Следвайте ни

Д-р Иван Маджаров: Логично е лекарите да се ваксинират, без да ги задължават

viber icon

Гърция и Франция прибегнаха до задължителна ваксинация на здравните и социалните работници. През последните дни като привърженик на подобна стратегия за справянето с ковид у нас се застъпи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По повод на дебатите в общественото пространство за това дали има необходимост от налагане на задължителна ваксинация за здравните и социалните работници, „Марица“ потърси за коментар д-р Иван Маджаров,  председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Той обясни, че темата за задължителната ваксинация в здравния сектор не е обсъждана на УС на съсловната организация, но според него е логично, когато се работи в опасна и вредна среда, човек да се предпази. „Медиците са най-изложени на риск от заразяване, предвид естеството на професията, и е логично да вземат мерки, за да защитят здравето си, както в другите професии има изисквания за носенето на защитни облекла“, коментира председателят на БЛС.  Според него ваксината е безопасна и мнозинството му колеги разбират необходимостта от имунизацията.

Д-р Маджаров направи аналог с употребата на ваксината срещу хепатит Б, която бива приложена масово на всички в хирургичните специалности още с нейното откриване.

Според него информацията, че лекарите у нас са скептични към ваксините срещу ковид, не отговаря на истината. И изтъкна като аргумент, че у нас 70% от медиците вече са ваксинирани, а останалите 30% са преболедували и имат имунитет. Това сочат данните на БЛС за поставените дози от препаратите срещу ковид на медицинския персонал в България. Преди месец общият брой на инжекциите, сложени на лекарите, е бил над 39 хиляди, а в страната практикуващите доктори са 32 000. 

Д-р Маджаров очаква, че делта вариантът на ковид ще предизвика нова вълна на заразата много скоро. „България не е изолирана държава и няма как да избегнем случващото се в другите страни. Най-много до месец ще сме на прага на нов пик или в разгара на епидемията“, смята шефът на БЛС.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ковидчо:

Ковидчо:

23.07.2021 | 10:42

Точно лекарите имат най-аргументирани основания да се притесняват от ваксинацията с тези ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ все още ваксини, респективно и да не желаят да се ваксинират. А тези глупости за 70 % ваксинирани медици да ги разправя на някой друг.

Отговори
3 1
Безмерна чифутска наглост

Безмерна чифутска наглост

23.07.2021 | 09:30

Поредния чифутски дистибутор на чифутското ГМО Не разбра ли бе тъпан чифутски че никой не ви ще ГМО то И лекарите който имат сиво вещество в главите си а не въздух под налягане знаят за какво става въпрос А ти чифутско изпражнение да обиждаш тези лекари си е най долна чифутска гавра Ти тррябва да бъдеш застрелян публично За назидание Ама ти вече си застрелян но с чифутското си пипе не знаеш този факт

Отговори
6 2
Бла бла

Бла бла

23.07.2021 | 09:04

Настоящите вакси, всички, са моноантигенни. Насочени единствено и само срещу един фрагмент, спайк протеина, и непрекъснато мутиращия вирус ги анихилира в ефект. Единствена надежна е ваксина срещу цял атенуиран вирус, лишен от контагиозност но антигенен, ако някой успее да го изолира. Дори са по опасни ваксиниранираните с две игли, преносители на вируса наместо предпазители на общественото здраве. А политическия шеф БЛС защо от джипката се изтъркулил, там му е местото

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?