46

Димитрия Стайкова: Скочи търсенето на тестове за ковид, но няма презапасяване с лекарства

Разговаря Илияна Ангелова

Във връзка с данните за повишаването на болните от COVID-19 и опашките пред лекарските кабинети потърсихме за коментар председателя на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова.

- В сезона на простудните и грипните заболявания увеличи ли се броят на болните, които първо искат да си направят тест за ковид, а после да потърсят лекарска помощ?

- Последните 10 дни наистина се наблюдава рязко увеличение на търсенето на тестове. Това е нормално, защото съвпада с периода, в който хората се връщат от отпуск, а  учениците тръгват на училище. Много родители споделят, че в класовете на децата им има много болни. Прави впечатление, че някой си купува тест, след това се връща за още няколко, с които да се тестват останалите членове от семейството, и след това се връщат с рецепти за лечение. Това означава, че вече боледуват цели фамилии, което е логично.

- На фона на вдигането на цените като цяло колко струва тестът за ковид?

- Специално за тестовете няма промяна в цените. В зависимост от производителя и фирмата вносител стойността им е между 8 и 12 лева.

- Какви лекарства се търсят най-много в момента? Има ли разлика в оплакванията в сравнение с миналата вълна?

- Най-често оплакванията са за отпадналост, кашлица, хрема, болки в гърлото и ставите. По-рядко са от главоболие и висока температура. Прави впечатление, че този вирус, който циркулира в момента, преминава по-леко и за по-кратко време, особено когато хората му обърнат внимание навреме. Естествено, ваксинираните и преболедувалите са с по-къса симптоматика.

- Има ли такива, които се презапасяват или си купуват лекарства за „всеки случай“ от страх, че може да се изчерпат някои от тях, както се случи при някои от предишните вълни?

- Хората вече не се стряскат както преди. Няма я паниката. Все пак това е пореден ковид. Вече има много преболедували, доста дори по няколко пъти. Увеличават се антителата на прекаралите различните варианти на вируса. Броят на ваксинираните също не е малък. Хората са по-ориентирани и информирани. Не бързат да си купуват антибиотици, както беше в началото, не се презапасяват. Поне засега не се наблюдава подобна тенденция.

 Използвам случая да информирам отново, че всички антибиотици са по лекарска рецепта.

- Има ли лекарства, свързани с простудните и вирусните заболявания, които да са изчерпани в складовете или се намират трудно?

- В момента има всички необходими медикаменти и хранителни добавки. Вярно е, че на различните фирми цените са различни, но на този етап няма лекарство, което да не може да се замени. Без значение дали е заради цената, или в момента го няма като наличност под наименованието, с което сме свикнали. На пазара има поне още няколко варианта на всяко средство за противовирусна защита, които са със същия състав, но с различно търговско наименование. Хората не трябва да се притесняват, че ще останат без лечение и профилактика.

- Повече или по-малко са болните в сравнение с миналата година?

- Със сигурност са повече от броя в официалната статистика. Хората не искат да се карантинират. Това важи особено за членовете от семейството, които не са заразени, но трябва да останат под карантина заради това, че са били в контакт с болни, и да не ходят на работа. Когато тестът им е отрицателен, предпочитат да избегнат карантината.

- А има ли интерес към ваксините срещу грип и на какви цени се предлагат?

- Има интерес към тях, ежегодно ваксиниращите се са много активни. Тези, които не са прибягвали до противогрипни ваксини, няма да го направят. Ваксината не може да се закупи без рецепта. Максималните цени им са като миналогодишните - 27 и 23 лв., с 3-5 лв. повече от предходните сезони. 

Новият грип ще бъде като предходните. Симптомите съвпадат с тези на ковид, ще бъдат разпознати като остро начало с общо неразположение, режим на легло. Има болки в ставите и в двигателните мускули, висока температура. При ковид има по-дълго протичане. Ваксинират се както възрастни, така и деца, за да се намалят тежки усложнения от грип.

- Увеличи ли се търсенето на имуностимуланти и какво препоръчвате на хората, които търсят съвет от фармацевт?

- Най-добрата комбинация за имунната система е от витамините С и D плюс селен и цинк. Има ги на различни фирми, предлагат се и на много достъпни цени, така че всеки би могъл да си ги позволи. Времето все още е хубаво. Би било добре това да се съчетава с разходки на чист въздух и слънце.

- Българинът като че ли много често предпочита да се самолекува. Коронавирусът промени ли по някакъв начин мисленето на хората?

- Определено станаха по-мъдри, по-отговорни и към себе си, и към близките си, и към околните. Това също обяснява голямото търсене на тестове. Ако тестът е отрицателен, тогава хората  си взимат лекарства, които се отпускат без рецепти, за простудни и вирусни заболявания.

 Визитка

Димитрия Стайкова е собственик на аптека "Галения" в Пловдив и е председател на Регионалната фармацевтична колегия. Завършва фармация в Медицински университет-София. Отваря собствена аптека през 2001 г. 

Преди това е работила като фармацевт в аптеки и е била ръководител на аптечен склад. През 2000 г. е работила в РЗОК-Пловдив. Преди да стане председател на Регионалната фармацевтична колегия, е била зам.-председател на БФС и е оглавявала  Пловдивската фармацевтична колегия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Димо

Димо

06.10.2022 | 17:45

Оказа се,че болестите и войната са най-добрия бизнес.Да си честен и морален в 21 век означава ,че си загубеняк дето ще си остане беден

Отговори
2 1
Изключително информирана,

Изключително информирана,

06.10.2022 | 14:14

внимателна и отзивчива, както и всички фармацевти в аптеката на улица Родопи.

Отговори
3 1
касамолец

касамолец

06.10.2022 | 14:37

и камсамолски секретар и активист.....

Отговори
0 2
Невъзпитан

Невъзпитан

06.10.2022 | 16:16

Ти па си ногу убав ! Ей такива като теб най ги обичам - този комсомолец, онзи комунист, а ти в бяло ,нали...

Отговори
3 0
Гнусно

Гнусно

06.10.2022 | 14:05

Иска ви се мамицатаааавииии да е Ковид паника и да гушите кинтиии

Отговори
2 2
ти си

ти си

06.10.2022 | 14:13

МЕГА ТЪ-П!

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?