46

Д-р Динчо Генев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив": Купихме апаратура за 6 млн., няма отделение без нова техника

Д-р Динчо Генев е завършил висше образование по медицина в Стара Загора, има специалности „Вътрешни болести“ и „Здравен мениджмънт“ от Медицински университет-София. Работил е в общинската болница в Харманли и е бил неин управител.

Два пъти е избиран за председател на Районната колегия на БЛС в Хасково, бил е и член на УС на Сдружението на общинските болници. През 2013 г. става подуправител на НЗОК. От март 2020 г. е изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“.

- Д-р Генев, как върви изплащането на кредита на  УМБАЛ "Пловдив"?

- Върви добре. За момента си плащаме редовно вноските. От тези 12 милиона, които с лихвите са около 13 милиона и 10 хиляди лева, този месец ще платим около 250 хиляди лева и така ще ни останат около 4 милиона за изплащане до края на май 2023 г. Тоест имаме още 12 месеца реално, или 13 вноски, които трябва да направим. В началото те бяха 42. Вижда се, вървим надолу.

- Успяхте ли да отворите ново ковид отделение на втория етаж, каквито планове имаше през лятото, и по какъв начин успяхте да се възползвате от програмата на МЗ за цялостно оборудване на COVID структури? 

- Ние отворихме структурата, но досега не се работеше по програмата на Министерство на здравеопазването. Едва миналата седмица получихме писмо от МЗ, което изискваше да изпратим бързо по спешност до 25 март информация за строително-монтажни работи. Съответно трябваше да подадем данни от сметките за това как да бъде направено това, което искаме да бъде ново инфекциозно отделение. Именно там е заложено да се приемат случаите на COVID-19.

Затова предстои да видим дали от министерството ще одобрят нещата и ще отпуснат някакви средства по проекта. А иначе на втория етаж инфекциозното отделение си работеше и продължава и в момента да работи като ковид структура. Просто нашата цел е да направим разширение. Искаме това отделение да бъде изолирано. Планираме да има един външен асансьор, за да не се допуска смесване на потоците. Съответно хората със заразни заболявания като COVID-19 и други инфекции да нямат контакт с пациентите, които посещават болницата по други причини.

Всъщност дори

и в момента сме направили всичко възможно, за да разделим потоците.

Това е особено важно, тъй като в съседство се намира неонатологията. Там е затворено, за да няма достъп от едното до другото. Целта е да не допуснем евентуален риск от пренасяне на инфекции. Но така или иначе, болните с ковид  преминават през болницата и като трябва да им се направят някакви изследвания след приемането. Нямаме обособена структура, където това да се случва изолирано от другите пациенти. Не е строено по такъв начин и с такъв замисъл по принцип.

- Значи, смятате да инвестирате парите от програмата на МЗ в специално обособен сектор, за да минимизирате напълно рисковете от контакт между различните пациенти?

- Да, идеята ни е въпросното звено е да разполага с отделен вход, както и отделни съблекални. Такива са необходими и за пациентите - за събличане и преобличане, както и за лекарите, които работят в структурата. Средствата ще помогнат всичко да се направи както трябва и да се спазят всички правила.

- Как се справихте с последните две ковид вълни? 

- Сега нещата бяха значително по-леки. Не беше това, с което се срещнахме през 2020-а и в началото на 2021-ва. През първата вълна всичко беше много тежко, но сега, за щастие, случаите не бяха такива и протичаха по-леко. Но въпреки това видяхме отново много смъртни случаи. Мога да кажа, че най-много пострадаха хората, които не са ваксинирани. Почти нямаме починали в болницата, които са били имунизирани. 

- В „Индекс на болниците“ изнесоха данни за смъртността от ковид в отделните здравни заведения в страната. УМБАЛ „Пловдив“ е една от болниците, в която са починали над 30% от лекуваните 973 пациенти. Как ще коментирате тази статистика?

- Смъртността от ковид в УМБАЛ „Пловдив“ е на средно ниво. Голяма част от смъртните случаи се дължат на факта, че

при нас хората пристигат в крайно тежко състояние.

Тези пациенти обикновено са си стояли вкъщи 7-8 дни и не са били лекувани или приложеното лечение е било неправилно. Така те идват в един много тежък момент. Също така ние имахме голям брой разкрити интензивни легла - 12, които в един момент дори бяха станали 14.

При това пациентите при нас идват от много места, не само от Пловдив. Приемаме пациенти от общините Раковски,  Брезово, Карлово.

- Ваш приоритет през изминалата година беше да осигурите модерно оборудване за болницата, за да може персоналът да работи. Докъде стигнахте?

- Направихме страшно много. Не е възможно да се изброи всичко, тъй като наистина е много. Ако се започне от 2018 г., когато дойдох в болницата, и 2019 г., след като успяхме да покрием всички просрочени задължения в края на годината и да започнем работа нормално, в медицинска апаратура са вложени собствени средства от порядъка на 3,5 - 3,6 милиона лева. От МЗ имаме отпуснати около 2 милиона и 600 хиляди лева. Става въпрос за апаратура.

Отделно за ремонти в болницата са вложени над 2 милиона лева

От най-големите покупки се откроява ангиограф. Взехме го за 1,7 млн. лева. Купихме и компютърен томограф за 700 хиляди лева. Сега последните покупки са фиброгастроскоп и фиброколоноскоп за гастроентерология. Наистина сме инвестирали страшно много в апаратура. Цената на техниката, която е закупена за болницата като цяло, възлиза на над 6 милиона лева.

