Следвайте ни

Джипитата наваксаха със задължителните имунизации при децата

viber icon

Джипитата успяха да наваксат при ваксинацията на децата. Изоставането в задължителния имунизационен календар заради първата карантина преди година вече го няма, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2020 година. Ваксинирани са били над 90 на сто от децата.

Данните за първите 6 месеца на миналата година сочеха спад от 30% в имунизационното покритие при повечето задължителни ваксини. До тук се стигна заради спрените за месец и половина профилактични прегледи и имунизации при първата карантина у нас. Това се случи през пролетта на 2020 година. Данните в края на годината обаче показват, че през 2020 година срещу морбили, паротит и рубеола са ваксинирани 88% от децата.

90 на сто е покритието с пневмококова ваксина, а 91% са ваксинираните деца срещу дифтерия тетанус и коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит Б. 97% от подлежащите на ваксинация срещу туберкулоза деца са имунизирани.

Спадът спрямо непандемичната 2019 година е минимален – с между 1 и 2% при различните ваксини.

По-малко са и целевите имунизации срещу бяс, които се правят след ухапване от болно животно – те са 1927 при 2542 за 2019 година. Спад има и при ваксините за хепатит А - докато през 2020г. са се имунизирали 889 души, то година по-рано са били 3262. Срещу хепатит Б ваксина са си сложили 108 души през 2020 година. За сравнение година по-рано те били три пъти повече – 339.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

И си умре на ината еврейна мръсен

И си умре на ината еврейна мръсен

14.03.2021 | 17:32

Нъл е пожелателно бе мутри еврейски Кво е това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Шъ ви резна главите еврейски подли нагли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?