Следвайте ни

Д-р Иван Стойнов, шеф на Спешна помощ - Пловдив: За всеки млад лекар е добре да мине през нашата школа ВИДЕО

viber icon

- За колко време стига един ваш екип до адреса?

- Различно е, зависи от отдалечеността, но както знаете, пловдивските екипи са разпределени на 5 позиции в града с цел по-бързото им отзоваване. Освен това линейките са оборудвани с джипиес и се вижда коя линейка къде е и предаваме случая на най-близката такава. Програмата изписва и къде е спирал шофьорът, къде е попаднал в задръстване. Ако е натоварено движението, стигането до адрес отнема 10-15 минути.

- Колко често се случва в паниката си хората да не са чак толкова зле, но да звънят на Спешна помощ?

- Случва се, но по-същественото е, че има пациенти, които ни звънят, за да си спестят отиването да личния лекар или в някое ДКЦ за изследване или защото не са си купили някое лекарство. Просто им е по-лесно да отиде екип, да ги прегледа и да получат здравната услуга. Само че това не е добре за тях, защото екипите на Спешна  помощ разполагат с ограничен ресурс от изследвания. В съвременната медицина са необходими и лабораторни, и образни изследвания, консултации със специалисти. Медикаментът, който ще получат, пък покрива кратък интервал от време - часове или денонощие. Утре те пак ще имат нужда от него. Не може всеки път Спешна помощ да върши това нещо.

- Вероятно през практиката си сте имали странни позвънявания?

- Да, но те бързо се забравят. Имали сме какви ли не обаждания. Случи ни се жена да ни извика за главоболие, а след това се оказа, че е бременна и ражда.

 - Защитните облекла, които се слагат при пациент със съмнение за коронавирус, са еднократни. Имате ли достатъчно?

- Смея да твърдя, че Спешният център е абсолютно обезпечен с всичко необходимо за работа в пандемична обстановка. Снабдени сме с медикаменти, екипи, дезинфектанти, облекла. Вече имаме и значителен опит, скоро ще стане година, откакто заболяването е в България. Пловдивска област е на второ място по брой заболели и хоспитализирани, така че имаме доста голям опит. Най-тежко ни беше през месеците  ноември и декември, когато беше пикът на заболеваемостта.

- Добре обезпечена ли е Спешна помощ кадрово?

- През последните 10 години това е най-големият проблем, но той е и за цялото здравеопазване. Имаме дефицит на кадри, въпреки че преди 6-7 години заплатите значително се повишиха. Има и други мотивации като големите отпуски и социалната политика. Според мен всеки един млад лекар трябва да премине през Спешна помощ, преди да продължи кариерното си развитие, защото тук се научават да взимат самостоятелни решения, да действат и мислят бързо, включително и да правят самостоятелно манипулации. При нас идват млади колеги, работят половин година или една-две и тръгват за чужбина или започват специализации в болници. Това е и нормалният път.

- Какви заплати получават?

- Новозавършилите лекари са с около 1600 лв. начална заплата и после стигат докъм 2000 лв., а с допълнителните заплащания стават и повече.

- Каква е средната възраст на персонала?

- Имаме и медицински персонал в пенсионна възраст, и съвсем млади. Трудно е да определя. Проблемът ще дойде, ако всички лекари, сестри и фелдшери в пенсионна възраст напуснат.

- Колко от колегите Ви се ваксинираха?

- Около 100 човека от центъра от общо 400 персонал са си поставили ваксини, т.е. около 25%. Тук обаче трябва да се има предвид и че част от персонала ни вече е преболедувал. Имаме над 60 души, които са преминали през болестта. Тези, които са я прекарали скоро - преди месец-два, не са най-подходящи за ваксинация, въпреки че част от тях имат желание. С преболедувалите може би ще станат около 30% служителите ни, които би трябвало да имат имунитет.

Визитка:

Д-р Иван Стойнов е директор на Спешна помощ - Пловдив, която обслужва цялата област. Участва в Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. ЦСМП обслужва територия от 5973 кв. км с население от около 700 000 души, живеещи в 212 населени места.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?