Следвайте ни

Д-р Христиана Бацелова: Лошата дисциплина ускорява заразата

viber icon

От тази седмица стана ясно, че делта вариантът се разпространява вече повсеместно у нас, като честотата му в анализираните проби е достигнала 99%. Как обаче мутацията все пак е успяла да навлезе в страната ни предвид всички изисквания за влизане у нас от чужбина, остава неизвестно.  

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова припомня, че присъствието на индийския щам у нас беше открито в проби още от април месец. Според нея отдавна е невъзможно да се определи нулевият пациент, внесъл делта варианта. Най-вероятно той е пребивавал в Западна Европа, където щамът циркулира като доминиращ от края на пролетта. Не е изключено да го е внесъл и някой пристигнал направо от Индия.  

Според д-р Бацелова за ситуацията в момента е допринесло безотговорното отношение на обществото у нас. Маски се носят само в големите хранителни вериги, моловете и болниците, но навсякъде другаде и особено по морето няма никаква дисциплина в спазването на мерките. Тя посочва, че предвид характера на вируса, който се разпространява като въздушно-капкова инфекция, контролът е труден.  

Предвид плъзналата в няколко ученически лагера по морето зараза д-р Бацелова съветва родителите да бъдат бдителни дори при отрицателен резултат на бързия антигенен тест за ковид и по възможност да се направи по-точния PCR анализ. Тя обяснява, че въздушно-капковите инфекции не са характерни за сезона на лятото и затова към всеки един случай на симптоми трябва да се подхожда внимателно. Майките и татковците трябва да проследяват състоянието на заболелите деца и да бъдат нащрек и за последващи усложнения.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.08.2021 | 14:28

Бацелова,остави тези болести на страна.Искам да ти кажа,че си много хубава жена и много съм те харесал.А,аз много рядко мога да харесам някоя жена.Ще бъда много щастлив,ако седнем заедно и изпием по едно неангажиращо кафе и да си полафим.

Отговори
4 0
863

863

19.08.2021 | 13:12

Само като чета коментара на прежде пишещия,ми стана ясно защо вируса се разпространява толкова бързо. Логично от п ростаци и неграмотници няма как да се очаква дисциплина. От друга страна обаче, къде са РЗИ и всички,които трябва да контролират? Я да тръгнат на проверки и да глобяват наред. И в рейсовите,магазините, аптеките са без маски. Г алфоните по морето не искам да ги мисля.

Отговори
14 4
Бацелова

Бацелова

19.08.2021 | 12:55

Това се отнася за зарази, предавани по полов път - би трябвало да го знаеш.

Отговори
5 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?