1939

Д-р Силвия Новакова: Сезонната алергия може да се излекува напълно

Акценти

- Сенната хрема крие опасност от бронхиална астма, ако не се лекува

- При хората с алергии имунната система е свръхактивна

- Мит е, че ягодите са силно алергизиращи

 

Д-р Силвия Новакова е специалист по обща алергология и детски болести. Има научна степен “доктор” по “Клинична алергология”. Член е на Българското дружество по алергология.

 - Д-р Новакова, защо алергиите са социалнозначим проблем?

- Социалната значимост  на алергичните заболявания произтича от факта, че засягат много голям брой хора, повечето от които в активна възраст. Тенденцията е този брой, който към момента е около 30% от населението в световен мащаб, да нарасне до 50 на сто. Алергичните заболявания влошават качеството на живот. В същото време пациентите с алергични проблеми имат намалена производителност, което повишава цената на заболяването. Това са скъпи заболявания, които налагат многократни посещения при лекар. Лечението в много случаи продължава дълго, тъй като става въпрос за хроничен проблем, което е още едно финансово бреме за пациентите, за обществото и за здравната система. Една част от алергичните заболявания могат да бъдат животозастрашаващи.  

- До каква степен мръсният въздух в града е виновен за отключването на алергия?

- Кожата и лигавиците ни пазят от околната среда и ни дават възможност да комуникираме с нея. Множество фактори като замърсяването увреждат тази  бариерна функция, в резултат на което най-различни дразнители, включително алергени, навлизат през кожата и лигавиците и водят до алергизиране.

Замърсяването също променя характера на самите алергени. Те стават много по-агресивни и много по-малко количество е достатъчно, за да се предизвикат оплаквания. Ето защо много хора в града, където по принцип растителността е по-малко, в поленовия сезон изпитват по-тежки оплаквания, отколкото, отивайки сред природата, където зеленината е много повече, но въздухът е по-чист. Така че замърсяването има отношение както към появата в дадения момент на съответна алергична реакция, така и към перспективата за увеличаване на честотата на алергичните заболявания.

- В сезона на полените кога трябва да потърсим лекарска помощ, ако страдаме от сенна хрема?

- Пациентите, които страдат от сенна хрема, би трябвало да потърсят лекар малко преди сезона. Това дава възможност да предоставим лечение, чрез което в самия сезон пациентът да се чувства по-добре.

Второ, пациентът с поленова алергия извън сезона трябва активно да потърси своя специалист алерголог, защото лечението на самата алергия стартира извън поленовия сезон. По време на сезон оплакванията се облекчават. Много хора  смятат, че за алергия трябва да се изследват тогава, когато сезонът е преминал. Няма такава връзка. 

- Кои алергии могат да бъдат излекувани напълно и в какво се състои лечението?

- Говорим не за облекчаване, а за това да се даде шанс след определен период на лечение човек да живее със съответния алерген, който към момента му създава проблем, и да се чувства както всички останали, които не страдат. Това се постига чрез така наречената имунотерапия, която дава шанс на организма да се приспособи. Ефективността на имунотерапията е изключително висока за една голяма част от алергените и хубавото е, че се прилага при едни от  най-често срещаните алергии. Например сега сме в пика на тревния полен, който е и най-честият алерген за нашата страна по отношение на сезонните алергии. Но това е алергия, която се лекува изключително успешно. Много успешно се лекува и алергията към брезов полен, който се среща през месеците март и април. Така че сезонните алергени се покриват в по-голямата си част от възможността проблемът да се излекува с имунотерапия.

Целогодишната алергия към  микрокърлежите на домашния прах също се повлиява успешно при лечение. Алергията към ужилвания от пчели и оси също се отнася към групата на лечимите алергии.

- Какво е влиянието на имуностимулантите върху съществуващите алергии и крие ли риск употребата им от отключване на нови алергии?

- Много хора смятат, че имунната система трябва да бъде постоянно тормозена по някакъв начин, като вярват, че това би ги предпазило от заболявания. Алергията означава, че имунната система на човек възприема нормални неща, с  които би трябвало да живеем, като опасни. Защото и тревата, и котките, и микрокърлежите са нормални неща и би трябвало да бъдат нормално възприемани от имунната система. При хората с алергии имунната система е свръхактивна. Именно затова те възприемат всичко нормално като вредно. В този смисъл от имуностимулирането няма конкретна полза.