До няколко дни пускаме в действие остеоденситометър. Това е апарат за мерене на костната плътност. При жените, когато навлязат в климакса, и съответно, когато костите станат по-чупливи вследствие на намаленото ниво на калций в организма, този апарат измерва плътността на костите на цялото тяло. Това е последно поколение апарат. Един от най-модерните, произведен от General Electric.

Също така последното, което вкарахме, може би най-модерното, е апарат за автоматична детекция на микроорганизми. Чрез него е възможно да се установи максимално бързо кой микроорганизъм е причинител на наблюдаваната инфекция. По този начин може да се приложи съответният антибиотик много точно, без да се стреля на сляпо. Това също е много скъпа апаратура, тъй като струва 350 хиляди лева. Тези средства бяха отпуснати от МЗ и закупуването <210> е в интерес на пациентите, тъй като това е уникална апаратура за региона на Пловдив и Южна България изобщо.

За хемодиализата да ви кажа, че там също сме закупили 6 нови апарата за хемодиафилтрация, а не за хемодиализа. Това е много по-съвършен метод, тъй като е максимално близък до начина, по който бъбреците пречистват кръвта в организма на човека, и осигурява много по-висока степен на пречистване. Това помага на болните да се чувстват много по-добре физически. Такива апарати има само в Бургас, София и ние в Пловдив.

На 4 април излиза и поръчката за нов рентгенов апарат

Имаме отпуснати от МЗ 400 хиляди лева за него. Модерен дигитален апарат, който ни е нужен, тъй като наличните два  в болницата са и морално, и физически остарели. Едва поддържаме с тях нещата. С този нов рентгенов апарат, компютърния томограф и системата, която свързва всички апарати, произвеждащи образ, ще достигнем съвсем ново ниво. Това позволява лекарите, които имат достъп, да извикат съответното изображение на компютъра си, за да проверят как са нещата при болния, за когото се грижат. Надяваме се, че до септември месец след всички процедури по поръчката ще сме го монтирали този нов рентгенов апарат.  

Накрая ще ви кажа, че ако започнем етаж по етаж, няма отделение, в което да не е закупена нова техника и да не са направени нови неща. Съответно имаме няколко отделения, които в момента плачат за ремонт, а други са абсолютно реновирани и направени. В това са ни насочени усилията.

- При миналия ни разговор споделихте, че конкуренцията за добри специалисти се очертава като основно предизвикателство за болницата. Какви специалисти успяхте да привлечете през изминалата година?

- Възстановихме дейността в хирургичното отделение. Тя беше спряла и отделението беше превърнато изцяло в ковид структура. А сега съответно е възстановена дейността с нови хора. Набираме медицински сестри, тъй като имаме проблем с техния недостиг, както е и навсякъде.

При нас се обявяват и конкурси за завеждащи. Оттам има интерес и от специалисти отвън, които не са работили в болницата, за започване на работа. С тях реално ще се повиши нивото на работа.

Какви отзиви получавате от лекарите в УМБАЛ „Пловдив“?

- В момента имам пълна подкрепа от персонала за това, което става в болницата. То се видя и покрай едни други неща. Имаше сътресения в болницата, свързани с МЗ, с някои личности оттам, които се опитаха да извършат определени действия в болницата и видяха резултата от това нещо. При опита да се правят промени беше изразена декларация, че лекари ще напуснат, ако се измени начинът на работа в болницата. Има подписани декларации от хората. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
БАЙ ТОЗИ

БАЙ ТОЗИ

05.04.2022 | 15:54

А ВРЪЗКИТЕ С ДПС И ГЕРБ ЩО НЕ КОМЕНТИРАШ,А И МЕНДА СЪЩО.....

Отговори
1 0
ганев

ганев

04.04.2022 | 14:07

Добре че има апаратура .....Техниката прави всичко...Добре че има и ОПЕРАТОРИ НА ТЕЗИ МАШИНИ....Лошото е , че МАНИЯТА ЗА ВЕЛИЧИЕ е УНИКАЛНА....Слезте в реалния свят за да разберете какво значи СЛОЖНО.....Прогнила кастова система....Няма ли апаратура от ВАС НИЩО НЕ СТАВА..... Защо не говориш за измамите които се случват

Отговори
2 0
Опечален

Опечален

03.04.2022 | 20:56

В тази болница държаха, баща ми 3 дни в тежко състояние, бяха му взели телефона и не ни разрешаваха нито да го видим, нито да го чуем, и всички казваха не е ковид от сърцето е, баща ми почина и изведнъж казаха ковид е, а когато майка ми отиде да попита как стават тези неща след 6 негативни последователни теста в рамките на 2 седмици докторът най невъзмутимо казал на жена на която преди час са и съобщили че съпругът и е починал "Госпожо, не ме интересува какво мислите". Това е действителността на българската медицина не се залъгвайте от снимки на лъскава апаратура и красиви думи.

Отговори
1 0
Това забелязах

Това забелязах

31.03.2022 | 16:49

Нъ тоя изпълнен изпълнителен със изпълнения Директор брадата му много му утивъ И ризката му изпълнена със изпълнения и фекалий А вие Ко забелязахте

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?