49

Диабетната ретинопатия е сред водещите причини за слепота

Според данни на Световната здравна организация в световен мащаб са диагностицирани над 400 млн. души, болни от диабет, а в България са над 520 000 души. Това прави диабета едно от социално-значимите хронични заболявания.

Д-р Тасков, на 14 ноември се отбелязва Световният ден на диабета. Бихте ли ни дали малко повече информация за връзката между диабета и зрението?

Очите са може би най-важният сетивен орган. Те ни дават 80 - 85% от информацията за околния свят и затова опазването му е толкова важно. Световният ден на борбата със захарния диабет цели да се насочи вниманието върху това социално-значимото заболяване, което често води до усложнения, свързани със сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчност, полиневропатия и увреждане на очите, наречено диабетна ретинопатия. Ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно.

Д-р Тасков, диабетната ретинопатия е от водещите причини за слепота сред работещите хора и тези в пенсионна възраст. Какво представлява този проблем?

Диабетът е общо заболяване на организма, което нарушава метаболитните процеси и в частност тези в окото. Най-често се установяват промени в ретината, които се развиват бавно и постепенно и са свързани с недобре контролирано ниво на кръвната захар и с продължителност на диабета. 5–6 години след диагностицирането му тези промени могат да се отразят на зрението на пациентите. Когато е засегнато централното зрение, те се затрудняват при четене, не могат да разпознават лица, да гледат филми със субтитри, жените да шият гоблени или дори да зашият копче.

Друг тип увреждане е разрастването на патологични тъкани (мембрани), които не са характерни за задния сегмент на окото. Те могат да предизвикат увреждане на съдовете и кървене в окото. Възможно е пациентът да загуби зрението си, докато тази кръв не се отстрани. Има случаи, при които тази тъкан предизвиква отлепване на ретината, навлизане на течност под нея и ако не бъде оперирана, изгубва функцията си.

Кога се появяват първите признаци на диабетна ретинопатия и как се развива и лекува?

Първите признаци най-често се изразяват в специфични промени в очните дъна и едва на по-късен етап се засяга зрителната острота. Затова рутинните профилактични прегледи при офталмолог са толкова важни. Диабетната ретинопатия се развива различно при всеки и е в пряка зависимост от давността на диабета и контрола на кръвната захар. Възможно е хора с диабет от 20 години почти да нямат проблеми със зрението. Лечението при засегнат заден сегмент е поставяне на anti-VEGF медикаменти в окото за спиране на растежните фактори, които предизвикват натрупването на течност в централната част на окото и съответно влошаване на зрението. По настоящем Здравната каса реимбурсира лечението с тези медикаменти за диабетен макулен оток. При друг тип увреждания на ретината се прави обработка с лазер с цел превенция на разрастването на патологични мембрани. И уврежданията, които предизвиква диабетната ретинопатия, намаляват и даже спират. При нелекувани пациенти в крайните стадии може да се стигне до нужда от оперативна интервенция – витректомия.

Какво е необходимо при профилактичен очен преглед на диабетно болен?

След като колегите ендокринолози или личните лекари са открили диабет, изпращат пациентите при нас за становище. Много важно е освен базисната диагностика да се направят специализирани изследвания при офталмолог на пациенти с диабет повече от 5-6 години, като цветна снимка на окото, наречена флуоресцеинова ангиография. При нея се виждат най-фините промени, които е причинила болестта. Засегнато ли е централното зрение, е силно препоръчително да се направи оптичен кохерентен томограф. Той дава прецизно изображение на отделните слоеве на ретината. Добре е тези изследвания да се правят веднъж в годината, особено при пациенти с диабет тип 1. Имаме пациенти с диабет, открит в тийнейджърска възраст, лекувани с лазерна терапия, които след навършване на 30–40 години развиват преждевременно перде, и след отстраняването му, виждат добре. Така е, защото са лекувани навреме.

Тук е моментът да кажа, че лекарите от очна болница „Луксор“ извършиха безплатни профилактични прегледи на диабетно болни хора, членове на Асоциация „Диабет“, в шест населени места около Пловдив в края на месец октомври и началото на месец ноември – Панагюрище, Пазарджик, Пещера, Стамболийски, Асеновград и Смолян. Инициативата е съвместно с Българска Асоциация Диабет и „Байер - България“. Искам да изкажа благодарност към колегите си д-р Кючуков, д-р Георгиев, д-р Александрова, д-р Чилингирова, д-р Добчева, д-р Петкова и д-р Салимехмед, които преглеждаха по над 60-70 пациента дневно. За съжаление те докладваха, че в около половината случаи са открили очна патология, която налага лечение, което от своя страна показва нуждата от глобална стратегия за профилактика, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при диабетно болни.

Какво бихте препоръчали на нашите читатели?

Точно месец преди Световния ден на диабета (14 ноември) на 14 октомври тази година се проведе Световният ден на зрението. Любопитен факт е, че датата е променлива, като всяка година се чества в четвъртъка от втората седмица на октомври. Тазгодишното мото на деня на зрението е „Обичайте очите си“. Бих препоръчал на Вашите читатели да обръщат внимание и да се грижат за здравето и очите си.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?