Следвайте ни

Д-р Кокаличев: Днешната медицина не е хипократизъм

Болниците са търговски дружества, парите определят качеството и обема на помощта, системата трябва да се промени, смята медикът

viber icon

 

Д-р Кирил Кокаличев е роден на 18 февруари 1932 година в Хасково. Завършил е гимназиалното си образование във “Васил Левски”, а след това записва медицина в Пловдив. Дипломирал се е в далечната 1957 г. Оттогава професията “лекар” се превръща за него не само в призвание, а в негов живот.


Церемонията по дипломирането му като общ лекар се състояла през октомври. Тази година доайенът на хасковските кардиолози ще отбележи 60-годишен юбилей. Само месец по-късно - на 9 ноември, той е започнал работа като участъков лекар в градската болница. Продължава своята кариера като началник  на “Народно здраве” към община Хасково. Завеждащ и кардиологичен кабинет. През 1964-а Кокаличев поставя основите на кардиологично отделение към многопрофилната болница в областния град и става завеждащ на здравното звено. Същата година той специализира и “Вътрешни болести”, а през 1967-а  “Кардиология и ревматология”. От 25 години насам той работи на свободна практика.

Хасковският специалист не съжалява за избора си на младини. “Медицината е моят живот, един реализирал се живот!”, споделя Кокаличев. Отделил е 28 години от житейския път в кардиологичното отделение и белязал сериозно развитието на здравното звено. Още тогава за годините си то било превърнато в модерно отделение. Към него са открити два кардиологични кабинета в поликлиниките в града, интензивен сектор през 1971 година - първи в страната след централния в столицата, обяснява специалистът. Създаден бил още филиал за сърдечноболни на Кенана с 30 легла. Там са приемани пациенти от цялата страна.
Основан е Оздравителен икономически техникум за болни ученици в Минерални бани. Тогава се оформяше една кардиологична добра практика с доболнична помощ, стационар, интензивен сектор и рехабилитация, която се превърна в основата на днешната, допълва лекарят.

“За съжаление, сега е унищожена клиничността в медицината. Има престой от 3 до 5 дни. Но това не дава възможност на пациента да се излекува, да се проследи неговото лечение и да се види ефектът. Липсва лечебният елемент  в поведението към болния”, коментира още доайенът на хасковските кардиолози.
“Това се дължи на системата след 10 ноември. Това здравеопазване е парично!  Не е Хипократово, а клиничната пътека е парична, не клинична! Клиничността е академично понятие. Парите определят качеството и обема на медицинската помощ, а това не е хипократизъм. Не вярвам, че някой ден ще се промени нещо, защото болниците са търговски дружества! Единственият начин е да се смени системата. Трябва да се премахне търговският елемент в здравеопазването. Това е решението!”, категоричен е медикът.

Д-р Кокаличев споделя, че едно време нямало лимити в здравеопазването. Липсвала единствено достатъчна медицинска техника, но всеки болен и нуждаещ се получавал медицинска помощ.
Друг проблем в здравеопазването е, че много млади лекари съжалявали, че са завършили медицина, защото впоследствие не работели в сферата. Други пък предпочитали да заминат за чужбина. Причината да избягат зад граница била заплащането и липсата на клиничност, както и перспектива за тяхното развитие в страната. Според наблюденията на медика, едно време било много по-лесно да си намериш работа, след като завършиш, защото имало добра стратегия и се създавали вакантни места.
От години насам се забелязва ръст на пациентите с атеросклероза, диабет и наднормено тегло. Исхемичната болест върлува заради повишения стрес в ежедневието. Медиите също играят ключова роля, защото от ранни зори телевизиите стартират новинарските си емисии с ненужни отрицателни репортажи, категоричен е специалистът. Тази тенденция се забелязва от 20 години насам. Преди това пък имаше бум на пациентите с ревматизъм и сърдечни пороци, добавя той.
За активната си лекарска и обществена дейност през годините и във връзка със 70-ата си годишнина хасковският медик стана втория почетен гражданин. Със званието е удостоен през 2002 година от Общинския съвет. 

По случай днешния празник на лекарите д-р Кокаличев пожела на своите колеги и на себе си много здраве и успехи в сферата на медицината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?