Следвайте ни

Деца си строят болница и банка на Младежкия хълм

За първи път взимат чук, четка и винтоверт, тъкмят конструкции от летви

viber icon

Болница, супермаркет, цветарница, банка, поща, паркинг и ветеринарна лечебница има вече в подножието на Младежкия хълм. Малко са паянтови и много шарени. Но пък не са незаконно строителство в природна забележителност. Конструкциите са част от Град на децата, който от юни досега и наново през септември хлапета и тийнейджъри вдигат по проект „Изграждаме заедно”. Материалите и указанията дава сдружение „Детска архитектурна работилница”, което си партнира с Гьоте институт, а проектът е сред ключовите в програмата на Пловдив 2019.

Започнахме на 1 юни с празник за над 100 деца, казва Магдалина Ръжева от Детска архитектурна работилница. В обособената строителна зона участниците сглобили  зданията от палети и дъски. Преди това рисували как да изглежда детският град. Организаторите ги посветили в тайните, на които стъпва всяко строителство, за да не рухне бързо-бързо градежът. Правихме моста на Леонардо от плексиглас, купол с цветни целофани и украси от обръчи, разказва още Ръжева. И така  всеки уикенд в тематични работилници под хълма.

През юни участниците „учили” как се правят мост и купол, някои геодезически изисквания. Върху модели самоделки от хартия и клечки от сладолед пробвали как действат физичните сили при опън и натиск. Как се прави палаткова структура от бамбук и детско убежище на дърво, узнали още хлапета. През юли добавили кошчета.

„Очакваният ефект е да се събуди отношение на децата към средата, която обитават, казва Ръжева. Те да взимат решения, да участват в създаването, да развият фина моторика и да подобрят уменията си, да им се поговори за изследователи и изпитатели. Чрез архитектурата учат също математика, история, домашен бит и техника. Работи се с истински материали и добиват самочувствие, че могат да направят нещо не на ужким. Участието е преживяване за цялото семейство”.

В последната работилница преди „лятната ваканция” на проекта Неофит, Васил и Лили тъкмят надпис за входа на новото селище - „Град на децата”. Тримата са от едно семейство. Довела ги е бавачката. Докато пробват работа с трион и винтоверт, тя отдъхва под сянката на една от вече сковани пейки от палети. Тях други деца обработват с шкурка и мажат с лак срещу дървояди.

Неофит ще бъде второкласник в СУ „Димитър Матевски”, където учи и 4 г. по-голямата му сестра Лили. Баткото Васил е с година по-голям от нея и е в ОУ „Душо Хаджидеков”. Как върви ваканцията? „През деня учим, а вечер от 18 до 20 часа излизаме в парка”, обясняват децата. За първи път взимат в ръце пирони и чук.

Виктор е едва на 3,5 г. и е с гипсирана ръка, но със здравата търка с шкурка „суровите” пейки. Баба му щраква снимка, на която вечерта родителите ще цъкат колко му отива каска. Станимира, която е подготваче в център „Вълшебство”, досега е пробвала само рисуване върху хартия. Нещо съвсем ново е да маже с бояджийска четка и бързо открива, че най-трудно е в прорезите между летвите.

Ментор им е 13-годишната Калина Маврова от СУ „Св. Патриарх Евтимий”, доброволка на фондация „Пловдив 2019”. Наглася шкурката върху подобни на ютии приспособления и дава указания да се пазят дрехите и обувките - където капне, остава петно.

За Калина такава работа не е непозната - баща <210> е майстор. С него е правила къщички за птици. Избира си мисии, като посещава сбирки на доброволците, на които им разказват за инициативи в Пловдив 2019. Това е различен начин за прекарване на времето, създава нови емоции, познанства и опит, казва тийнейджърката. Сега е времето, защото наесен ще е седмокласничка, а това значи здраво учене, за да я приемат в Математическата.

След прекъсването на дейностите през август от септември проектът влиза в нова фаза. Чакаме разрешително за закрито пространство - нещо като павилион с пейки, казва Магдалина Ръжева. Децата ще се включат в „обзавеждането” му. А за 28 септември се готви празник с пикник. После Приключенският център, който държи бившата сграда на ОДК, трябва да мотивира общността да пази това, което е градила.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?