46

Д-р Костадин Сотиров: Ниските такси за преглед ощетяват хората, които плащат данъци и се осигуряват

Искането на общопрактикуващите лекари потребителската такса от 2,90 лв. да скочи на близо 8 лв. разбуни духовете. Парите за преглед не са се променяли повече от 10 години. Преди това таксата бе фиксирана на 1% от минималната заплата. Сега джипитата настояват да се върне именно това правило, което в момента означава сумата да скочи до 7,80 лева. И са категорични, че цената на един трамваен билет няма как да покрие стойността на прегледа. Заради това повечето лични лекари не могат да си позволят медицинска сестра или сътрудник, което би повишило качеството на услугата. 

Сдружението на общопрактикуващите лекари смята също, че таксата за пенсионери от левче също трябва да се вдигне, а деца и младежи до 18 години няма как да продължат да се преглеждат безплатно. 

В същото време пациентски организации призоваха потребителската такса изобщо да падне, а джипитата бяха обругани в социалните мрежи, че са прекалено комерсиални. За коментар на казуса "Марица" потърси председателя на Сдружението на частнопрактикуващите лекари  в Пловдивска област - д-р Костадин Сотиров.

„От 2016 година внасяме предложения да се обсъди въпросът с вдигането на потребителската такса. Внесохме и тази година, но за да се случи това, се иска политическо решение, но няма редовно правителство, няма редовен парламент. Самата такса се определя от политиците, а те не искат да поемат тежестта на решението, защото ще си изгубят избирателите. По този начин, нарушавайки правила, купуват гласове. Така се получава, че тази такса се плаща от лекарите, които обвиняват, че искат по-големи печалби“, обяснява конфликтната ситуация д-р Сотиров.

Според него същото важи и за социалните осигуровки, които не се плащат от пенсионерите и родителите. 

„Тук целият парадокс е, че хората, които реално плащат социални осигуровки, са максимум 2,5 милиона. Деца, пенсионери, военни, разни чиновници са освободени от такива такси. Има и едни други, които пък не се осигуряват или са в сивия сектор. Остава една група, които работим, плащаме за себе си, но отделно плащаме и данъци. От нашите данъци, на практика, ние плащаме здравните вноски на всички деца, на онези родители, които работят на черно, на пенсионерите, на всички освободени и тези, които не се осигуряват.

 Още веднъж  плащаме от данъците си за спешната помощ. С други думи, 

работещите хора, които сме 25%, плащаме три пъти

- един път за себе си, един път за всички, които не се осигуряват, и още веднъж - като финансираме спешната помощ. И накрая, когато ни се наложи да отидем на лекар, не можем, защото пред кабинета има такива, които не плащат, и вместо работещият човек, който си внася данъците да чака и губи време, защото и работи, плаща четвърти път, като  отива на частен прием, който струва  в пъти повече“, тълкува настоящия парадокс шефът на пловдивските джипита. И допълва, че много от тези, които са освободени от потребителска такса, ходят на прегледи всеки ден, а понякога и по два пъти на ден. 

„Това е една огромна несправедливост.  Oще когато се въвеждаше здравноосигурителната система през лятото на 1990 г., тази такса се въведе, за да не се ходи за щяло и не щяло на доктор. Така  се намалява достъпът на тези, които за няма нищо губят времето на лекарите, а тези, които издържат системата, не могат да се доберат до медицинска помощ. Същото е и за спешната помощ ​- за да не плащат,  много хора отиват през нощта да ги прегледат, да им направят безплатно изследвания, а в същото време може да има хора с инфаркти, катастрофи и т.н. Затова основното, за което трябва да помислят правителството и политиците, е, че когато определят потребителската такса, трябва да имат предвид, че увеличаването й не ограничава достъпа до лекарска помощ, а 

подобрява достъпа на тези хора, които издържат здравната система. 

Така е направено във всички държави. В Нидерландия тази такса е 10%, в Германия е малко по-малко, но там всеки, който се осигурява, има различни видове карти - сребърна, бронзова, златна. И когато плащаш повече -  не чакаш, защото ти внасяш повече пари в системата. Трябва да се осъзнае, че ролята на потребителската такса не е да финансира лекарите, а да осигури достъп на тези, които отиват, когато наистина имат нужда“, обосновава искането шефът на джипитата в областта. Той дава редица примери за безсмислени и ненужни посещения при лекарите.

