Следвайте ни

Д-р Мария Ивановска: Прекаралите заразата да се консултират с лекар преди ваксинация

viber icon

Хората трябва да правят разлика между общи антитела и неутрализиращи антител​а, когато решават дали да се ваксинират след прекаран коронавирус. Това съветва д-р Мария Ивановска, главен асистент към катедра „Микробиология и имунология“ и научен изследовател към научноизследователския институт на МУ - Пловдив. Тестовете отчитат Sars-Cov-2 IgG антитела, от които дадена част са неутрализиращи. В момента повечето лаборатории отбелязват тази информация като процентно съотношение, обяснява д-р Ивановска.

Според нея няма никакъв риск в това хората с високи нива на неутрализиращи антитела да се ваксинират, но разбира страха в обществото. Тя уточнява, че това е индивидуален избор, който е добре да бъде консултиран с общопрактикуващ лекар. Това ще бъде гаранция, че се взема най-доброто решение.

Д-р Ивановска казва още, че се провеждат изследвания в световен мащаб, които доказват, че в случаи на преболедуване дори една доза от иначе двудозовите противовирусни препарати е достатъчна, тъй като имунитетът се натрупва. Това обаче не решава административната част на проблема, тъй като за получаване на сертификат е ясно упомената необходимостта от завършен имунизационен цикъл.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?