71

Д-р Костадин Сотиров: Хората не са готови да дадат 60 лева за ПСР тест

„До момента не съм забелязал да има тежки случаи на коклюш. Колегите също не са алармирали за повишена заболеваемост. Идват пациенти с лека кашлица и се лекуват. Проблемът е с бебетата, защото там няма прошка - те си умират.  Много опасно е заболяването и за възрастните хора с хронични заболявания.“ Това заяви пред "Марица" по повод активизирането на заразния коклюш шефът на личните лекари в региона д-р Костадин Сотиров.

За да се предотврати разпространението и да си пазим децата, задължително трябва да не се пропускат имунизациите, които се правят през 2-ри, 3-ти и четвърти месец, за да се добие имунитет и те да са защитени, предупреждават джипитата.

„Бъдещите майки също е добре да се имунизират последните 3-4 месеца от бременността. Ваксината е абсолютно безопасна за тях. Всеки, който е в контакт с бебето, също е добре да бъде ваксиниран, за да не се стига до трагични ситуации и да не обвиняват колегите от Спешна помощ, че пристигнали късно или че лекарите не са реагирали навреме с лечението, защото това няма никакво значение, ако бебето не е ваксинирано и се разболее. Родителите са тези, които трябва да се погрижат детето им да бъде имунизирано и предпазено“, категоричен е лекарят, който допълва, че всеки може да си купи ваксина от аптеката и джипито да му я постави. Той препоръчва също всички, които не са имунизирани последните 10 години, да го направят. Особено ако страдат от хронични заболявания или имат бебета и малки деца в семейството.

Според него в момента болните са повече, но за статистиката от Министерството на здравеопазването искат случаите на коклюш да се доказват с ПСР тестове, които струват 60 лева. Не всеки обаче може да си позволи да даде толкова пари за тест - особено ако той трябва да се направи на повече членове от фамилията.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пари,париииии

Пари,париииии

23.04.2024 | 11:55

Аз,като всеки белодрешковец ги искам,ама много.......

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?