49
Следвайте ни

Джипитата отнасят глоби от КЗК, ако изравнят тарифите

viber icon

Пациенти се обърнаха към "Марица" по повод разликата в ценоразписа на личните лекари. Според тях в предлаганите услуги от джипитата в Пловдив съществува съществено разминаване. Става въпрос най-вече за издаваните медицински свидетелства за започване на работа или издаване на шофьорска книжка, като тарифите се движат от 0 до 50 лева. 

По този повод д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, обясни, че всяко джипи е отделно лечебно заведение, регистрирано по Търговския закон като отделна частна фирма. Практиките се регистрират най-често като единични търговци (ЕООД). Съществуват и групови практики (ООД). Заради тази нормативна особеност в бранша имат право сами да определят своя ценоразпис. 

Формирането на една цена в сектора всъщност би било противозаконно, коментира д-р Сотиров. Според установения законов ред подобно договаряне би могло да стане предмет на разследване на Комисията за защита на потребителите като "картелно споразумение". Нарушения в тази посока се наказват с глоби от десетки хиляди левове, уточнява председателят на Сдружението на джипитата в Пловдив. По този повод той даде пример с опита на Лекарския съюз да сформира еднакви цени преди години. Тогава той е отнесъл глоба в размер на 80 хил. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията. 

В момента цените на различните документи, издавани от джипитата, за услуги извън Здравната каса варират между 0 и 50 лв. Това показва, че има лични лекари, които издават свидетелства по различни поводи съвсем безплатно, а други таксуват солено. Задължително е обаче да се издава касов бон, когато пациентът заплаща каквото и да било. Това се отнася дори за потребителската такса за пенсионерите, която е в размер на левче, посочва д-р Сотиров. В тази връзка личните лекари са задължени да правят специален отчет на касовите бонове пред МЗ и НАП. 

В момента документите, които джипитата издават, са между 180 и 185 на брой според д-р Сотиров. 110-120 от тях са по НЗОК, а останалите 70-80 са за платени услуги. Според шефа на джипитата в Пловдив покрай ковид ситуацията исканията за издаване на различни документи от страна на пациентите са се увеличили. Това се е случило по различни причини, но в основата най-вероятно стоят работодателите, които са станали по-стриктни в здравно отношение, обяснява още д-р Сотиров. За това те не търсели службите по трудова медицина, а разчитали на личните лекари на работниците си. 

Случвало се работодателите да изискват и документи за ковид статус преди започване на трудови отношения, но за това джипитата не издават направления. Изследванията по този повод се покриват от работника или работодателя според уговорката помежду им.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?