49

Д-р Николай Михайлов, началник на Отделението по съдова хирургия в „Пълмед”: Обездвижването и наднорменото тегло предизвикват варикозна болест при все по-млади хора

Към момента няма медикамент или локално средство, които да премахнат разширените вени

- Д-р Михайлов, каква според вас е причината хроничната венозна болест да се проявява във все по-ранна възраст? 

- Венозната система е поставена пред трудната задача да придвижва кръв към сърцето, срещу гравитацията. Помпената функция на сърцето задвижва кръв в артериалната система, за да я достави до тъканите, но връщането на тази кръв по вените зависи малко от работата на сърцето. Циркулацията във венозната система зависи в огромна степен от движението на долните крайници. Нормално това се случва благодарение на достатъчно ходене пеша ежедневно, както и от нормално функциониращи венозни клапи в долните крайници. Съвременният начин на живот често изисква продължително статично положение на тялото, в право или седнало положение. Това довежда до забавяне на венозния кръвоток в долните крайници и покачване на венозното налягане, което в нормални условия е много по-ниско от артериалното кръвно налягане. Заседналият начин на живот и масовото затлъстяване при хората е основна причина за проява на заболяването във все по-ранна възраст, както разбира се и наследствената предразположеност при част от пациентите. 
 
- Мъжете или жените са по-засегнати от този проблем?

- Разпространението на заболяването е много по-често при жените, като основната причина за това са хормоналните и анатомичните различия  между  половете. Доказана е връзката за появата или влошаването на заболяването по време на бременност. По-високите концентрации на естроген и прогестерон при жените е свързано с отпускане на мускулните влакна във венозната стена и затрудняването и забавянето на венозния кръвоток. По епидемиологични проучвания на огромни групи хора е установена честота на неусложнена варикозна болест при мъжете до 56%, срещу 73% при жените. Доклади за разпространението на венозната недостатъчност, довеждаща до оплаквания при жените, съобщават за честота около 40%, срещу 17% при мъжете.
 
- Кои оплаквания ни сигнализират, че е необходима  консултация със съдов хирург?

- Най-честите субективни оплаквания са наличие на различен по степен и тежест оток на долните крайници, наличието на чувство на тежест и напрежение, най-често в подбедриците, а също парене, тръпнене, мравучкане, сърбежи по кожата и други. Много често, но не задължително, е наличието на различни по размер, разпространеност и форма повърхностни разширени вени и капиляри на долните крайници. Новопоявили се субективни оплаквания обикновено не налагат спешна консултация със съдов хирург, но е необходимо осъществяването на такава в планов порядък. При изява на остро настъпили видими промени, предимно по долните крайници, е нужно да се консултират незабавно със специалист и да бъдат лекувани навреме. Най-често това е новопоявил се напрегнат оток на крайника, зачервяване и/или уплътнение по хода на варикозно променените вени, поява на пигментни петна, поява на рани, които могат да бъдат дори много малки, преобладаващо над и около глезена на засегнатия крак, които трудно или изобщо не зарастват, въпреки прилаганото лечение. 
 
- Може ли медикаментозно да се премахнат разширените вени и кога става неизбежна хирургическа интервенция?

- Лечението на заболяването бива консервативно и/или оперативно. Консервативното лечение се прилага през всички стадии на хроничната венозна болест. То включва спазването на хранително-диетичен и двигателен режим, медикаментозна терапия и еластокомпресивни чорапи. Медикаментозното лечение доказано забавя прогресията на заболяването и овладява субективните оплаквания, приема се най-често периодично, но за продължително време и има добър ефект. За съжаление Това е възможно единствено чрез известните оперативни  и миниинвазивни методи или съчетание от тях. За щастие оперативната флебология се разви значително през последните няколко десетилетия и даде възможност премахването на засегнатите вени с минимална травма за пациента, бързо възстановяване и отлични естетични резултати.
 
- До какви усложнения може да се стигне при пренебрегване на проблемите с вените?

- Когато се касае за хронично заболяване, то естествената еволюция на страданието е да се влошава с времето. Венозната система е способна дълго време да компенсира страданието, но неминуемо идва момент, в който оплакванията се влошават, а болестта прогресира. Липсата на адекватна профилактика и лечение довежда до влошаване в оплакванията, като често това се проявява с усложнения. Често това са появата на нови варикозно променени вени и образуване на варикозни язви, спонтанно или вследствие на минимално нараняване. Най-тежките усложнения са свързани с венозния тромбемболизъм (ВТЕ), включващи дълбока венозна тромбоза и повърхностен тромбофлебит, последвани от миграция на тромботични маси и опасност от настъпване на белодробна емболия. Тези усложнения, макар и рядко, могат да доведат до смъртен риск, но при голяма част от пациентите водят до различни по тежест и изява намалена трудоспособност, влошено качество на живот и дори инвалидизация.


 Визитка
Д-р Николай Михайлов, д.м., е началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив. Той завършва медицина през 1996г. в МУ Пловдив и започва да специализира обща хирургия. От 1999г. се занимава и със съдова хирургия и ангиология. Има признати специалности по обща хирургия и съдова и ендоваскуларна хирургия. През 2014г. и 2015г. работи в един от четирите съдово-хирургични центъра в Лондон, Великобритания (Royal Free Hospital). Там има възможност да работи и специализира при редица световноизвестни съдови и ендоваскуларни хирурзи. Д-р Михайлов се връща в България през 2016г. и още същата година застава начело на Отделението по съдова хирургия в "Пълмед".
Д-р Михайлов е член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Членува и в Европейското дружество по съдова хирургия (European Society for Vascular Surgery).
 
ДКЦ „Пълмед” предлага пакет за профилактика и диагностика „Съдова хирургия”, който включва изследвания и преглед, насочени към ранното откриване на артериална и венозна съдова патология. Повече информация на www.hospitalpulmed.bg. Пакет можете да заявите на тел. 032 607 300.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?