко ще увеличи заразените, предупреди д-р Костадин Сотиров

Поредната ковид вълна у нас рязко увеличи броя на заразените. Те вече гонят 2000 на денонощие, а все повече области влизат в жълтата зона. В тази ситуация основната тежест в битката с пандемията се поема от общопрактикуващите лекари. За това алармира пред „Марица“ шефът на джипитата в Пловдивско д-р Костадин Сотиров.

Той посочи, че преди 2 месеца е възложено на личните лекари да лекуват заразените, но за този труд не се плаща нито стотинка. „Засега не възнамеряват да ни плащат да вършим тази отговорна задача. Никой не отваря дума за това. Общопрактикуващите лекари сме част от медиците, работещи по договор с НЗОК. Но Здравната каса сега не заплаща за лечение на ковид болни. Преди това пари се даваха на ковид центровете, но след като ги затвориха, на фронтовата линия останахме само ние. Естествено е, когато една работа не ти я плащат, а ти имаш разходи, свързани с нея, да нямаш много интерес да я вършиш“, коментира още д-р Сотиров.

Според него ще минат поне 2-3 месеца, преди колегите му да могат да назначават безплатни антигенни тестове, както обеща Министерството на здравеопазването.

"Бавният процес обаче ще доведе до изпускане на момента и невъзможност за овладяване на ситуацията с ковид вълната", предупреди д-р Сотиров.

По думите му, през последните дни броят на болните се увеличава осезаемо. „Един колега регистрира 18 доказани случая с коронавирус в рамките на ден. А болните са много повече. Просто не си правят тестове, ние пък не може да ги назначаваме. На никой от пациентите не му се дават 30 лв. за тест, за да разбере от какво точно е болен. Това допринася много за разпространението на вируса“, посочи д-р Сотиров. Той каза още, че хората със симптоми трябва да са 10 дни под карантина. „Ако ковидът не е доказан обаче, ние няма как да дадем толкова болнични. От 3 до 5 дни е максимумът. През другото време болните са на работа и заразяват околните“, обясни специалистът.

И посочи хаоса като фактор, който благоприятства бързото разпространение на COVID-19. 

 

Всеки четвърти тест е положителен

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 1862 през последното денонощие в България, показват данните от Единния информационен портал.

Новите случаи са установени от 7820 теста, което означава, че 23,81% от пробите са били положителни. Починали са шестима заразени, с което на жертвите на пандемията вече са 37 307.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас вече е 1 189 000. Активните случаи са 14 209. Хоспитализирани са 790 души, 42 от които - в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения през последното денонощие са 145. Над 73% от тях не са ваксинирани.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ваня

Ваня

21.07.2022 | 13:04

Остави този пиар и сценарий ами вижте, каква анархия и война е по пътищата. Пияни, дрогирани вилнеят и никакви мерки и наказания. Книжки и коли щяха да се отнемат, само игра на думи. Съвземете се бе хора.

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?