 „В петък пред кабинетите е пълно със здрави деца, за които родителите искат да разберат дали има опасност да се разболеят в събота или неделя, или пък пенсионери, дошли да попитат дали в почивните дни на доктора няма да вдигнат кръвно. Как да им кажеш какво ще се случи следващия ден? Ние сме лекари, преглеждаме, лекуваме, а не предсказваме бъдещето. Ако трябваше да плащат за тези безсмислени посещения, дали биха идвали? Друг е въпросът, че като водят здрави деца, те могат да се заразят, ако пред кабинета има болни. И това е, защото не плащат нищо. Точно от тези излишни посещения ни спасява потребителската такса, която е едва 1%", продължава шефът на пловдивските джипита. Според него може да се обсъжда вариант за децата, при който само част от сумата да се плаща от родителя. Той е пресметнал, че става въпрос за пари, колкото една кутия цигари или 5-6 пъти по-малко от една ноктопластика и маникюр на майката. „Това е един фалшив плач, че хората са бедни и видите ли, нямат пари за такса, която ще им се наложи да платят няколко пъти в годината“, категоричен е лекарят.

Мит е, че лекарите ще забогатеят, ако се вдигнат таксите,

 успокоява завистниците д-р Сотиров. Сигурен е, че с увеличаването на сумата ще намалее потокът на тези, които ползват медицинските услуги, без да имат наистина нужда. 

 „Не е казано, че майките и всички, които вече изброихме, трябва да плащат пълната такса, но трябва да има някакво съучастие от страна на пациента, както е в другите европейски страни. От една страна, това ще намали ненужните посещения, а от друга, се осъществява контрол и върху дейността на лекаря, защото ще отпаднат ненужните прегледи. Избягва се възможността за надписване на клинични пътеки, което, за да се случва, трябва да е с участието и на лекаря, и на пациента. Така че това ограничава източването на Здравната каса и се налага един контрол на недобросъвестните лекари. Най-важното обаче е това, че ще се даде възможност на истински нуждаещите се да получат по-обстоен и продължителен преглед. Така че лекарят няма да отрази четири посещения, а само едно. Това е един от малкото случаи, които разбиват мита за печалба на лекарите от вдигането на потребителската такса“, категоричен е д-р Сотиров. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Политик

Политик

30.03.2023 | 21:55

Нека таксата за всички да стане 100 лв. и да останат само богатите и красивите.без лошия материал

Отговори
0 0
прав е лекарят!

прав е лекарят!

30.03.2023 | 17:51

Има огромни групи от хора, които паразитират върху системата и много малка група хора, която я издържа!!!!От какъв зор военните и държавните чиновници въобще не плащат здравни осигуровки, а ги поема държавата??? А когато стане въпрос за болно дете да се събират пари! Таксата трябва да се фиксира като процент от минималната работна заплата. И да се плаща от ВСИЧКИ!!!

Отговори
7 2
Обаче

Обаче

30.03.2023 | 20:01

Не е въпросът колко се плаща, а къде отиват парите. Затова който си плаща да е на негова лична сметка, а не някъде в облака , където и крадат и се лекуват цигани.

Отговори
4 0
Го-Го

Го-Го

30.03.2023 | 17:27

Аз не разбирам ,защо изобщо трябва да се плаща такса, ако човек е здравно осигурен.

Отговори
6 3
бяла мафия

бяла мафия

30.03.2023 | 17:17

Странна логика - понеже осигуряващите се били малко и плащали много за здраве, да им се увели таксата?! Тази такса е абсолютно противоконституционна и излишна! Всеки, който се осигурява има право на медицинска помощ! Стига с това плащане над и под масата! Засрамете се!

Отговори
8 3
Моля?!?!!

Моля?!?!!

30.03.2023 | 21:21

Значи кешираш за смяна гуми х 40 лева, а за лекар си стиснал зад-ника? Добре, ще имаш кола, но тебе нама да те има! Написа ли завещание?! Кой ще плаща на погребалната агенция? Те не работят със здравната каса! :)

Отговори
1 2
дойчланд

дойчланд

30.03.2023 | 16:39

Елате при мене - ще ви обслужвам БИСПЛАТНУ,също кату моету Айше!

Отговори
0 2
Ами

Ами

30.03.2023 | 16:23

Касата нали ви плаща за всеки пациент. Ами защо взимате пари за да изпишете лекарства на книжката всеки месец. Без преглед дори и сега с електронна рецепта. Най добре е осигуровките да са лични в карта и да се ползват когато и за каквото потрябват.

Отговори
11 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?