Следвайте ни

Инфекциозна клиника се нуждае от спешен ремонт ВИДЕО

viber icon

Състоянието на Инфекциозна клиника в Пловдив е изключително тежко, а пари за ремонт няма. През годините са правени само козметични поправки. Сградата е построена в средата на миналия век, а основен ремонт не е имало от 30 години насам. Лечебното заведение е кандидатствало по програма за саниране, но не е било одобрено.

„Състоянието й е плачевно, а поддържането на една такава сграда е изключително скъпо“, казва проф. д-р Марияна Стойчева от Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги". За реновирането на 24-те помещения в Блок номер 2 ще са нужни значителни финанси. Проектът "За доброто"  е успял да събере  5000 лв. за лечебното заведение и се надява на добрите сърца на пловдивчани. Освен с парична помощ желаещите могат да помогнат и с безвъзмезден труд.

Така сграда, която някога е изглеждала величествена, днес тъне в разруха и търси кои да <210> върне някогашната красота. Дограмата е стара и не може да изолира помещенията, част от прозорците са останали без дръжки и не се затварят, установи проверка на „Марица“. „Това е изключително важно в преходните сезони, когато е много студено. Освен това с тези стари дограми трудно се поддържа хигиена. Трудно се закрепват и мрежи за прозорците, което е задължително за инфекциозните клиники“, обясни проф. Стойчева. И това не е всичко - мазилката по стените се лющи, а мебелите са амортизирани.

Ремонтирани от доброволци са единствено баните в лечебното заведение преди няколко години. Дарител за благото на клиниката е и Христо Бонев, който направил ремонт на входната врата на Административния блок и сменил дограмата в него.

След като децата на няколко жени са лекувани в клиниката, те решават да променят ситуацията. Търсят пари и доброволци за подобряване на условията в нея чрез проекта „За доброто“. „Инициативата е добре дошла за нас, благодарение на нея събрахме 5000 лв. за ремонтни дейности. Нека нашите болни да се чувстват по-уютно. Те и без това са твърде разтревожени от заболяването“, казва проф. Стойчева. Клиниката продължава да събира средства, защото сумата е крайно недостатъчна.

Най-напред ще бъдат подменени дограмите и  вратите на стаите. Вчера фирми, които са се съгласили да извършат услугата на преференциални цени, взеха размерите и огледаха, за да могат да изготвят оферта. Изкъртването и извозването на боклука ще струва по 200 лв. на всяка от 24-те стаи. Ремонтът може да започне най-рано следващата седмица, като той ще се извършва поетапно.

Годишно в Клиниката по инфекциозни болести се лекуват около 2000 души, предимно малки деца.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?