Следвайте ни

Д-р Галина Карауланова: Моделът, при който здравите плащат за болните, се провали

viber icon

Избухналият скандал с уволнението на шефа на "Пирогов"  проф. Асен Балтов заради фиктивни пациенти и източване на Здравната каса извади наяве стари проблеми в родното здравеопазване. По-голямата част от гилдията, начело с ръководството на Лекарския съюз, взе страната на отстранения директор и  подкрепи протестите срещу служебния здравен министър Стойчо Кацаров и шефа на НЗОК д-р Петко Салчев. 

Въпросът дали има нужда от спешни реформи в здравната система обаче получава различни отговори в съсловието на "белите престилки".  "Марица" потърси за коментар д-р Галина Карауланова, епидемиолог с  дългогодишна практика, която в момента работи в ​Спешна помощ в Асеновград. Тя твърди, че подкрепя министър Стойчо Кацаров в опитите му да промени сегашната ситуация. По нейно мнение, министърът е прав, че не може да се продължава да се работи по същия начин, тъй като

клиничните пътеки не отговарят на потребностите на пациентите с множество заболявания.

Въпреки че е съгласна с посоката на действията на министъра, д-р Карауланова не желае да коментира скандала с отстраняването на проф. Балтов от „Пирогов“, тъй като не е запозната с детайлите.

Д-р Карауланова смята, че сегашният модел на финансиране на здравния сектор се основава на идея от 2011 година. По онова време се оказва, че липсват пари в бюджета, които е трябвало да се съберат с течение на времето и да се въведе дофинансиране за системата. Но това никога не се случва. Като запозната отблизо с проблемите в здравеопазването, опитната лекарка коментира, че държавните болници от тази гледна точка са облагодетелствани, тъй като в тях се наливат до някаква степен средства от държавата, но общинските лечебни заведения са отговорност на отделните общини.

Тя не е съгласна с определянето на болниците като търговски дружества, тъй като медицинската дейност все пак подлежи на дофинансиране. Когато то не идва,

съдбата на лечебните заведения зависи от политически нагласи,

казва д-р Карауланова. Частичното отпускане на средства пък не е истинско дофинансиране и по този начин създава условия за корупция и полемика за фалшиви истории на заболяването (ИЗ). 

Дефицитът в здравния бюджет се дължи на малкото на брой лица в страната, които плащат здравни осигуровки, коментира д-р Карауланова. В контекста на демографската криза и предвид застаряващото население в България, моделът, при който здравите плащат за болните, не функционира. Увеличава се броят на хората с ТЕЛК и тези от социално слабите групи, които не се осигуряват. В същото време те са тези, които най-много боледуват. На болниците обаче се заплаща за ползваните от тях услуги едва след 4-5 месеца.

От друга страна, проблем се оказва и използването на средства от здравния бюджет за реимбурсиране на лекарства по НЗОК, тъй като отклонява средства, които би трябвало да финансират болничната и доболничната помощ.

Според д-р Карауланова това са основните причини клиничните пътеки да останат недофинансирани, което пък налага здравноосигурени пациенти да доплащат за лечението си. Според нея министър Стойчо Кацаров в момента се опитва да се пребори именно с тези проблеми, но среща голям отпор. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бялата триглава ламя

Бялата триглава ламя

22.07.2021 | 14:01

Моделът е даже и аз си плащам, като безработен, а все не стига за нищо и трябва после да се доплаща много!

Отговори
1 0
142

142

22.07.2021 | 12:12

Ако това недоразумение,неуспяло професионално е Вашият коментатор,много жалко!!!

Отговори
1 0
Иванов

Иванов

22.07.2021 | 11:56

Клиничните пътеки МНОГО ДОБРЕ отговарят на болните и защо.... 1. Изследвания и прегледи се правят от ТЕХНИКАТА...Разбираемо е че медиците са далеч от ПОНЯТИЕТО СЛОЖНОСТ.... Не забравяютеу че вие сте едни оператори. на машината 2. Всичко това се прави за минути но не от вас.... 3. Лекуването става с хапчета..... В БГ няма "специалист " да познава повече от 10-12 хапчета.. 4. Здравеопазването сте го превърнали в основна форма за забогатяване 5. Над 70 % от всички вас - вършите елементарен тип дейности. 6. Колкото и да ви е чудно - езно изследване струва ДО ПЕТ ЛЕВА....Добре че има техника 7. Тази система ТОТАЛНО ТРЯБВА ДА се реформира 8. В БГ има над 400 болнци като 100 са ИЗЛИШНИ.... 9. Стига с тази мания за величие и болни амбиции.... От кога ЕЛЕМЕНТАРИЗМА ИМА ЦЕНА

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?