Следвайте ни

Д-р Димитриос Власиадис: При прегледите за катаракта често откриваме други очни заболявания, за които пациeнтите не подозират

viber icon

Д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделение по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“, е утвърден специалист в областта на офталмологията. Има редица  специализации за приложението на лазери, а през 2010 г. завършва курс за оперативно лечение на катаракта в Индия. Притежава сертификати от следдипломни квалификации за роговична трансплантация, за съвременна хирургия на очно перде, за оптична кохерентна томография, за флуоресцинова ангиография и др.

Голяма част от неговата дейност е насочена към профилактиката и превенцията на очното здраве. За целта всяка година в отделението, което ръководи, със съдействието на Ортоксалния орден на Хоспиталиерите се провеждат безплатни прегледи.

 

 

Д-р Власиадис, организирате безплатни прегледи за катаракта на 23, 24 и 25 октомври? Защо провеждате толкова редовно тези кампании?

Екипът на  очно отделение на болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив традиционно организира подобни инициативи за профилактичен очен скрининг. Идеята на тези прегледи е от една страна пациенти, които поради една или друга причина се затрудняват да посетят офталмолог, да дойдат при нас и абсолютно безплатно да проверят здравния си статус. Втората причина е да покажем на пациентите, че е изключително лесно да отделят няколко минути, за да разберат какво се случва с очите им. Профилактиката е много важна за запазването на очното здраве. Въпреки че вратите на нашето отделение са отворени винаги за пациентите, ние допълнително провеждаме три пъти годишно безплатни профилактични прегледи.

Какво показват вашите наблюдения – пациентите грижовно ли се отнасят към очното си здраве или са небрежни?

След редица инициативи, организирани в „Централ Хоспитал“, както и посещения на наши лекари в  малки населени места със съдействието на Ортодоксалня орден на Хоспиталиерите и на президента доц. Невен  Енчев, ние стигнахме до извода, че има различен тип пациенти. Разделят се на хора,  загрижени за тяхното очно здраве и други които се отнасят небрежно. Има и други, които въпреки лошата зрителна острота се задоволяват, защото просто според тях няма кой да им помогне. Не липсват и пациенти, които споделят, че няма кой да ги заведе при офталмолог, затова се възползват от консултации на място.

В общи линии хората, които имат някакъв проблем, горещо се интересуват възможно най рано да бъде отстранен.

Колко нови случая на очно перде откривате при такъв тип профилактичен скрининг?

При такъв тип профилактичен преглед се откриват не само нови случаи на катаракти ,но и заболявания, които пациентите не са подозирали като глаукома, дегенерация на макулата и др. За щастие понякога всичко се решава с изписването на очила.

Част от пациентите се страхуват от операция на окото. Какви са рисковете и колко често се получават усложнения?

Няма абсолютно никакво основание хората да се притесняват от тази интервенция. Доказателство са думите на нашите пациенти, които след операцията казват: „Това ли беше? Напразно съм се тревожил!“.

Какъвто и да е резултатът от прегледа, за нас е важно пациентът да излезе от кабинета информиран за неговото състояние и усмихнат. Когато вътрешното перде се диагностицира на време, може да се избере подходящото време за операция и манипулацията да мине без усложнения.

Какъв режим трябва да спазва пациентът и колко време след слагане на изкуствената леща?

Усложненията на една такава операция са много малко и се ограничават на около 1-1,5%, благодарение на модерната техника, с която очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ разполага.

Следоперативният период минава с два контролни прегледа. Провежда се терапия вкъщи, която се ограничава в накапването на капки. Изключително важно е да не се замърси окото и да се избягва физическото натоварване за десет до петнайсет дни. 

При избора на леща от какви критерии трябва да се ръководи пациентът?

Изборът на вътреочната леща, която се поставя по време на една такава безкръвна операция, зависи изцяло от нуждите на пациента. Ние като офталмолози обясняваме предимствата на всеки един имплант, Посочваме и ограниченията поради анатомичните особености на окото. Но крайният избор е право на пациента.

Провеждате и благотворителни операции. С чия помощ се осъществяват те и как подбирате пациентите за тях?

Традиционно също на  края на всяка година провеждаме благотворително безплатни операции на пациенти, които имат нужда от отстраняване на катаракта и имплантиране на вътреочна леща. 

Естествено всички тези безплатни благотворителни прегледи и операции се осъществяват  с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и на доц Енчев.

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?