Д-р Росен Петров: Търсят КОЦ-Пловдив от цяла Южна България

Д-р Росен Петров е  водещ специалист акушер-гинеколог в Пловдив с над 30 години стаж и значителен опит и в областта на онкогинекологията. Извършва профилактични прегледи, проследяване на бременност и диагностициране и лечение на гинекологични заболявания чрез различни видове изследвания - цитонамазка, колпоскопия, ехография. Завършва Медицински университет-Пловдив през 1990 г. Своята специалност Акушерство и гинекология придобива през 1996 г.   От 2010 г. работи в Комплексен онкологичен център, Пловдив

- Д-р  Петров, увеличава ли се броят на пациентите в КОЦ с онкологични заболявания?

- Аз работя в гинекологичния кабинет, но  имам и поглед върху ситуацията в Онкоцентъра.  През последните години се наблюдава трайна тенденция да се увеличава броят на хората с онкологични заболявания. Друг тревожен факт е, лечението на болестта започва, когато тя вече е в по-напреднал стадий.

- На какво се дължи това?

- Забавяне на търсенето на лекарска  помощ или късно поставена диагноза. Това затруднява лечението, което става по-тежко за пациентите, с по неясен край.

- Отговорен ли е българинът към здравето си, следи ли редовно своето състояние?

- Една част от пациентите са редовни в прегледите си. Други обаче не го правят. Обикновено започват масово да посещават лекари, ако техен близък се разболее.

- Съобщава се за все по-млади хора с онкологични заболявания. За какво говори тази тенденция?

- Да, има такава тенденция. Тревожна е например ситуацията с рака на матката, където вече има случаи на 20-годишни пациентки. Необходимо е да се следи по-стриктно здравето, като се прилага цитонамазка. В този аспект консултираме колеги от Пловдив и цяла Южна България как да реагират при пациентки с такива проблеми и да ги пращат при нас, където можем да им осигурим квалифицирана диагностика и комплексно лечение. Ние провеждаме цялата гама от необходими терапии - оперативна, химио- и лъчетерапия. КОЦ -Пловдив разполага със съвременна апаратура, напълно сме снабдени с качествени медикаменти.

- Имаше ли сериозен отлив на пациенти по време на ограничителните мерки в борбата с коронавируса? 

- Отливът дойде най-вече от пациентите от отдалечените от Пловдив населени места, тъй като имаха трудности с пътуванията.  След като мерките се разхлабиха, хората дойдоха  и ситуацията се нормализира.

- Как повлия на колектива ситуацията около избора на нов управител на КОЦ?

- Някои от пациентите идваха да ни питат какво се случва и дали всичко е наред. Персоналът следи ситуацията. Всички са спокойни и си вършат работата, която е доста интензивна. Сегашният управител, чийто мандат изтече, но продължава да управлява, е създал много добра организация да вършим спокойно работата си.

- Доста болници изпитват проблеми с недостига на кадри. Какво е положението при вас?

- Ние нямаме проблеми.  Щатът ни е комплект​уван, разполагаме с добре обучени и мотивирани кадри.  Има и запитвания и на колеги  от други здравни заведения да дойдат на работа при нас, което е сериозна оценка за КОЦ-Пловдив. Тук се  работи на много високо ниво. През последните години е трайна тенденцията за повишаването на заплатите на персонала, което прави Онкоцентъра привлекателно място за работа. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?