Следвайте ни

Д-р Герев:При тормоз хората с деменция отвръщат с двойна агресия

viber icon

Хората с деменция на практика са като малки деца,  но те в никакъв случай не бива да се наказват като деца. Могат да отговорят с двойно по-голяма агресия, ако такава бъде проявена срещу тях. Това обясни пред "Марица" известният пловдивски психиатър д-р Веселин Герев по повод разкритията за тормоз и издевателства в Центъра за хора с деменция  "Св. Георги". 

Специалистът призна, че научил от медиите за скандалните видеозаписи от социалния дом. "Ситуацията с тези хора е много сложна и за тях трябва да се грижи добре обучен персонал, с подготвени лекари специалисти.

Човек с деменция на практика е загубил паметта си и в повечето случаи не може да контролира ума и емоциите си", добави д.р Герев. Той разясни, че  при по-леките случаи болните имат проблеми с паметта и  ориентацията във времето и пространството, но осъзнават и разбират какво се прави с тях.

Според показания по Нова тв видеозапис, направен от близки на настанените в "Св. Георги", те са били бити и малтретирани. "По-тежко болните не разбират какво се случва с тях. Стига се до загуба на морални устои, интереси, социални умения, себеусещане като личност.

Стига се до степен на пълна невъзможност за справяне с ежедневните функции", обясни още д-р Герев.. Той разказа и лични впечатления от работа с хора с деменция.

"Преди години бях отговорник за такъв дом в село Горна махала. Имаше случаи служители на персонала да бъдат замеряни с буркани, пръст, или да бъдат удряни с бастуни от пациентите.

Заключването на болните в отделна стая не е фактор, тъй като изолирани в ограничено пространство, те  стават още по-агресивни. Успокояват се след като им бъдат дадени медикаменти. В някои случаи е наложително да им се дадат сънотворни, тъй като съзнанието им е объркано и когато трябва да спят не го правят и обратно. За това за наблюдението и лечението им е нужен добър психиатър", заяви още д-р Веселин Герев. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Димитров

03.02.2020 | 10:15

Ти пък къде си виждал? По книжките? Работил ли си в дом?! Знаеш ли нещо по въпроса?!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?