Следвайте ни

Джипита в Пловдив горят с парите за ваксинирани без осигуровки

viber icon

Скандал избухна в Пловдив между семейните лекари и Здравната каса. Причината е неизплатени бонуси за поставени ваксини на здравнонеосигурени пациенти и на такива, които не са част от листите на джипитата. За проблема алармира пред „Марица“ д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. 

Той напомни, че има заповед на здравния министър още от 23 декември м.г., която гласи, че за да се подпомогне процесът по ваксинация в страната, джипитата могат да имунизират и пациенти, които нямат здравни осигуровки или пък не са част от пациентската листа на конкретния лекар, поставящ ваксината. Така за всяко боцкане лекарят трябва да получи 10 лв. 

Д-р Сотиров поясни, че ваксинациите на такива хора се въвеждат директно в националния регистър за поставени ваксини, но не се отчитат в софтуера на конкретния лекар. Здравната каса в Пловдив обаче плаща само въведените в лекарската програма имунизации. 

„Проблем нямаше през февруари и март. През април обаче масово такива ваксинации не са заплатени", обясни шефът на джипитата. Той е алармирал за казуса Здравното министерство, ръководството на Българския лекарски съюз и на НЗОК.

„Директорът на Здравната каса изпрати писма до регионалните поделения. Въпреки това в Пловдив отказват да разплатят тези направени имунизации, независимо от заповедта на министъра и на прекия им началник. Винаги някоя институция отказва да свърши нещо и създава пречки“, възмущава се д-р Сотиров. 

 Той посочи, че през май тези ваксини на здравнонеосигурени и на пациенти извън листите на джипитата са били разплатени, но с еквалибристика. Наложило се неосигурените да се маркират като осигурени, а пациентите да пишат като такива на ваксиниращия лекар, за да може ваксините да влязат в отчета и джипитата да получат по 10 лв.

Според  д-р Сотиров подобна нелоялна практика от страна на Здравната каса ще демотивира колегите му. „Сега искат да се ваксинира населението на "Столипиново". Ами там са само здравнонеосигурени. Как ще се заплати ваксинацията тогава? Кой ще иска да я направи?“, недоумява председателят на джипитата в Пловдивско. 

„Марица“ се свърза с РЗОК в Пловдив. Тяхното становище е, че към момента всички ваксини са заплатени на семейните лекари и няма подаден нито един сигнал за проблем.

"Заплащането се прави по определена методика и правила, които са качени на сайта на НЗОК. Ако конкретен семеен лекар не е получил пари за поставена ваксина, най-вероятно е свързано с проблем в неговата програма. А РЗОК не носи отговорност за това“, коментираха от Здравната каса в града под тепетата.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?