Следвайте ни

Д-р Павлина Михайлова: Прясна кръвна плазма е новият хит

viber icon

„С апарата за извличане на кръвна плазма в Пловдив вече стават пет в България. Има три в София и един във Варна. Интересът обаче е много по-голям. Броят на запитванията от лекари, които искат да прилагат метода, е около тройно по-голям от възможностите на центровете. Един от тях може да поеме 10, с повече усилия 15 пациенти на ден, които да дарят плазма."

Това обясни пред "Марица" д-р Павлина Михайлова,  председател на  Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма". 

"Получаваме писма и съобщения и от роднини, и от самите болни. И от лекари, които държим в течение на новостите. Нашата роля е само да насочваме, където има нужда.

За съжаление, чакането за плазма е сериозно. Окръжна болница ​- София имаше запитвания за 4 пациенти, пет-шест дни все не успяваха да им доставят плазма“, сподели още д-р Михайлова.

Тя сподели, че няколко болници в Пловдив работят от седмици с плазмата. Процедурата е стандартна и един лекар е наясно как се прилага, но от Сдружението са изпратили протокол.

Новият писък в лечението е това с прясно замразена плазма. Тя помага на пациенти във втора фаза, тоест вече преминали 13-и ден без подобрение.

Сдружението ще направи уебминар с всички заинтересувани лекари, за да обясни тънкостите.  

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

16 реда статия

16 реда статия

20.11.2020 | 02:26

думичката плазма е повторена 10 пъти?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?