Следвайте ни

Д-р Димитриос Власиадис: При катаракта изборът на импланти има значение

Най-добър съвет може да даде офталмологът, който ще оперира болния

viber icon

Катарактата, или както е по-известна сред хората - перде на окото, започва още от много ранна възраст - около 40 г., и се развива различно, докато човек не надхвърли 60-годишна възраст, когато намаляването на зрителната острота е отчетливо. Пациентът вижда облачно всичко около него и се губят цветовете постепенно. Шофирането вечер, гледането на телевизия, работата с компютър и преценката за дълбочина стават почти невъзможни. Много пъти болните се оплакват от двойно виждане и от редовна смяна на очила, без да имат подобрение на зрението. След като се развие катарактата, няма друго лечение освен оперативното отстраняване, каза началникът на Отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Тази рутинна манипулация се осъществява леко и бързо - за около 15 минути под местна упойка. Прави се минимален разрез - приблизително 2 милиметра, и с помощта на съвременен апарат се изчиства вътрешното перде за няколко минути. Последният етап на операцията е поставянето на имплант - изкуствена леща, която замества естествената и помътнена. Много важна част от лечението е изборът на имплант. Практиката в нашето лечебно заведение е подробно да обясняваме на пациентите видовете вътреочни лещи и как да изберат най-подходящите за тях спрямо начина на живот и професията.

Имплантите, които най-масово се използват, са няколко вида. Монофокални: след операцията пациентът има добро виждане надалеч, но за близо трябва да се използват очила. Съвременните монофокални лещи са със защита от ултравиолетова и синя светлина, предотвратяват късната проява на нежелани смущения в зрението, а дизайнът на ръбовете им намалява успешно риска от поява на вторична катаракта. 

„Да, това е неприятно развитие, но искам да кажа, че вторичната катаракта се лекува с йаг лазер капсулотомия. Това е лазер лечение, което успешно извършваме в МБАЛ „Централ Хоспитал“, благодарение на съвременното медицинско оборудване в нашето отделение“, каза д-р Власиадис.

Монофокални лещи са и торичните лещи. Тези импланти са подходящи за пациенти с астигматизъм. Следоперативно нямат нужда от очила, за да виждат ясно. 

За пациентите, които не искат да носят очила, съществуват най-съвременните импланти - мултифокални, които коригират зрението еднакво добре на близко, на средно и на далечно разстояние.  Катарактата като заболяване засяга много голяма част от хората около нас, а не само третата възраст. Добро зрение след операция на перде е лесно постижимо с помощта на съвременните оперативни техники, апаратурата и имплантите в очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?