Следвайте ни

Д-р Иван Делчев, специалист по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Пълмед“: Съветвам всички свои пациенти да се ваксинират при първа възможност

След ваксината пийте повече течности и сложете охлаждащ компрес на мястото на убождането

viber icon

-Д-р Делчев, кога се срещнахте за първи път в практиката си с Covid-19 и какъв е опитът Ви с болни от това заболяване?

Първите пациенти с Covid-19 в нашето отделение се появиха още по време на първата вълна, през пролетта на 2020, но истинската битка започна през есента на миналата година. Екипът ни, начело със завеждащия отделението д-р Гюлев, за последните шест месеца е излекувал стотици пациенти с това заболяване. Непрекъснато следим световните протоколи за лечение и провеждаме терапията на базата на тях. За наше съжаление, в някои случаи нито нашата, нито помощтта на колегите ни реаниматори, се оказа от значение и изгубихме пациенти.      

-Забелязвате ли увеличение в броя на извършени УНГ прегледите от началото на третата вълна до момента?

Третата вълна започна в най-натовареният по принцип сезон в нашата практика – първото тримесечие на годината. Освен COVID-19, имаше няколко типични за сезона респираторни вируси и това се отрази на най-малките, децата в предучилищна възраст. Хреми, отити (възпаление на ушите), синузити, ангини и ларингити – имаше от всичко. Натоварването в нашето отделение беше по-значително, отколкото през януари, но все пак далеч по-слабо от предходни години, вероятно заради частичните мерки за ограничаване на пандемията.

Всички одобрени за Европейския съюз ваксини са доказано ефективни срещу тежко протичане и смърт.

-Вие самият прекарахте ли COVID-19 и ваксинирахте ли се и какво съветвате Вашите пациенти?

Боледувах през ноември, когато и повечето ми колеги бяха засегнати. Oценявам заболяването си като средно тежко, защото не съм имал дихателна недостатъчност, но имах висока температура, почти постоянна кашлица, изгубих обоняние и вкус и се наложи да остана вкъщи над десет дни и да си правя сам венозни медикаменти. Жена ми и дъщеря ми също прекараха лека форма на заболяването. Ваксинирах се още през януари, в първият етап на ваксинационната кампания. Съветвам всички свои пациенти, които нямат медицинска причина да не го правят, да се ваксинират при първа възможност. Нямаме друга алтернатива, ако искаме да се върнем към някакво шо годе нормално съществуване с минимум ограничения.

- Защо се наложи ваксинация, след като сте преболедували и защо толкова скоро?

Има заболявания, при които преболедуването дава доживотен имунитет. За съжаление Covid-19 не е едно от тях и още през 2020 научихме, че имунитетът след среща с вируса е сравнително краткотраен. Първото голямо проучване от Китай показа, че преболедувалите имат антитела средно около 7 седмици. В началото на ноември си изследвах антителата, защото смятах, че съм прекарал вируса безсимптомно, но се оказа, че нямам никакви. Седмица по-късно се разболях, както вече Ви разказах. Четиринадесет дни след завръщането ми на работа, в началото на декември, антителата ми бяха три пъти над минимума, осигуряващ защита. Препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) са за ваксинация до 30 дни след преболедуване. Затова още в началото на януари се записах за ваксинация и си поставих две дози от единствената тогава налична ваксина на Pfizer/BioNTech. Четиринадесет дни след втората доза антителата ми бяха 25 пъти над минимума, осигуряващ защита.

Всички членове на семейството ми са ваксинирани с първа доза от различни видове ваксини и чакат втора.

-Добре ли е сами да избираме вида на ваксината, която ще си поставим или да търсим препоръка от лекар?

У нас се вдигна прекалено голям шум около различните ваксини и прекалено много неспециалисти си позволиха мнения, базирани на минимум научна информация. 

Всички одобрени за Европейския съюз ваксини са доказано ефективни срещу тежко протичане и смърт. Разликите са само в механизма на действие и сроковете за приложение на двете дози. Затова смятам, че решението за това коя ваксина да се приложи, трябва да бъде вземано от лекар и да бъде основано на ясни критерии. В УМБАЛ „Пълмед“, където работя, има прекрасни специалисти и общопрактикуващи лекари, които винаги са насреща за консултация по въпроса, а имаме и 24 часов ваксинационен кабинет. 

