1939

Д-р Милена Панайотова: Смъртните случаи в Англия са причина за паниката около скарлатината

Заболяването се активира през 5-6 години. Тази зима има повече случаи на носителство, което се открива по-често, защото повече хора тестват децата си    

 

„Хората не трябва да се притесняват. Увеличаването на заразените от скарлатина не е такова голямо, че да говорим за бум на заболяването“, каза за „Марица“ д-р Милена Панайотова, шеф на Дирекция „Заразни болести“ в РЗИ.

Причината за притесненията е появата на болни деца в някои от детските градини в града. Заболяването обхваща предимно деца между 3 и 13-годишна възраст, затова е нормално родителите да се притесняват, особено когато децата им са били в контакт с болни малчугани в детската градина или в училищата, обясняват напрежението около инфекцията педиатри.

 „При скарлатината има една цикличност от 5-6 години, когато се наблюдава повишаване на болните. За щастие, в България  няма смъртни случаи. Паниката дойде от Англия, където обаче болни от скарлатина починаха. В Пловдив имаше по 1-2 случая в няколко детски градини. Повечето родители изследваха децата си, които са били контактни, но се установяваше предимно носителство. Това, че някой е носител на бактерията, обаче не означава, че е болен или ще се разболее“, успокоява д-р Панайотова. Тя поясни, че покрай затварянето и ограничените контакти по времето на ковид е нормално тази година бройките да са повече от онзи период, но стойностите не са причина за паника.

„Скарлатина винаги си е имало и то като болни от скарлатина. Нищо неочаквано или по-страшно няма тази година“, успокоява и шефът на джипитата в региона д-р Костадин Сотиров. Повечето са без класическата картина - с обрив, температура, зачервяването по формата на триъгълник около устните, малиновия език и т.н. Сега предимно се открива носителство на този вид стрептококи, които имат много хора, но не проявяват никакви признаци на заболяване. В днешно време е възможно да се правят по-често лабораторни изследвания, местата, където те могат да се извършват, са повече, a сумата от около 20 лева е достъпна за повечето хора. Повечето хора го правят, защото става въпрос за децата им, и затова е нормално да се отчита повишаване. Така че не можем да говорим за бум - в повечето случаи можем да говорим за носителство, а не за заболяване“, уточнява д-р Сотиров.

Лекарите обаче предупреждават, че освен по въздушно-капков път инфекцията може да се пренася чрез предмети, храни, неизмити ръце, продукти и съдове, затова хигиената е изключително важна. Признаците на заболяването са висока температура (до 39 градуса), ангина, болки в корема и главата, повръщане, обща отпадналост, обрив по тялото и тогава трябва да се потърси веднага лекарска помощ. Скарлатината е бактериална инфекция и след преболедуване не се създава траен имунитет, така че е възможно да се заразим и след като веднъж сме я изкарали. Обикновено болестта преминава до седмица. Възрастните се разболяват по-рядко, но за сметка на това при тях болестта протича доста по-тежко, предупреждават лекарите.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?