Следвайте ни

Д-р Емилиян Велев: "Света Каридад" ми дава възможности за по-добро развитие

Ръководството развива болницата по най-високите стандарти, а това е добре и за медиците, и за пациентите

viber icon

- Д-р Велев, имате богат опит като специалист по гастроентерология. Защо решихте да се преместите в болница "Света Каридад"?

- Работех в Областната болница на Пазарджик. От "Света Каридад" ме поканиха и аз приех. Прецених, че тук имам възможности за по-добро развитие като лекар. Болницата разполага с много модерна ендоскопска техника  от най-висок клас, както и с модерен  ехограф. Удоволствие е да се работи  на такова място. Всичко е модерно, удобно, чисто и просторно.

- С какво друго Ви привлече здравното заведение?

- Тук дойдохме цял екип от Областната болница в Пазарджик - млади, амбициозни хора, търсещи по-добро развитие. Видно е, че ръководството на болница "Света Каридад" има амбиции да я развива по най-високите стандарти, а това е добре както за медиците, така и за пациентите. За да предлага качествена медицинска услуга, освен с добри специалисти едно здравно заведение трябва да разполага с оборудване от най-висок клас и с модерни и щадящи методи на лечение на пациентите. Ако медицинският екип няма достъп но иновациите и най-новите тенденции в здравеопазването, не може да се развива пълноценно. Това е една от причините да напуснем Областната болница в Пазарджик и да дойдем в "Света Каридад".

- Как се чувствате в екипа?

- Познаваме се добре и работим отдавна заедно.  Ние сме шестима специалисти и двама млади лекари специализанти. Всички се чувстваме добре тук и искаме да продължим да работим и да се развиваме.

- Кое е различното между държавната, общинската и частната болница?

- Не би трябвало да има някаква голяма разлика между различните лечебни заведения, тъй като всички ползват публичен фонд от Здравната каса. На повечето места дори почти няма разлика. Има я в управлението.

Ръководствата на частните болници са  сякаш по-заинтересовани да ги развиват

в тази сериозна конкурентна среда. Разбира се, на високо ниво се развиват големите университетски болници, като залагат много и на науката. Една от тях е УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ", където съм работил. Тя е на много високо ниво. При някои от по-малките държавни и общински болници обаче се наблюдава застой. Явно не е лесно да издържат на конкуренцията.

- С какви проблеми идват най-често Вашите пациенти?

- Гостроентерологията е обширна специалност. В общи линии това е важно диагностичното звено във всяка болница. Работим с коремни органи - стомах, черва, черен дроб,  храносмилателната система и други органи. Когато при нас дойде пациент с коремна болка например, благодарение на модерната техника, с която разполагаме, можем да огледаме всички от устата до дванадесетопръстника и тънкото, и дебелото черво. С помощта на ендоскопската техника виждаме какво е състоянието на труднодостъпни органи като панкреас, черен дроб и други. Правим пълна диагностика на храносмилателната система. Терапевтичните способности на ендоскопите са големи. С тяхна помощ се лекуват кръвоизливи на ранен етап например. Разполагаме и с модерен ехографски апарат за черния дроб. С него измерваме плътността на черния дроб, разбираме какво е омазняването му. Това е много важно за диабетиците, хората с наднормено тегло и тези, които редовно консумират алкохол. Така установяваме прецизно състоянието на пациента и решаваме какво лечение да предприемем. В тази връзка искам да информирам гражданите чрез вашия вестник, че през юли и август организираме безплатни прегледи в болница "Света Ана" в Отделението по гастроентерелогия, новата база в рамките на кампанията "Чернодробно здраве". Те ще се провеждат всеки петък от 8:30 часа на втория етаж на здравното заведение.

- По време на ограничителните мерки в борбата с COVID-19 пациентите с други заболявания търсеха ли помощ?

- По време на наложената карантината пациентите ни намаляха с около 60%. Повечето от тях  са с хронични и автоимунни  заболявания и не идваха, за да се пазят от COVID-19. На тези, които ги познавахме, успявахме да следим състоянието. След като ограничителните мерки паднаха, дойдоха доста хора с по-тежка симптоматика. По принцип

през пролетта и есента има обостряне на язви и гастрити.

Ендоскопските изследвания, които направихме на дошлите на преглед, показаха, че заради забавянето да се прегледат състоянието им се е влошило. За първи път видях толкова тежки патологии на стомашно-чревния тракт. Това наложи спешното им лечение. За съжаление, все още доста хора се страхуват да ходят на прегледи заради коронавируса. Стремим се да ги убедим да не чакат, когато имат проблеми, а да идват и да се преглеждат.

- Какво ще посъветвате младите хора, които сега се насочват към лекарската професия?

- Да си помислят сериозно, преди да вземат крайното решение. Тя е много интересна, но никак не е лека. Изисква пълно себеотдаване, просто те превзема. Още като ученик аз бях мотивиран да стана лекар. Кариера обаче не се гради бързо, трябва търпение и постоянство. Ако в някои професии на 30-32 години се станал голям специалист, в медицината не е така. Трябва да се учиш и да надграждаш непрекъснато.

Визитка

Д-р Емилиян Михайлов Велев е завършил Медицинския университет  в Пловдив, след което специализира гастроентерология в УМБАЛ "Царица Йоана -  ИСУЛ" в София. Завеждащ гастроентерология в Областна болница Пазарджик, има специализация в Ротердам, Нидерландия - "Ендоскопска субмукозна дисекция". В Барселона, Испания, e завършил специализация ABD Болест на Крон уцерозен колит. От март тази година работи в  МБАЛ "Света Каридад" в Пловдив.

 

Болницата се грижи с внимание за всеки пациент

Мисията на МБАЛ "Света Каридад" е да предостави безкомпромисно качество на медицинските услуги и да се грижи с много внимание за всеки отделен пациент. Има амбицията да бъде еталон за лечебно заведение в България и първи избор на пациентите от гр. Пловдив и региона, когато се нуждаят от медицинска помощ. Болницата е отличена в Топ 3 “Най-добри болници” 2018 за Южен Регион България, организирана от Investor Media Group и Българската Болнична Асоциация (ББА). МБАЛ "Света Каридад" покрива високите европейски критерии и стандарти за лечебно заведение и е оценена след проведено национално социологическо проучване сред общопрактикуващи лекари, мениджъри на болници и пациенти. МБАЛ "Света Каридад" предоставя безкомпромисно качество и професионализъм на медицински услуги и внимание и грижа за всеки отделен пациент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Изпатил

Изпатил

02.07.2020 | 10:28

Болница в която съм виждал как лекар имитира пациент, зад гърба му и са оставили болен без храна защото са забравили, че са го преместили на друг етаж. Никога повече няма да стъпя там.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?