49

Д-р Жаклин Апиосян: Подарете си здраве за женския месец

 Д-р Жаклин Апиосян е акушер-гинеколог с повече от 15 години опит. Възпитаник е на МУ-Пловдив. Придобива специалност през 2017 г.

През 2007 г. д-р Апиосян дава старт на кариерата си в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София, а от 2017 г. става част от екипа на УМБАЛ "Св. Георги", гр. Пловдив. Към момента работи в УМБАЛ „Пловдив“ и ДКЦ V-Пловдив“. 

Свикнали сме да наричаме месец март „женски“ - заради събуждането на природата, началото на нов живот, заради повечето слънчеви дни и капризите на времето, заради празника на жените, майките и дъщерите, женските събирания и очакваните подаръци за празника. Независимо дали приемаме, или отхвърляме празника, няма жена, която да не се зарадва на подарък, пък бил той и едно цвете.

Нетрадиционен подарък предлага на дамите най-новият член на акушеро-гинекологичния екип на „ДКЦ V-Пловдив“ ЕООД - д-р Жаклин Апиосян, която през март ще работи по програма „Женско здраве" и ще даде възможност на дамите да извършат своя гинекологичен профилактичен преглед срещу преференциално заплащане.

- Д-р Апиосян, защо решихте да направите този жест към дамите?

-Това е, за да използвам повода да кажа, че няма по-ценно нещо от здравето и всяка жена заслужава да получи своя подарък под формата на профилактичен преглед.

В месеца на жената е важно да се погрижим не само за външния си вид, но и за здравето си. Трябва да се научим да управляваме своето физическо, психическо и емоционално здраве така, че да се наслаждаваме повече на ежедневието си и да намалим риска от различни здравословни проблеми на по-късен етап. Редовните профилактичните прегледи са най-добрият метод за превенция и грижа за женското здраве.

- Пренебрегват ли жените в България профилактичните прегледи?

- Темата за профилактичните прегледи често се приема с досада от хората, които се чувстват здрави. Рядко си даваме сметка, че половин час годишно, отделен за профилактика, може да спаси живот. В Европа всеки ден 2 жени губят живота си от рак на маточната шийка, а  9 се срещат за първи път с диагнозата. Заради липсата си на симптоми, ракът на маточната шийка е изключително коварно заболяване. Когато симптомите се появят, ракът вече е в напреднал стадий. Единственият начин за ранно диагностициране  на раково изменение на клетките е профилактичната цитонамазка, която трябва да се прави веднъж годишно от всички жени, започнали да водят полов живот.

- Можем ли да кажем, че ракът, открит навреме, е само диагноза, а не присъда?

- В 75% от случаите ракът може да бъде открит навреме и лекуван с минимални усложнения, ако се правят редовни профилактични прегледи. Хванат навреме, ракът е абсолютно лечим. Добре е да се знае, че прегледът трябва да се направи преди овулацията или около 7-10 ден от цикъла, като за начало се брои първият ден от започналата менструация.

- Какво включва преференциалният пакет, който предлагате?

- В пакета са включени гинекологичен преглед, ехография на женски полови органи, вземане на цитонамазка и изследване на материал. Вземането на вагинален и цервикален секрет са за оценка на влагалищния микробиом.

HPV Test е за ранна профилактика на рак на маточната шийка и карцином на вулвата, а с цитонамазката ще се направи клетъчна оценка на маточната шийка.

- Има ли неща, от които жените се срамуват да отидат дори на лекар, а те са преодолими и могат да възвърнат самочувствието им и да не нанасят травми на психиката им?

- Когато говорим за женско здраве не трябва да забравяме да споменем и уринарната инконтиненця (неволно изпускане на урина). То може да се появи на всяка възраст, но по-често се среща сред жените над 50 години. Причинява се от специфични промени във функцията на тялото, които могат да бъдат резултат от заболявания, употреба на лекарства и/или появата на заболяване. Понякога това е първият и единствен симптом на инфекция на пикочните пътища. Жените са най-склонни да развият уринарна инконтиненция по време на бременност и след раждане, или след хормоналните промени на менопаузата.

- Има ли решение на проблема, при който явно вече не става въпрос само за дискомфорт и самочувствие?

- Да, това е терапията с BTL EMSELLA, която е подходяща за жени от всяка една възрастова група. Прилага се за лечение на стрес инконтиненция, след раждане, в менопауза, след проведено лечение на инфекция на пикочните пътища и при жени, родили чрез опертивен път. Методът е подходящ също при активно спортуващи жени, както и за нераждали за стягане на всички мускули на тазовото дъно. Има много добри резултати и при жени с намалено либидо.

- Как работи BTL EMSELLA, болезнено ли е, има ли нещо, от което жените да се притесняват? Какви са предимствата на този метод пред другите?

- Преди всичко лечението с BTL EMSELLA използва фокусирана електромагнитна енергия с висока интензивност (HIFEM) за стимулиране и укрепване на всички мускули на тазовото дъно, а не само определена мускулна група както е при упражненията на Кегел.

По време на всяка 28-минутна сесия пациентката седи удобно на стола Emsella, докато той генерира хиляди  мускулни контракции на тазовото дъно. Всяка сесия е еквивалентна на правенето на 11 000 упражнения на Кегел, но без да се полагат каквито и да е усилия!

Процедурата е неинвазивна и жените остават напълно облечени през цялото време. Не се изискват лекарства и най-многото, което ще почувстват, е леко изтръпване. След процедурата не е необходимо време за възстановяване и  веднага след всяка сесия се възобновява нормалната ежедневна активност.

- Колко време трябва да се прилагат тези процедури, за да има ефект?

- По-голямата част от жените се нуждаят от курс с шест лечебни процедури за период от три седмици, за да видят оптимални резултати, но повечето пациентки усещат промяна само след две или три сесии.

- Какво да очакват жените след лечението с BTL EMSELLA?

-  Възстановяване и стягане на тазовото дъно, помагайки на жените да си възвърнат контрола върху пикочния мехур.

· Подобряване на либидото и способността за постигане на оргазъм.

· Бърз резултат

· Неинвазивна процедура - без време за възстановяване.

· Вие оставате напълно облечени по време на лечението.

· След процедурата продължавате ежедневните си ангажименти.

· Без болка - можете да разговаряте или да четете книга, докато се подлагате на лечение.

Резултатите от лечението с BTL EMSELLA са наистина впечатляващи за подобряване на качеството на живот.

- Какво ще пожелаете на дамите за месеца на жената и нейното здраве?

- Ще завърша темата за женското здраве с цитат към всички жени :”Когато жената стане своя собствен най-добър приятел, животът е по-лесен!”. Обичайте себе си и бъдете съвършени, мили дами!

За този 8 март си подарете грижа за Вашето здраве. Може да си запазите час за преглед и изследвания на телефон 032/ 261110.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
По спокойно госпожо

По спокойно госпожо

02.03.2023 | 17:01

Рутинния преглед е почти достатъчен..!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?