1553

Д-р Таня Данева, началник на Детско отделение в УМБАЛ „Пълмед“: Вирусни инфекции с хрема и кашлица все още тормозят децата

Симптомите от гастроинтестиналния тракт са с по-нисък ръст засега, но през горещите дни на лятото обичайно се увеличават

- Д-р Данева, каква е причината толкова да се проточи сезонът на пневмониите тази година?

- Поради по-хладната и влажна пролет и доста променливото време в началото на лятото, все още превалират респираторните вирусни инфекции, протичащи с температура, хрема и кашлица с клиника на остър катар на горните дихателни пътища, бронхити и пневмонии. Още през пролетта се обострят и респирараторните алергии и затова по-често приемаме деца с бронхообструктивен синдром.

- Какви други инфекции доминират в първите седмици на лятото сред малчуганите и какви препоръки давате за предпазване?

- През тази година наблюдаваме ръст на стрептококовите инфекции, които доказваме със бързия тест, който извършваме в „Пълмед“ за диагностициране на наличието на β-хемолитичен стрептокок от група А, причинител на фарингит, ангина и скарлатина. Симптомите от гастроинтестиналния тракт са с по-нисък ръст засега, но през горещите дни на лятото обичайно се увеличават.
Обикновено препоръчвам децата да играят предимно на открито, а не в затворени помещения. Не трябва да се позволява на детето да гледа повече от половин час в екрани на смартфони или други електронни устройства. Правилото е един час на седмица за всяка година от възрастта на детето, или ако то е на 4 години, не трябва да гледа в екранни устрйства повече от 4 часа в рамките на 7 дни. При поява на симптоми на болест, родителите е нужно да се стараят да ограничат кръга на контактите на детето и веднага да потърсят консултация с педиатър. Универсален медикамент, който да предпазва децата от болест няма, затова задължение на родителите е децата да са щастливи, да се движат, да се закаляват ,да спортуват,да се хранят правилно - в умерени количества,  да преобладават готвените ястия, както и повече сезонни плодове и зеленчуци ,да се избягват солените,сладките и тестени храни.
 
- Какво поведение следва да спазват децата, за да избегнат ентеровирусните и чревни заболявания, типични за топлото време?

- Основното в профилактиката  са чистите ръце, обилното измиване на плодовете и зеленчуците и на съдовете, които използваме при хранене и готвене. Освен това е особено важно правилното съхранение  на храната и хранителните продукти, а също и добрата термична обработка на месо, риба, яйца.
 
- Вашето отделение наскоро отбеляза своята 14-годишнина. Какво постигнахте за този период като екип и какви планове имате за бъдещето?

- Детско отделение при УМБАЛ "Пълмед" навърши 14 години на 1-ви юни, така че все още сме в юношеска възраст. Естествено желанието ни е да продължим да растем и се развиваме най-вече с нови умения, знания, квалификация. Амбицията ни е всички млади колеги, да са с най-малко две специалности - обща педиатрия и тясна специалност. В момента имаме специалисти по детска пулмология, детска нефрология и до една година, надяваме се и  детска гастроентерология. През изминалите години се удвои легловата база на отделението и се създадоха много удобства за малките пациенти, за придружаващите ги родители, за лекарите и за останалия  медицински персонал. Оборудвахме се с нова апаратура, което разшири възможностите ни за диагностика и лечение.
Много добро решение на ръководството на „Пълмед“ бе разкриването преди няколко месеца на целодневен Детски неотложен кабинет в медицинския комплекс. В него работят млади и амбициозни специалисти педиатри и това значително облекчи работата на екипите в нашето отделение, особено през почивните дни. 

Визитка
Д-р Таня Данева е началник  на Детското отделение на УМБАЛ „Пълмед“. Тя завършва медицина в Пловдив през 1982 г. Придобива специалност по детски болести през 1992 г.  и обща медицина през 1999 година. Има допълнителни квалификационни курсове по клинична  токсикология през 1995 г., болести на ПОС в детската възраст от 1999 г.,  урорентгенология - през 1997 г., актуални проблеми на нефрологията І-во и ІІ-ро ниво, индивидуално обучение и няколко курса  по ехография на коремни органи в детска възраст.
Има значителен опит в областта на превантивната педиатрия - хранене, психомоторно развитие в кърмаческа и ранна детска възраст, ехография на корем и ПОС-профилактично и при коремна болка и дизурични смущения, както и по отношение на болестите на отделителната система, на респираторния тракт и горните дихателни пътища.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?