49

Д-р Стефан Василев: Винаги съм се чудил защо пациентите се боят от анестезията, а не от диагнозата

Д-р Стефан Василев завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 1993 г. Специалност по анестезиология и интензивно лечение придобива през 1999 г. Притежава сертификат за борба с острата и хронична болка при пациенти с карцином от Националния онкоцентър в София. Има следдипломна квалификация за лечение на острата и хронична дихателна недостатъчност в София. Поставя "порт а кат" системи за полихимиотерапия, които значително повишават качеството на живот на пациенти със злокачествени заболявания.

В продължение на 10 години е началник на ОАИЛ в МБАЛ "Събо Николов" в Панагюрище. От 2008 г. е на работа в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. След това преминава в болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“.

От началото на COVID-19 пандемията той и ръководеният от него екип са на първа линия в битката срещу коварния вирус.

- Д-р Василев, от кога се поставят анестезии, кога е направена първата? Още древните римляни са казали, че „успокояването на болката е божествено дело” (sedare dolorem opus divinum est), затова е важно тя да бъде овладяна бързо и ефективно.

- На 16 октомври 1846 г. студентът от Медицинския факултет на „Харвард” Уилям Мортън публично показва, че е възможно да бъде извършена болезнена интервенция, само че без болката, използвайки етерни пари при вадене на зъб. Това се смята за едно от най-големите открития в света, което спасява пациента от болката.

- А този ден е станал професионален празник на анестезиолозите. Какви упойки се ползват сега?

- Не бих желал да говорим за упойки, а за анестезии. Терминът анестезия (an + esthesia) има гръцки произход и означава липса на сетивност (чувство за допир, натиск, температура, в т. ч. и болка).

До ден днешен изкуството на обезболяването постоянно се усъвършенства. Има много и различни видове анестезии и анестетици. В резултат на това усъвършенстване на анестетиците и анестезиологичните техники всички хирургични специалности - хирургия, урология, акушерство и гинекология, ортопедия и т.н., претърпяват огромно развитие.

- Много хора обаче продължават да се страхуват от анестезиите и смятат, че след интервенцията няма да се събудят. Защо?

- Винаги съм се чудил защо се страхуват от анестезията, а не от диагнозата, довела до операцията?! В днешно време се прилагат изключително модерни и безопасни анестетици. В нашите болници - „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“, по време на анестезията се провежда строг мониторингов контрол. Непрекъснато се следят сърдечната дейност, кръвното налягане, нивото на газовете в кръвта и в издишания въздух, дълбочината на анестезията (б.а. - дълбочината на съня), температурата, степента на мускулната релаксация. Това ни позволява да сме точни и коректни към пациентите, а така улесняваме и работата на оператора.

- И все пак има случаи, когато състоянието на болния рязко се влошава. Вие имали ли сте такива критични ситуации?

- Ако не водим този строг контрол, бихме пропуснали това влошаване. А причината е в това, че голяма част от пациентите, които подлежат на планова или спешна хирургическа интервенция, са с тежки придружаващи заболявания - сърдечна, бъбречна, дихателна недостатъчност и/или онкозаболявания.

Да, имали сме, но сме се справяли незабавно. В нашите болници се прилагат всички видове анестезии - обща, регионална и локална. Подсигурени сме с достатъчно медицинска техника: наркозни апарати, монитори, релаксометри, сетове за регионална анестезия, вкл. и нервно-мускулни стимулатори.

- Кои интервенции изискват обща, а кои регионална и локална анестезия?

- Общата анестезия се прилага при операции с голям обем сложност в коремната и гръдната хирургия. Регионалните са изключително подходящи в ортопедията. Можем да обезболим единия крак или едната ръка. Пациентите с регионална анестезия обаче винаги са под лека седация, това им гарантира по-голям комфорт, докато продължава операцията.

Локалната анестезия се поставя от оператора, но анестезиологът присъства в залата.

Разполагаме и работим с анестетици, които 3-5 минути след края на инфузията вече са се саморазградили. Тях използваме в еднодневната хирургия.

- Колко време след операцията трябва да се събуди болният?

- Обикновено 10-15 минути след приключване на интервенцията е нормално и нашите болни вече са събудени. Но има пациенти, които са с тежки придружаващи заболявания или операцията е с голяма сложност, те остават приспани за няколко часа и ги събуждаме в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ).

При други болни, които нямат придружаващи заболявания, но интервенцията е с голям обем и сложност, още в предоперативния период поставяме епидурален катетър и така правим смесена анестезия - регионална и обща, с което намаляваме използването на наркотични анестетици и решаваме проблема с постоперативната болка. Това е техника, която снижава риска от постоперативно гадене и повръщане. Този метод е предпочитан от нас при извършването на ХАЙПЕК - процедура, прилагана за лечение на напреднали злокачествени заболявания в коремната кухина.

- Могат ли анестезиите да предизвикат увреждания и какви?

- Не увреждат, но някои от анестетиците могат да усилят симптомите на част от хроничните заболявания на пациентите. Затова имаме богат набор от продукти и правим най-правилния избор.

- Бихте ли могли да обясните достъпно за хората как работят анестезиите?

- При хирургични интервенции се използват комбинации от медикаменти, които осигуряват обезболяването, релаксацията и съня на болния.

- Има ли случаи във вашата практика, които са се запечатали в паметта ви и защо?

- Да, имам много такива случаи. Един от най-тежките, които си спомням и който успяхме да изведем до добър край, е на малигнена хипертермия при 23-годишна пациентка. Този синдром е рядко застрашаващо живота на пациента състояние, което е наследствено, но няма как да се предвиди предварително с изследване. Тогава неоценима помощ ни оказа началникът на КАИЛ в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив проф. д-р Чавдар Стефанов, с когото поддържаме професионални контакти и винаги консултираме пациентите си с него. Използвам случая да изразя нашата признателност към него.

- Увеличи ли се работата в операционните?

- След като близо 2 години оперирахме пациентите само по спешност заради COVID пандемията и със стабилното отзвучаване на вируса оперативната активност в болниците ни доста се засили.

Нашият екип е в пълна готовност, ако се появи нова вълна от коронавирус, да поеме лечението на тези болни, но не вярвам да се стигне до онези ситуации, които преживяхме.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
колега

колега

20.10.2022 | 20:27

Анестезиолог, на който можете да се доверите напълно!

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?