46

Д-р Николай Михайлов от УМБАЛ „Пълмед“: Невинаги тежкият ковид води до по-сериозни съдови усложнения

Стремежът ни е ранното откриване на заболявания при пациенти с наследствена  предразположеност и наличие на рискови фактори за поява и развитие на артериална или венозна съдова патология, казва началникът на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Николай Михайлов.

- Д-р Михайлов, наличието на кои рискови фактори ще контролира диагностичният пакет „Съдова хирургия“, предлаган от ДКЦ „Пълмед“, и за кои пациенти е предназначен?

- Диагностичният пакет по-скоро е насочен към ранно откриване на заболявания при пациенти с наследствена  предразположеност и наличие на рискови фактори за поява и развитие на артериална или венозна съдова патология и своевременно започване на профилактика или лечение.

Такива рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, захарен диабет, артериална хипертония, затлъстяване

и други метаболитни нарушения.  Дислипидемията (нарушената мастна обмяна), неправилният начин на живот и хранене и други също насочват към евентуална артериална патология. За венозната патология основните рискови фактори са наследствената предразположеност, обездвижването, наднорменото тегло, начините на живот и работа, за жените - бременностите и броят им, наред с други фактори. За всички съдови заболявания е от огромно значение ранното им откриване и своевременното започване на профилактика или лечение, ако е необходимо такова. 

- Какви са най-честите оплаквания, свързани с кръвоносните съдове при  пациентите, прекарали ковид, и как влияе инфекцията на съдовите заболявания?

- Оплакванията и симптомите на пациенти със засягане на съдовата система по време на или след преболедуване на  ковид  инфекция  са много разнообразни и зависят най-вече от това дали е засегната предимно артериалната или венозната част от кръвоносните съдове. Симптомите варират много по тежест и невинаги по-тежкото преболедуване на​ ковид инфекцията води до поява на по-тежки усложнения, свързани с кръвоносните съдове. В много  случаи се наблюдават съдови усложнения и при пациенти, които са лекувани амбулаторно,  преболедували  са леко  или дори незабелязано ковид-19. Венозните усложнения най-често са свързани с по-леки или тежки  тромбози  на повърхностни вени, които най-често са варикозно променени, но могат да бъдат и абсолютно нормални.

По-тежките усложнения са свързани с тромбоза на дълбоките вени,  най-често на долните крайници,

като в немалко случаи при такива пациенти се налага и болнично лечение -консервативно или оперативно.  При усложненията, които засягат артериите, в повечето случаи се налага оперативно лечение, като  при много пациенти тромбозата се появява, без да има подлежащи атеросклеротични увреждания на съответните кръвоносни съдове.

- Какво бихте препоръчали за запазване на здравето на съдовата система?

- Няма общовалидна рецепта за това, защото всеки отделен човек е носител на определени генетични особености  и може да бъде предразположен към развиване на съдови болести, но най-общо казано, важно е да се води природосъобразен начин на живот, да се избягват по-горе изброените рискови фактори или те да се контролират с адекватна профилактика или лечение. Особено важно е ранното откриване на рисковете за развитие на артериална или венозна патология при пациенти и вземането на  необходимите профилактични  или лечебни мерки. 

- Вие сте имали възможността да работите в съдова хирургия на голяма болница в Лондон, но сте предпочели да се върнете и да работите в България.  Може ли да се каже, че нивото на съдовата хирургия у нас и в частност в УМБАЛ „Пълмед“  е подобно  на това  в британската столица?

- Според мен нивото на съдовата хирургия в България и във Великобритания в значителна степен  се изравни, особено през последните години. Разбира се, има значителна разлика между нивата на болниците в различните градове на България, но смея да твърдя, че това важи и за Обединеното кралство.  Може да се каже, че в голяма степен, макар и не напълно, съдовите хирурзи в България

лекуваме пациентите си както колегите ни във Великобритания и останалата част от Европа.

Разбира се, все още те ни превъзхождат в техническата и материалната си обезпеченост, както и с по-доброто финансиране на дейността, но и в това отношение имаме напредък. Специално за  УМБАЛ „Пълмед“ мога да кажа, че  срещаме разбиране  и подкрепа от ръководството на болницата и разполагаме с много добри условия да лекуваме нашите пациенти. Пример за това е закупеният наскоро  нов подвижен  ангиографски апарат тип С-рамо  на фирмата Siemens. 

ВИЗИТКА

Д-р Николай Михайлов е началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Пълмед“. Той завършва медицина през 1994 г. в Медицинския университет в Пловдив, специализира хирургия и от 1999 г. се занимава със съдова хирургия и ангиология. През 2014 г. и 2015 г. работи в един от четирите съдовохирургични центъра в Лондон, Великобритания (Royal Free Hospital). Там има възможността да работи и специализира при редица световноизвестни съдови и ендоваскуларни хирурзи. Д-р Михайлов се връща в България и от 2016 г. оглавява Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Пълмед". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?