Следвайте ни

Дивидентите от общинската икономика - кръгла нула

Платихме 15 млн. лева за инсинератор, без да е работил и един ден

Община Пловдив от години не получава дивиденти от собствените търговски дружества, които при един добър мениджмънт биха могли да служат за сериозен финансов ресурс. След масовата приватизация, предимно чрез РМД,  под шапката на градската управа останаха само здравни фирми с еднолично участие на общината (ЕООД) - поликлиники, диспансери, две болници. Те са 14, от които 11 са с положителен баланс за миналата години, като основната печалба в размер на 1,9 млн. лева идва от Онкодиспансера (КОЦ - Пловдив).   Другите три са на загуба - МБАЛ "Св. Мина", ДКЦ "Пловдив". Със символична печалба е Кожно-венерическият диспансер - само 1000 лева, който години наред е подпомаган от бюджета с по 50 000 лева за заплати. 

Здравните дружества  не внасят дивиденти в градската хазна, дори и да имат печалба. С решение на местния парламент те са освободени от този „данък”, за да инвестират в апаратурата и подобряване на базата. Решението е разумно.

Абсурдното е, че на практика с нашите данъци издържаме губещите общински фирми, и то поради неспособността на местната власт да ги държи над водата. Допреди няколко години това беше Белодробна болница, в която от градския бюджет бяха инвестирани над 6 млн. лева, преди да се погребе. На другия „удавник” - МБАЛ „Св. Мина” (Първа градска) - сме платили до този момент над 4 млн. лева. Според балансовия отчет за 2018-а дружеството отново има загуби за 960 000 лева и дългове, включително за кредит към банка. Това означава, че те пак ще се погасяват за сметка на общинския бюджет. 

За 10 млн. лева при пестеливо харчене могат да се построят три детски градини или да се асфалтират стотици квартални улици. Или да се направят хиляди паркоместа пред жилищните блокове.

Петнадесето търговско дружество, чийто принципал е Общината и Общинският съвет, се нарича „Инсинератор - Пловдив” ЕООД. Това е единствената фирма, която няма лечебна или долечебна дейност. Предприятието за изгаряне на медицински отпадъци е създадено преди 14 години. Досега не е изработило и един лев, но е успяло да погълне от нашите джобове най-малко 15 милиона.

Само през последната година с благословията на кмета и Общинския съвет  на управителя на  ​инсинератора Дончо Кацарев е разрешено да изтегли два кредита - 6 млн. лева, за да пусне инсталацията, и още 2 млн. лева за закупуване на  оборудване  за преработка на стари гуми. 

Ако  търговското дружество не успее да върне 8 милиона заедно с лихвите на банките, те ще виснат на Общината. Тоест сметките отново ще се погасяват от пловдивчани.

Община Пловдив има 13 други предприятия, например „Чистота”, „Жилфонд”, „Градини и паркове”, но те не са регистрирани по Търговския закон, а са прикачени към бюджета. Получават пари от градската хазна, за да извършват услуги. Тези предприятия не носят печалба.  Персоналът на повечето от тях, както и дейността, се издържа от данъкоплатците. Един от примерите е  Многофункционалната спортна зала (Колодрума), в която държавата инвестира 50 млн. лева и която четири години след откриването продължаваме да  издържаме с нашите данъци.  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?