49
Следвайте ни

Д-р Сийка Димчева: Увеличаването на леглата е чисто заколение за лекари и пациенти

viber icon

- Д-р Димчева, как върви процесът с раздаването на безплатните антигенни тестове в Пловдив и региона?  

  - На 29 октомври извикахме лабораториите, които могат да извършват бързи антигенни тестове, респективно да вадят зелен сертификат. До 8.30 часа в петък сме се обадили на 22 лаборатории - самостоятелни, към болници, към ДКЦ-та и т.н. До момента са сключени 23 договора, като имаме такива в Карлово, Хисаря, Раковски, Асеновград, Първомай и в Пловдив. Раздадохме над 22 000 теста, като от тях сме давали за ковид зоните и за болниците, където отиват хора със симптоматика. Според договора от МЗ изискването е да не се взимат повече от 10 лв. за пробонабиране, респективно за разходите на лечебното заведение по отношение софтуера на програмата, хартиения сертификат, ако се издаде, и т.н. Вече няколко лечебни заведения изискаха още тестове. Даваме тези, които имаме и които можем. Очакваме от министерството огромно количество тестове до часове.

 - Има ли недостиг?  

- Не мога да кажа дали има недостиг, или не, защото своевременно, когато се обади лаборатория, ние даваме количества, каквито можем да осигурим до момента. Нали разбирате, че в края на краищата с приоритет са ни структурите, където се диагностицира и лекува ковид.

 - Има ли хоспитализирани деца с ковид?  

- За съжаление, да. Във вторник, като правихме рекапитулация на леглата, за да видим какво се случва в болниците, се оказа, че имаме 13 хоспитализирани деца до 17-годишна възраст. Хубавото е, че няма на интензивно лечение от тях.  

 - Положението става все по-критично, ако съдим по ежедневните сводки за разпространението на COVID-19?

 - Ще става. След като всичко се заряза да се решава от белите престилки. Никой не иска да съдейства на колегите, говоря като общество. Всички нормални държави направиха и невъзможното чрез мерки и ваксини да си пощадят системата на здравеопазване в целия й вид - от лекари до санитари. Ние обаче не го направихме. Просто нашето общество се оказа безкрайно неблагодарно по отношение на тези, които трябва да се грижат за здравето. Във вторник ми се обадиха от една болница и буквално през сълзи ми казват, че имат пет починали. Нали разбирате, че лекарят е сложен там с целия му екип от останал персонал, за да дарява здраве, а не да брои починалите. За тях има траурни агенции, има свещеници. Направо ми идва да ревна с глас. Чувствам се безсилна. Не знам какво да кажа на колегите. Увеличаването на леглата е чисто заколение както за работещите вътре, така и за другите хора, които имат нужда от помощ. Говоря за тези с друга диагностика и лечение. От храм на здравето болниците се превърнаха в нещо съвсем различно. И това го говоря от лятото. Не може лекарите да бъдат курбан. Ние буквално ги изцедихме. Те са едни бледи сенки. Аз нямам очи да звънна и да кажа: „Увеличаваме ви леглата“.  

 - Новите мерки и зеленият сертификат не увеличиха ли желанието за ваксинация?

 - В петък процентът на имунизираните беше 25%. Това е общо от 27 декември миналата година до момента. Нека да кажем, че има една група от хора, които лятото се имунизираха и си заминаха за чужбина. Една глутница вълци има много повече обществено мислене от нас. Те оставят в средата малките и немощни вълци, застават гръб с гръб и ги пазят. Нашето общество наистина трябва да се учи от тези, които ние смятаме за низши бозайници. 

- Вярвате ли, че ситуацията ще се подобри?  

 - Искрено вярвам, че все още им здрав разум у българина. Ако ние говорим, че сме най-старата държава, която си е запазила името, че прабългарите винаги са носили чувството за държавност и т.н., все нещо трябва да е останало от този ген. Ние не може да се унищожим като общество по подобен начин. Безумно е. Ние постоянно вървим с едни такива мантри колко сме интелигентни, как сме оцелели в 500 години робство. Ето сега е моментът да покажем, че наистина сме общество, в което чувството за държавност е пренесено до днешни времена. В крайна сметка, ние трябва да оцелеем, и то с възможно най-малко жертви. Трябва да се осъзнаем. Ако някой си мисли, че спи и сънува, не е така. Това е действителността, за съжаление. Умират хора, които щяха да живеят още години наред. Имаме проблеми с децата, които трябва да са в нормалната си среда. Те трябва да черпят знания непосредствено от учителя. Този народ трябва да осъзнае, че всичко е в нашите ръце и наистина трябва да се пазим помежду си, а не да оцеляваме поединично. Малко усмиряване, спазване на мерките, ограничаване на контактите, носенето на маски - на този етап това ни е шансът. Не може да изгубим толкова хора, колкото по време на ​испанския грип, когато онова население не е имало този шанс. Не знам как да го кажа по друг начин. Всичко зависи само и единствено от самите нас. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Здравчева

Здравчева

04.11.2021 | 20:31

Димчева е точно попадение в Рзи

Отговори
1 1
3,14

3,14

04.11.2021 | 09:48

Тази измъкна нова заплашителна дума /заколение/!Иди да се гръмнеш,някъде,бе мисирко боковска!

Отговори
6 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?