46

Дима Тодорова: Болните от Хашимото да заложат на домашни ястия

Болестта на Хашимото е известна още и като автоимунен тиреоидит. При нея имунната система атакува собствените структури на щитовидната жлеза, което обуславя възпалението в жлезата. С напредване на заболяването може да се стигне до недостатъчност във функцията на щитовидната жлеза и на продуцираните от нея хормони. Тогава говорим за хипотиреоидизъм. Тъй като щитовидните хормони регулират метаболизма на организма, при тяхната недостатъчност телесните функции се забавят. Какъв хранителен режим е най-подходящ при болестта на Хашимото, коментира Дима Тодорова, състезател по бодибилдинг и специалист по хранителни режими. 

- Какви са първите симптоми при хипофункция на щитовидната жлеза?

- Лесна уморяемост и безсилие, студени ръце и крака, мускулни болки, суха кожа, косопад, запек, дрезгав глас, нарушения на съня, депресия, паметови разстройства. Заболяването се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, но засяга и двата пола.

 - Доколко храненето може да помогне за лечението на болестта на Хашимото?

- Това заболяване се диагностицира, проследява и лекува от специалистите ендокринолози. Когато има недостатъчна продукция на щитовидни хормони, се назначават синтетични хормони, в дози за конкретния пациент. Хранителната терапия може да се включи като част от лечебния план. Много често при настъпила вече хипофункция на жлезата

голяма част от пациентите повишават значително теглото си. 

Дори и когато хормонотерапията постигне стабилизиране на състоянието им, те трудно осъществяват редукция на теглото си. Ние ги съветваме да ограничат енергийния внос от храната, като се стремят да консумират максимално здравословни храни.

- Какво означава това? 

- Да изключат преработените и пакетираните храни, да консумират предимно свежи плодове, зеленчуци, повече бобови храни, крехко месо (пиле, риба). Да включат в менюто си повече хранителни влакнини. Много важно е също да ограничат захарта, да намалят количеството на така наречените бързи въглехидрати, които имат висок гликемичен индекс (белия хляб и тестени изделия от бяло брашно, сладкиши и сладкарски изделия), да ограничат и добавените мазнини.

Храни със захар, бързи въглехидрати и наситени мазнини са най-често предлаганите храни в заведенията за бързо хранене, така че по възможност да ограничат похапването в такива места и да предпочитат домашно приготвените ястия.

Препоръчваме също достатъчен прием на вода и течности, 

защото това е важно условие за поддържане на добро здраве. От съществено значение при тази патология е не само здравословното хранене и хидратацията, но и доброто ниво на физическа активност. Тя не е само фактор за постигане на енергиен баланс в тялото и за поддържане на добро здраве, но помага за справяне с някои от симптомите на хипотиреоидизма - повишаването на телесното тегло и затруднения метаболизъм, също така подобрява съня, бори се с лесната уморяемост и влияе положително на настроението.

Движението подпомага и функцията на сърцето, и поддържането на нормално кръвно налягане.

- Кои са хранителните вещества, които повлияват функциите на щитовидната жлеза?

- Разбира се, започвам с йода, защото този микронутриент играе изключително важна роля за нормалната функция на щитовидната жлеза. Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони и е включен в тяхната структура.

 Тук е важно обаче да се подчертае, че както дефицитът на йод, така и прекомерният му внос носи риск за нормалната функция на жлезата, особено при хората с болест на Хашимото. 

- Йодирана сол да се приема ли?

- България е страна с ендемично разпространение на йоден дефицит и за преодоляване на този проблем е въведено универсалното йодиране на солта, чрез което се осигурява ежедневно адекватният внос на йод. Във връзка с данните от последните национални проучвания за хранене е установена прекомерна употреба на сол и в тази връзка препоръката към хората е 

да намалят употребата на сол и солени храни. 

Това важи и за пациентите с болест на Хашимото.

Друг нутриент, който има отношение към щитовидната функция, e витамин D. Дефицитът му се свързва с много патологични отклонения в организма и едно от тях е болестта на Хашимото. Някои проучвания показват, че този дефицит се установява при 90% от пациентите с Хашимото. Основен източник на витамин D за организма е кожният му синтез. Излагането на слънчева светлина за 10-15 минути за по-светлите хора е достатъчно за подсигуряване на дневните нужди.

- Кои са хранителните източници на витамин D?

- Това са рибите, особено по-мазните от тях, месото, млечните продукти и някои видове гъби.

 - Кои други вещества са важни при болест на Хашимото?

- Един от тях е селенът, защото е част от ензимите, участващи в синтеза на щитовидните хормони. Селенът участва и в антиоксидантната защита на организма, има значение за имунитета, за когнитивната функция, за репродуктивното здраве при жената и мъжа. 

 Има храни, които акумулират селен в състава си. Такива са бразилските орехи, от които само три броя на ден са достатъчни за адекватен прием. Селен се съдържа още и в праз лук, кромид, чесън, броколи, зеле.

Животински източници на селен са риба, вътрешности, месо и яйца.

 Често при болест на Хашимото се наблюдава и железен дефицит, който, от своя страна, също влошава функцията на жлезата. Ако се докаже анемия, само храни, съдържащи желязо, няма да са достатъчна да компенсират анемичния синдром. Тогава се назначават от лекар железни препарати. 

- Сред пациентите се шири мнението, че не трябва да се яде соя. Правилно ли е това?

- Това се коментира за всички храни, съдържащи вещества, наречени гоитрогени. Освен соята, такива вещества има в броколите, карфиола, зелето, някои видове ядки, като бадемите, синапеното семе. Смята се, че тези храни не трябва да се консумират от хора с болест на Хашимото, защото гоитрогените имат антитиреоидна активност - инхибират един от ензимите, свързан със синтезата на щитовидните хормони.

 - Трябва ли да се избягват съдържащи глутен храни?

- Напоследък много се спекулира с глутена и неговите потенциални вреди върху организма. Нека кажем категорично - за хората с автоимунен тиреоидит е важно да бъдат отстранени от храната им всички потенциални алергени. Един от които може да е глутенът. Той е белтък в зърнените култури: пшеница, ръж, ечемик и овес.

 Трябва да се изключат пшеница, ръж, ечемик, овес и продуктите, които ги съдържат. По-важното обаче е какво може да се консумира. От зърнените култури и брашната може да се използват амарант, бобово брашно, царевица, лен, просо, ориз, киноа, соя, тапиока.

Картофите, оризът и нишестето също могат да се приемат 

Може да се ядат яйца, месо, риба, всички бобови култури, сурови ядки и семена, всички плодове и зеленчуци, но да са пресни и свежи, а не консервирани.

От супите са подходящи само домашно приготвени, бистри, без застройка. Всички подправки са позволени, без готови бульони. От мазнините може да се използват масло, маргарин и всички растителни масла.

Да се избягва инстантното кафе, защото съдържа глутен. От алкохолните напитки да не се консумират бира и пиво.

Това са най-общо рамките на подходящия хранителен режим за хора с болест на Хашимото. Съветвам хората, когато се почувстват затруднени и имат нужда от съвети за храненето, да се обръщат към лекар диетолог, който да им съдейства. 

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?