Следвайте ни

Д-р Динчо Генев, управител на УМБАЛ „Пловдив": Заварих болницата на червено с 18,5 млн., сега не дължим нито лев

viber icon

Д-р Динчо Генев е завършил висше образование по медицина в Стара Загора, има специалности „Вътрешни болести“ и „Здравен мениджмънт“ от Медицински университет-София. Работил е в общинската болница в Харманли и е бил неин управител. 

Два пъти е избиран за председател на Районната колегия на БЛС в Хасково, бил е и член на УС на Сдружението на общинските болници. През 2013 г. става подуправител на НЗОК. От март 2020 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“.

- Д-р Генев, в какво състояние заварихте болницата и как я развивате от встъпването си като управител?

- Навремето болницата е била голяма и е разполагала с всичко необходимо за лечението на болните тогава. Само че, когато дойдох тук в края на 2018 г., имаше 18 милиона и половина задължения, от които 14 милиона и повече - просрочени. Апаратурата, която заварих, беше на ниво 70-те години на XX век. Болницата беше със страшно голямо изоставане и беше загубила сериозна част от персонала си. Под сурдинка казано,

в здравното министерство болницата беше нарочена за закриване,

тъй като в града съществува друга голяма държавна болница като „Св. Георги“.

Приходите бяха много ниски ​- от порядъка на 1 600 000 ​- 1 700 000 лв. на месец. Непрекъснато валяха запори по за 500 - 700 хиляди лева на месец, което беше нещо страшно.

Тогава в началото с д-р Аргиров започнахме да търсим откъде да се вземе кредит и да прилагаме мерки за оздравяване на болницата. Постепенно увеличихме приходите. Стигнахме до 2 600 000 лева. Това е увеличение с над 60-70%. Така стана възможно да покриваме запорите и да се разплащаме за заплати.

Водихме дълги преговори за кредит. Никой не искаше да ни дава, тъй като болницата беше декапитализирана. 7-8 месеца бяхме наблюдавани от банка  дали имаме достатъчно приходи, за да могат да ни отпуснат кредит. През това време ние намалихме около 5 милиона от задълженията на болницата за една година. Най-накрая след множество срещи с различни банки успяхме да договорим 12 милиона. Това стана в края на 2020 г.

Водехме паралелни преговори и с фирмите, към които имахме задължения

Преодоляхме всички тези неща. Преговорите с фирми дадоха резултат, като лихвите по задълженията ни бяха опростени от някои компании, за което сме благодарни. Така успяхме да спестим около 800 хиляди лева. Най-накрая с тия 12 милиона успяхме да изплатим всички задължения. Кредитът отиде само за това.

В момента изплащаме около 310 хиляди месечно, за да върнем взетото. Това е главница плюс лихва, но го изплащаме регулярно. И към настоящия момент болницата няма нито 1 лев задължения. Кредитът е за срок от 3 години и половина, така че няма да натовари някой друг, който дойде след нас. Към този момент остават около 7 милиона за изплащане.

- Какви усилия полагате за модернизирането на лечебното заведение?

- В началото беше толкова зле, че се снимаше на рентгенови филми, а не на дискове, което реално в най-обикновените ДКЦ-та не се правеше това нещо. Затова първо купихме една машина, която да дигитализира снимките.

След като нещата потръгнаха, приходите станаха добри с помощта на МЗ. Бяха ни отпуснати две големи суми. Едната част беше за закупуване на нов ангиограф, тъй като този, който беше в болницата, не беше наш, а на частник.

Компютърният томограф пък спря да работи поради възрастта, на която беше. Затова взехме нов апарат за 600 000 лв. От друга страна, болницата е инвестирала от наши приходи над 2 милиона в закупуване на друг вид техника и продължаваме инвестициите.

Закупихме 4 нови ехографа, видео апаратура и такава за безкръвни операции

Направен е цялостен ремонт на хемодиализата. Преместена е в ново помещение с нова техника. С обществена поръчка осигурихме първите шест апарата за хемодиафилтрация в Пловдив. Другите хемодиализни центрове в града нямат такива апарати. 

Преди моето назначение по документи са правени много ремонти, но като ефект не ги виждам. Сега сме ремонтирали всички покриви, като остава съвсем малко по тази част. Благодарение на преместването на инвазивната кардиология, на втория етаж ще отворим отделна ковид структура. Ще участваме в една програма от МЗ, по която ще се предоставят 127 милиона лева за цялостно оборудване на ковид структури по европейска програма.

- Успели сте да се справите с финансовия аспект на трудностите. Как обаче задържате добрите специалисти в болницата?