От 2017 преподавам на студенти 4 курс в МУ „Пловдив“, предимно чужденци. Още при обявяването на зелените коридори, мнозинството от чуждестранните ми студенти се възползваха от възможността да се ваксинират, тъй като в собствените им страни попадаха в неприоритетна група на младите и здрави и редът им нямаше да дойде скоро. Преди няколко седмици ми се обади моя съученичка, която желаеше да се ваксинира, заедно със съпруга си, който не е българин. Редът им в Белгия, където живеят и работят за фармацевтична компания, се падаше след няколко месеца. На ваксинационният кабинет нямаше други кандидати, освен тях двамата и мъжът беше учуден защо българите не искат да им бъде поставена ваксина. Каза, че в Белгия никой не се интересува каква ваксина ще му бъде поставена, защото доверието в системата е изключително високо и хората са единствено недоволни, че няма достатъчно дози за всички и трябва да чакат за ред според националния план.

-Ваксинирани ли са близките Ви и коя ваксина предпочетохте за тяхната защита?

Всички членове на семейството ми са ваксинирани с първа доза от различни видове ваксини и чакат втора. Не съм настоявал за конкретен продукт, защото имам пълно доверие в ефикасността на всички налични. Настоявах само ваксинацията им да стане колкото се може по-скоро, защото наесен загубих роднини, които заболяха от Covid-19.

-Какви въпроси, свързани с ваксинацията Ви задават най-често ващите пациенти?

Ежедневно ми се обаждат пациенти, а също така и приятели и познати. Най-често ме питат най-общо дали да се ваксинират, коя ваксина да изберат, какви странични реакции да очакват. За първите два въпроса вече споменах, какво мисля. Що се отнася до реакцията след поставяне на ваксината, при всеки е различно, но най-често има температура и обща отпадналост за ден-два и болка в мястото на убождането. Родителите на жена ми например нямаха никакви оплаквания, докато брат ми повиши температура до 39 градуса за няколко часа. И тримата получиха доза от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд. 

В Белгия никой не се интересува каква ваксина ще му бъде поставена, защото доверието в системата е изключително високо.

Разбира се има и въпроси като“Мога ли да се къпя след ваксинация“ и „Мога ли да пия вечерта след ваксината едно малко?“. Отговорът и на двата е положителен - може.

-Как съветвате пациентите си да се справят с типичните оплаквания след ваксинация?

Всякакви налични обезболяващи и лекарства за понижаване на температурата вършат работа срещу постваксинационните симптоми, но често е достатъчно само да си дадем почивка, да пием повече течности и да раздвижим ръката и да сложим охлаждащ компрес на мястото на убождането.

-С какви „митове“ за ваксините се сблъсквате в практиката си?

С какви ли не. Някои от по-абсурдните и предизвикващи усмивки са теориите за чипове във ваксината и връзката им с 5G мрежата. Говореше се, че предизвиквали безполдие, че високият тътър антитела срещу ковид може да предизвика автоимунна реакция, дори че ваксината всъщност те разболява. Важно е да не се присмиваме на пациентите, те не разполагат с нашата информация и познания, а да им се обясни с конкретни аргументи и на достъпен език защо не бива да се страхуват.

Д-р Делчев завършва МУ „Пловдив“ през 2010г., през 2011 започва работа в УНГ Отделение към УМБАЛ „Пловдив“. Придобива специалност Оториноларингология през 2016, от 2017г. е част от екипа на УНГ Отделението към УМБАЛ „Пълмед“.От 2017 е асистент в Катедра по УНГ болести към МУ „Пловдив. Член е на Българското ринологично сдружение и Българско сдружение по детска оториноларингология.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

09.05.2021 | 21:26

Ти ваксинира ли се господине луд та даваш съвет на Пловдивчани?!?!?

Отговори
1 0
Dinko

Dinko

08.04.2021 | 12:40

Na toq samo za fizionomiq 30ka my se dava.

Отговори
1 0
Dinko

Dinko

08.04.2021 | 12:39

Poredniq lajec v bqla mafiotska prestilka. Bqlata mafiq se razmnojava pazete se hora. Targoviq tova sa belite prestilki bezkrupolni. Ostavqt horata na stalbite da umirat.

Отговори
1 0
Браво докторе

Браво докторе

08.04.2021 | 10:55

Умник си ти,щом съветваш хората на килограм да се ваксинират,нищо ,че им се дава ГМО продукт. За някои лекари пандемията се оказа доста доходоносна.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?