Следвайте ни

Десет дни след въвеждане на е-рецептите: Без бумащина, но с риск от грешки в аптеките

viber icon

От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се извършва само с електронни  рецепти. "Марица" направи проверка как се отрази промяната за аптекарите и клиентите в Пловдив. 

Мненията на фармацевтите за промяната са твърде противоречиви, макар че в началото повечето от тях бяха оптимистично настроени. "Системата всъщност не е толкова бърза, колкото ни се искаше. Може би данните в нея все още не са напълно опреснени", коментира продавач в аптека в центъра на Пловдив.

"Най-хубавото от въвеждането на електронните рецепти е отпадането на задължението да се съхраняват хартиените екземпляри за десет години напред в архивите на всяка аптека", смята Мария Щърбанова, която работи в една от големите вериги аптеки. Тя обаче се притеснява от грешките, които могат да се получат при работата с новата система. Преди фармацевтите са получавали информация за кода на заболяването и кода на предписания медикамент, а в момента те виждат само въведения номер на електронната рецепта.

"Това е предпоставка за грешки при обслужването на пациентите, тъй като данните, внесени от лекаря, се свалят автоматично в системата, а аптекарите не виждат цялата информация", коментира Щърбанова.

В момента електронната система за рецепти внася промени само в работата на лекарите и аптеките, които трябва да я използват. Пациентите, на които се издават документите, продължават да носят старите рецептурни книжки. Електронната система открива рецептата чрез ЕГН на пациента. Разликата за болните сега е, че от тях не се иска подпис при получаването на лекарствата. В редки случаи при отказ на системата те биват пренасочвани към други аптеки.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?