- В болницата има достатъчно качествен медицински персонал. Водещото урологично отделение за Пловдив е в нашата болница. Проф. Шишков е един от най-добрите уролози в цялата страна. Доц. Мануков, който ръководи отделението по инвазивна кардиология при нас, пък е доайенът на инвазивната диагностика. Той е учителят на болшинството от хората, които практикуват в града. Отделението ни по неонатология, ръководено от д-р Аргирова, поема всички тежки случаи на деца. То е най-доброто специализирано такова в цяла Югоизточна България. Ревматологичното отделение, начело на което е д-р Горанов, също е водещо за Пловдив. Специалистите ни по пулмология д-р Вълканова и д-р Волов пък изнесоха цялата борба с коронавируса заедно с всички млади лекари, които работиха в ковид отделението.

Не искам да ги споменавам, за да не изпусна някого. Но също д-р Асенов, който е УНГ специалист, е вечна конкуренция на проф. Джамбазов. Нашият човек ходи да оперира в Южна Корея. Имаме специалисти, които са на достатъчно високо ниво и са едни от най-добрите в страната.

- На какво се дължи успехът Ви в ефективното възстановяване на болницата?

- Медицинският персонал на болницата първо повярва, защото хората бяха тръгнали да бягат, тъй като щяха да останат без работа. Другите неща са вече лични познанства и контакти. Освен това човек трябва да гледа с перспектива, да има поглед надалече, така че да се вкарват все по-нови неща.

- Накъде е отправен погледът Ви сега?

- Желая тази болница просто да стане нормална, каквато трябва да бъде. Още не е.

- Какви са приоритетите Ви в развитието на лечебното заведение?

- Конкретни приоритети не може да има в една болница. Тя е с един куп отделения и не мога да давам приоритет на едното или другото. Към настоящия момент аз се стремя да я оборудвам изцяло с нова, съвременна апаратура, за да мога да кажа на лекарите: „работете“. Аз се консултирам с лекарите на всяко едно отделение, тъй като те са тези, които ще я ползват. Аз  им се доверявам при избора.

- Какви са предизвикателствата пред Вас и лечебното заведение оттук насетне?

- Първо, конкуренцията. Пловдив е град с един куп лечебни заведения. Всеки се опитва да дръпне по-кадърните лекари да работят при него, но те са ограничена бройка.

Друго предизвикателство е намаляващото население в България. Стават много болнични заведения при намаляващо, но същевременно много болно население.

Освен това между нас и местната власт не съществува добра колаборация.

Погледнете областната болница на Пловдив от какви пущинаци е заобиколена 

Когато тръгнахме да ремонтираме хемодиализата, се оказа, че сме на територия на ДКЦ-то до нас, но оттам не знаеха, че територията е тяхна. Затова поисках да ни отстъпят тези 4 етажа, които не използват, за да продължим ковид инфекциозното отделение и да направим хоспис, защото в Пловдив в момента има много остра нужда. Така осигурявам и допълнителна заетост за медицинския си персонал, защото те могат да работят на втори трудов договор там.

Голямото предизвикателство за УМБАЛ „Пловдив“ обаче е, че през 2012 г. Общината е актувала земята на болницата. Така че ние сме длъжни да водим дела до 2022 г. за възстановяване на собствеността. 

По поддръжката има много да се работи, тъй като имаме и течове. Трябва да се подмени цялата ВиК инсталация, асансьорите също трябва да се сменят.

- Поддържате личен контакт с всичките си служители. Има ли натрупана умора сред тях и как се борите с нея?

- Половината от колегите ми тук страдат от т.нар. „бърнаут синдром“. Това, което стана след тази епидемия, оказа голямо отражение на заетите в болницата. Каквито и пари да се предлагат на хората, те не искат повече да работят. Дотолкова са уморени. Това, което те видяха и преживяха, е нещо страшно. За да се справим с обстоятелствата, затворихме хирургията и я преобразувахме в ковид отделение.

Положихме много усилия и не допуснахме хора от персонала да се заразят, тъй като използвахме облекла само за еднократна употреба. От 800 души персонал имахме 100-200 заразени, но това се е случило външно. 

- Как поддържате мотивацията на екипа си при тази трудна за всички ситуация?

- За да мотивирам хората си, вече заплатата е обвързана с приходите на съответното отделение. Когато дойдох, имаше отделения, които не работеха, а други се скъсваха от работа. Накрая тези, които не правеха нищо, получаваха повече от тези, които ги изкарват парите. В момента в болницата имаме достатъчно добри, кадърни, желаещи да работят хора, но нямаха апаратура. Сега почти навсякъде сме осигурили апаратура. До края на годината смятам всичко да е оборудвано напълно. Дотогава прогнозирам и че ще сме свалили още 2-3 милиона от задълженията. Смятам след по-малко от 2 години да нямаме задължения. Всичко е и до познаване на пазара, защото се оказва, че след дълги преговори е възможно да се осигурят качествени апарати без никакви разходи от наша страна. Съответно, ние после работим само с реактивите, които от фирмата ни предоставят.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

от болницата

от болницата

26.06.2021 | 17:21

Генев е чужд на болницата и колектива. Като присаден е сред нас, а и меко казано доста фриволно тълкува нещата. Изкарал е, че от него почва всичко. Нелепо е това. Не е така и той го знае. Но като кадър на ДПС е бетониран.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?