1553

Д-р Мина Апостолова, ВМА-Пловдив: Грижите за кожата започват от първия ден на раждането

Ковид пандемията роди нов термин - „маскне“, което е съчетание между маска и акне

- Д-р Апостолова, отразява ли се студеното време върху кожата ни и как да се грижим през зимния сезон за нея?

- Кожата е орган, който изключително много страда през зимните месеци, и причината за това е, че голяма част от нея е на открито и е изложена на неблагоприятните атмосферни условия, каквито са ниските температури и по-високата влага, сухият въздух в помещенията и редица други фактори.

Всеки сезон изисква специфична грижа за кожата, която включва, на първо място, хигиената, на второ - хидратацията, на трето - съобразената храна, и на четвърто - да се избягват неблагоприятните атмосферни условия според сезона.

- Какво се случва с нашата кожа през зимата?

-  Особено откритите части, както вече подчертах, страдат. Това е свързано с по-ниската температура, което води до свиване на кръвоносните съдове, което затруднява нейното подхранване.

- Какво трябва да знаем за грижата на кожата в студа?

- Много е важна хигиената - продуктите, които ползваме за почистване, трябва да съдържат повече липиди. Геловете например, особено с ексфолианти, които ползваме основно през лятото, трябва да ги избягваме. Най-добре е те да се сменят с душ-олио. Препоръчвам при възможност козметиката да се купува от аптеките, където се предлага специализирана медицинска козметика.

Друг важен фактор е хидратацията. Тя обикновено е вътрешна и външна. За външна трябва да се използват по-мазни кремове. По този начин кожата се хидратира, омазнява, запазва се влагата в нея. Вътрешната хидратация, като изключим чисто козметичните процедури като мезотерапия, е изключително важна, за да подхрани кожата на ниво дерма и дълбока дерма. Тук включвам и специален хранителен режим, който е богат на витамини, аминокиселини и пиене на вода.

Следващият фактор, на който трябва да обърнем внимание, е престоят в затворени и запрашени помещения, които изключително изсушават кожата. Добре е редовно да проветряваме и по възможност да излизаме на чист въздух.

- Грешно ли е схващането, че лятото трябва да хидратираме кожата, а зимата да я подхранваме с по-тежки и мазни кремове?

- И е така, и не е. Освен че текстурата на кремовете трябва да бъде съобразена със сезона, трябва да се съобразяваме и кога ще го ползваме - сутрин или вечер. За сутрин е добре да ползваме кремове със защитен фактор, който не бива да е по-малко от 15, а текстурата трябва да е по-лека. Докато при нощните тя трябва да е по-плътна, по-богата, за да задържат изпаряването на водата от кожата. Плътният крем може да се ползва и лятото, но само като нощна грижа. През зимата обаче кремовете трябва да са по-богати. Модните текстури като гелове, капки и серуми е добре да ползваме през лятото, докато за зимата е важно кремът да е с богато съдържание на мазнини и восъци.

- Да обясним повече за защитните фактори. Традиционно като че ли се смята, че козметиката с фактор се ползва само лятото.

- Фотозащитата последните години е изключително модерна тема, когато става въпрос за защита и поддържане на кожата. Важно е да се знае, че фотозащитата трябва да се ползва ежедневно и целогодишно. Също така любителите на ски спортовете трябва да знаят, че изгарянето по пистите са съизмерими с тези на плажа. Т.е., отивайки на ски, лицето трябва да е защитено с не по-малко от фактор 50. Вече има широка гама от брандове на фармацевтичните фирми с различни фактори - от 25 до над 50. Дори през зимата трябва да се намазват старателно не само лицето, но и ушите.

- Какви са последствията върху кожата, ако не се грижим за нея?

- Последствията могат да бъдат, на първо място, нарушена кожна бариера - сухота, лющене, зачервяване и нацепване. Като изключим дискомфорта, това води и до по-бързо остаряване на кожата. Можем да кажем, че липсата на фотозащита ускорява стареенето.

- Това важи и за децата, и за мъжете, нали?

- Мъжете, които държат на себе си, също трябва да ползват кремове. Неслучайно водещите фирми за медицинска козметика имат специални серии за мъже.

Децата, които са с по-тънка и нежна кожа, трябва при всяко извеждане бузките и ръчичките им да се мажат с подходящи кремове. Неслучайно има такива, които са от първия ден за след 1 годинка и т.н.

- Има ли кожни заболявания, които се обострят през зимата?

- Да. Това са псориазис, атопичен дерматит, лупус. При тях ниските температури свиват кръвоносните съдове и оттам захранването на кожата, което засилва риска да се обостри състоянието им.

- Какво трябва да знаем за правилното ползване на средства за защита на нашата кожа?

- Всички кремове, дори обикновените, трябва да се нанасят половин час преди излизане. Да не забравяме да се грижим за кожата си през зимата така, както и през лятото.

- Шаловете пазят ли от външните фактори?

- Не. Това е да не ни е студено и по-скоро могат да действат като превенция срещу грипоподобни заболявания. Дори носенето на маски през последните години рязко влоши състоянието на кожата.

- Какви бяха последиците за кожата ни от носенето на маски?

- Кожата се зачервява, получават се обриви в резултат на това, че издишаме в тях бактериите, които са в устата ни, вследствие на което пък се получават възпаление на кожата и бактериални инфекции. Дори се появи нов специален термин - „маскне“, което е съчетание между маска и акне. Важно е, че ако се наложи да ползваме маски, те трябва да се сменят максимум след два часа и заради самата кожа около устата, която трябва веднага да се почисти и хидратира.

 

ВИЗИТКА

Д-р Мина Апостолова е завършила медицина в МУ-Пловдив. Има придобита специалност „Кожни и венерологични болести“. Работила е в Кожната клиника в УМБАЛ „Св. Георги" - Пловдив и КОЦ-Пловдив. Понастоящем е дерматолог във ВМА-Пловдив, консултира пациенти и в болница „Медикус Алфа“. Работи в областта на онкодерматологията, психодерматозите и приложението на хомеопатията при кожните заболявания.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе Мина ли си

Абе Мина ли си

09.12.2022 | 23:11

Не разбрах за коя от всичките кожи да се грижа

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?