Но една част от алергичните заболявания, например бронхиалната астма, особено при деца, може да се провокира от инфекции например. В този случай употребата на имуномодулиращи средства с цел намаляване на заболяемостта има място. За лечение на алергия обаче имуностимулантите не се обсъждат като възможност. 

- На какъв принцип действа имунотерапията?

- Чрез лечението ние приучаваме имунната система да започне да възприема нормалните неща като нормални. Защото лечението на алергията продължава само няколко години, но тогава, когато е проведено правилно, то действа години наред, след като вече е спряно, за разлика от всички други лекарства, които действат в момента на прилагане. Лечението на алергията дава шанс след спирането му вече да няма проблеми. Затова не потискаме имунната система, а просто я учим, че тя трябва да живее с онова, с което живеят всички останали, които не са алергични. 

- Защо все повече хора развиват алергии към храни, които смятаме за полезни, като например ягодите и ядките?

- Алергията е системен проблем. Човек може да има изява в даден момент от един орган, но това не означава, че страда само той. Страда целият организъм, а появата е от страна на определен орган.

Когато говорим за хранителна алергия - не само за ягоди, ядки, а въобще, трябва да се има предвид, че диагнозата се поставя доста внимателно. Това, че човек е развил нежелана реакция, когато е консумирал определена храна, не означава, че има алергия. Една голяма част от храните дават нежелани реакции, които зависят от моментно състояние, от комбинация с други храни, от количество, и в следващ момент това не се повтаря.

По отношение на плодове и зеленчуци, които са толкова полезни, и включително ядки, някои хора действително развиват алергия към конкретния продукт. Мит е, че ягодите са силно алергизиращи. Много често при консумация се получават някои локални реакции около устните и за някои това е алергия. Една част от плодовете, които се консумират в поленовия сезон, като ягоди и череши, при алергичните към полен могат да доведат до оплаквания, свързани с подуване на устните, на езика, мравучкане, парене, дразнене. Това е свързано с факта, че някои алергени, наречени паналергени, се повтарят във всички растителни видове. Например алергичните към бреза при консумация на определени плодове и зеленчуци в суров вид изпитват именно такъв тип оплаквания. Но това не значи, че те са алергични към плода. Ако си лекуват алергията към брезовия полен, ще могат да консумират всички тези плодове, както и моркови и целина, които също влизат в тази група. 

По отношение на ядките, там нещата стоят малко по-различно. Алергията към тях може да възникне във всеки един момент. Те започват в ранна детска възраст. Ако другите алергии към храни често се израстват, алергията към ядки може да е до края на живота. 

- Хранителните алергии лекуват ли се?

- Съществува терапия, но в България към момента не разполагаме с такава. Работи се много активно да се създаде лечение за алергията към фъстъци, защото това е най-честата “ядка” (макар че то е кореноплодно) от тази група. Засега не можем да разчитаме на лечение за тази алергия. В момента най-ефикасното средство е елиминирането на контакта.

- В какво се състои връзката между астмата и алергичните заболявания на дихателните пътища? Това е и акцентът на Световната седмица на алергиите през 2022 г.

- От 5 до 11 юни се провежда Световната седмица на алергиите. Това е инициатива на Световната алергологична организация, която се провежда ежегодно и мотото тази година е посветено на алергичните заболявания на дихателните пътища. Идеята е да се повиши информираността за това колко са значими и важни и да се получи яснота за това, че те могат да бъдат лекувани. Дихателният път започва с носа, но свършва с белия дроб. Това е един общ орган. Когато има възпалително заболяване в горната част на системата, то се отразява и върху белия дроб. Над 40% от страдащите от алергична хрема развиват и бронхиална астма. По тази причина, когато се провежда лечение, то трябва да е насочено към целия дихателен път. Терапията помага изявите да не стигнат и до белия дроб. 

- С каква цел се включвате в Световната седмица на алергиите през тази година? 

- Българското дружество по алергология е активен член на общото алергологично семейство. Според нас, алерголозите, информираността е много важна. Не съществува друго заболяване, към което хората да имат такава търпимост. Когато те знаят, че даден проблем се лекува, а не просто облекчава, шансът активно да потърсят помощ се увеличава. Това ще подобри качеството им на живот и ще намали риска, свързан с алергичните заболявания. Също така ще се намали финансовото бреме за здравната система.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?