46

Д-р Костадин Сотиров: Хартиените документи не са нужни никому

Да отпаднат хартиените документи, ако лекарите издадат електронни, които са част от НЗИС. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от "Продължаваме промяната". Д-р Костадин Сотиров, председател на регионалната колегия в Пловдив на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, коментира пред clinica.bg готвените изменения.

Електронната документация е договорирана и приета от Министерството на здравеопазването още през есента на 2019 година и е записано в документ за работата на националната здравноинформационна система. Така започна работата с електронните рецепти, като отпадна необходимостта им от отпечатване. Впоследствие, поради постоянната смяна на екипите на министерството и поради непонятното заинатяване на бившия вече управител на НЗОК проф. Петко Салчев и по негово настояване, започна безумието отпечатване на електронните документи, напомни д-р Сотиров.

Той е категоричен, че хартията категорично трябва да отпадне. "Електронният документ се генерира в момента на прегледа на човека и се изпраща в Националната здравноинформационна система. Впоследствие, дори да се наложи да се правят корекции в него, всеки запис и всяка корекция остават като следа във времето. Хартиените документи не са нужни никому. Те бяха необходими само на бившия управител на НЗОК, за да може да санкционира лекарите за 50 лева за ненамерен хартиен документ. Той правеше усърдно това нещо. Ако предложението стане факт, това е разумният вариант, с който наистина ще имаме електронно здравеопазване. Проектът е много добър, но се безпокоя, че е възможно парламентът да няма време за приемането му", заяви още шефът на пловдивските джипита. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?