Следвайте ни

Дигитален мамограф прави прецизна диагностика в ДКЦ "Свети Георги"

viber icon

В ДКЦ „Св. Георги“  вече функционира  нов дигитален мамограф, позволяващ по-прецизна диагностика на заболявания на млечните жлези, съобщи управителят доц. д-р Силвия Цветкова.

Апаратът представлява универсална дигитална система, която може да извършва скринингова и диагностична мамография. Притежава автоматичен механизъм за контрол на дозата, оборудван е с всички необходими хардуерни и софтуерни приложения и на практика облъчването е нищожно.

Доц. Цветкова припомни, че диагностичната мамография е метод за скрининг и ранна диагностика на злокачествени образувания на млечните жлези. Този тип изследвания са профилактични. Препоръчително е между 35 - 40 години да се направи базисна мамография, която служи за сравнение с по-късно направените. След 40-годишна възраст се прави по 1 път годишно.

Мамография се назначава при наличие на симптоми от страна на млечните жлези: уплътнения, промени в кожата, увеличени лимфни възли в подмишничните ямки, болка, необичайна секреция от зърното. Фамилната история за близки със заболяване на млечните жлези е абсолютно показание за редовни прегледи.

Образите се архивират и съхраняват на електронен носител, което позволява сравняване и проследяване във времето. При нужда се провеждат допълнителни изследвания - ехография или магнитен резонанс на млечните жлези.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?