49

Деца с диабет: Ние не сме различни. Искаме хората да ни приемат и обичат

От години статистиката констатира увеличаване на броя на децата и младите хора с диабет в национален и международен план. След като бъде диагностицирано заболяването, при децата и техните семейства започва специален режим, който става начин на живот.

Според специалистите сред причините за появата на диабет при децата са стрес и прекарани вирусни заболявания. Когато Николас е едва на 2 години и половина, е диагностициран с диабет. Захарта му е била около 12 ммол, имал е и зачервявания по кожата. Вече 10 години живее със заболяването, контролирайки кръвната захар. В момента има сензор, който му помага да следи нивото и да приема инсулин.  

„Искам децата с диабет да имат самочувствие и да не се мислят за различни. Бъдете себе си!“, апелира Николас Маламов от Симитли. Той бе сред участниците в десетата национална конференция на децата и младите хора с диабет, която се проведе в Пловдив. Той пожелава на връстниците си с т.нар. захарна болест да не се притесняват, че не са като останалите деца и младежи. „Ние не се отличаваме от другите и не трябва да се влияем от мнението на хората, защото не сме различни.“ 12-годишното момче споделя още: „Понякога се чувствам дискриминиран, сякаш съм натровен. Хората в училище не разбират, че това е заболяване, начин на живот. Ние не сме по-различни от другите. Няма разлика между нас и останалите, единствено в храната. Ние се храним здравословно. Преди обяд закусвам ябълка. На обяд се храня със същото, с което и моите връстници. Следобед предпочитам плод, а ако хапна нещо сладко и се повиши захарта, си бия инсулин. Вечерям не по-късно от 18 - 19 часа. Храня се 4-5 пъти на ден“. 

Николас има режим, който редовно спазва. Ходи на волейбол 3 пъти седмично. Споделя, че когато захарта му е ниска, трепери, краката не го държат, вие му се свят и затова винаги носи със себе си нещо сладко. „Всеки ден ми се случва да ми казват: „Ще ти купя хиляда торти“, което е изключително грозно. Надявам се майките на децата да им обяснят какво е диабет и да проявяват разбиране към нас и режимите, които спазваме, за да сме здрави. Искаме да ни приемат такива, каквито сме, да свикнат с нашите режими, да не ни се присмиват, че не може да ядем торта, сякаш сме натровени“, коментира Николас.

Неговите мечти са свързани с помощта към хората. Иска да се занимава с ветеринарна медицина, защото обича животните. „Ако не ми се получи с ветеринарната медицина, искам да помагам на хората, да правя добро. Мисля, че мога да бъда репо​ртер, актьор и по този начин ще повлияя на хората, за да станат по-добри. Искам да бъда човек, който помага на хората, като репортерите“, споделя Николас. В момента учи в училище „Св. св. Кирил и Методий“ и се занимава с актьорско майсторство в читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли. Обича да пее и танцува. Изключително щастлив е, когато се среща с приятелите си от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и се консултира с лекарите, които изнасят лекции по време на лагерите и форумите, където намира подкрепа. 

Повече от 537 млн. души по света са с диабет по данни на Международната диабетна федерация (МДФ). Случаите на диабет тип 1, който се проявява предимно сред децата и младежите, също се увеличават, показват още данните на МДФ. Анализите сочат, че честотата на диабет тип 1 е по-висока сред технологично развитите държави. Засега причините за повишаването на случаите на диабет тип 1 не са ясни. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?